Her türlü gıdanın hazırına kolayca ulaştığımız günümüzde, hastalıklar da bir o kadar çabuk yakamıza yapışır oldu. Market raflarını süsleyen hazır gıdalar, uğraş gerektirmeden çabuk hazırlanması nedeniyle özellikle kadınlar tarafından tercih ediliyor. Ancak araştırmalar gösteriyor ki; doğal olandan uzaklaştıkça, hastalıklara yakınlaşıyoruz.
İŞLENMİŞ GIDALAR ZEHİRDEN FARKSIZ
İngiliz bilimadamlarının yaptığı çalışmalar, işlenmiş gıdaların zehirden farkı olmadığını ortaya koydu. Özellikle hazır meyve suyu ve reçeller; boyalı gazlı içecekler, meyve tozları, her türlü boyalı içecek, hazır meyveli yoğurt, sucuk, sosis, pudingler ve işlenmiş tavuk ürünlerinin ölüme davetiye çıkarttığı kanıtlandı. Bu besinlerin, kısa sürede insan beyninde hasarlara yol açtığı, ayrıca kalp-damar sağlığını da etkilediği belirtildi. Baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, eklem ağrısı, bulantı, uyuşukluk, kas spazmları, şişmanlık, depresyon, korku atakları, uykusuzluk, görme kaybı, işitme kaybı, kulak çınlaması gibi birçok hastalığa da neden olan işlenmiş gıdaların tüketilmemesi önerildi. İşte uzmanların asla tüketilmemesi gerektiğini söylediği 7 işlenmiş gıda:
BUNLARI ASLA TÜKETMEYİN
NUGGETS: Birçok işlemden geçirilen tavuk parçaları, uzun ömürlü olması için katkı maddeleriyle dolduruluyor.
MEYVELİ SODA: Çilekli, limonlu ve vişneli gibi birçok çeşidi bulunan sodanın, mutlak suretle sade olanı içilmeli.
CİPS: Yüksek oranda yağ içeren cipslerde, kimyasal plastik sanayinde ve sigarada bulunan ölümcül akrilamidin bulunuyor.
KAHVALTIK TAHILLAR: Yüksek ısı ve buharda toz haline getirilen tahıl taneleri, sunta gibi sıkıştırma yöntemiyle hazırlanıyor; içine çeşitli kimyasallar katılıyor.
SALATA SOSLARI: İçeriğinde kullanılan trans yağ ve kimyasallarla lezzeti artırılıyor.
SUCUK-SOSİS: Bu ürünlere canlı kırmızı rengini vermek için Carmine (E120) adında bir gıda boyası kullanılıyor.
BAĞIŞIKLIĞI VURUYOR
Hazır meyveli yoğurtlarda kullanılan renklendirici-tatlandırıcı maddeler bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkiler oluşturuyor. Meyveli yoğurtların içerisindeki tartrazine (E102), quinoline yellow (E104), ponceau (E124), sunset yellow gibi renklendiricilerin çocuklarda davranış bozukluğu meydana getirdirdiği tespit edildi. Kadınların diyet listelerindeki meyveli yoğurtların, kilo aldırdığı ifade edildi.
PET ŞİŞELER KİMYASAL DEPOSU
Hafiflik, dayanıklılık ve ucuzluğu ile hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen pet şişeler, ekolojik sistem ve insan sağlığına zarar veriyor. Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel ile doktora öğrencisi uzman Mustafa Abdullah Yılmaz'ın yaptığı çalışma, pet şişelerdeki su gerçeğini gözler önüne serdi. Araştırmada, plastiklerin temas ettiği gıda ve içme suyuna 5 ayrı kimyasalın geçtiği, bu kimyasalları kan, karaciğer, akciğer ve solunum yolları hastalıklarına yol açtığı belirtildi. Plastik yerine cam şişe öneren Prof. Dr. Temel, "Güneş ışınlarına maruz kalan pet şişelerden uzak durun" dedi.
İŞLENMİŞ GIDALAR ZEHİRDEN FARKSIZ
İngiliz bilimadamlarının yaptığı çalışmalar, işlenmiş gıdaların zehirden farkı olmadığını ortaya koydu. Özellikle hazır meyve suyu ve reçeller; boyalı gazlı içecekler, meyve tozları, her türlü boyalı içecek, hazır meyveli yoğurt, sucuk, sosis, pudingler ve işlenmiş tavuk ürünlerinin ölüme davetiye çıkarttığı kanıtlandı. Bu besinlerin, kısa sürede insan beyninde hasarlara yol açtığı, ayrıca kalp-damar sağlığını da etkilediği belirtildi. Baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, eklem ağrısı, bulantı, uyuşukluk, kas spazmları, şişmanlık, depresyon, korku atakları, uykusuzluk, görme kaybı, işitme kaybı, kulak çınlaması gibi birçok hastalığa da neden olan işlenmiş gıdaların tüketilmemesi önerildi. İşte uzmanların asla tüketilmemesi gerektiğini söylediği 7 işlenmiş gıda:
BUNLARI ASLA TÜKETMEYİN
NUGGETS: Birçok işlemden geçirilen tavuk parçaları, uzun ömürlü olması için katkı maddeleriyle dolduruluyor.
MEYVELİ SODA: Çilekli, limonlu ve vişneli gibi birçok çeşidi bulunan sodanın, mutlak suretle sade olanı içilmeli.
CİPS: Yüksek oranda yağ içeren cipslerde, kimyasal plastik sanayinde ve sigarada bulunan ölümcül akrilamidin bulunuyor.
KAHVALTIK TAHILLAR: Yüksek ısı ve buharda toz haline getirilen tahıl taneleri, sunta gibi sıkıştırma yöntemiyle hazırlanıyor; içine çeşitli kimyasallar katılıyor.
SALATA SOSLARI: İçeriğinde kullanılan trans yağ ve kimyasallarla lezzeti artırılıyor.
SUCUK-SOSİS: Bu ürünlere canlı kırmızı rengini vermek için Carmine (E120) adında bir gıda boyası kullanılıyor.
BAĞIŞIKLIĞI VURUYOR
Hazır meyveli yoğurtlarda kullanılan renklendirici-tatlandırıcı maddeler bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkiler oluşturuyor. Meyveli yoğurtların içerisindeki tartrazine (E102), quinoline yellow (E104), ponceau (E124), sunset yellow gibi renklendiricilerin çocuklarda davranış bozukluğu meydana getirdirdiği tespit edildi. Kadınların diyet listelerindeki meyveli yoğurtların, kilo aldırdığı ifade edildi.
PET ŞİŞELER KİMYASAL DEPOSU
Hafiflik, dayanıklılık ve ucuzluğu ile hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen pet şişeler, ekolojik sistem ve insan sağlığına zarar veriyor. Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel ile doktora öğrencisi uzman Mustafa Abdullah Yılmaz'ın yaptığı çalışma, pet şişelerdeki su gerçeğini gözler önüne serdi. Araştırmada, plastiklerin temas ettiği gıda ve içme suyuna 5 ayrı kimyasalın geçtiği, bu kimyasalları kan, karaciğer, akciğer ve solunum yolları hastalıklarına yol açtığı belirtildi. Plastik yerine cam şişe öneren Prof. Dr. Temel, "Güneş ışınlarına maruz kalan pet şişelerden uzak durun" dedi.