OBERON
MFC Üyesi
-
- Üyelik Tarihi
- 20 Kas 2016
-
- Mesajlar
- 3,156
-
- MFC Puanı
- 41
Sağlıklı orucun yolu düzenli beslenmekten ve sahur ile iftar vakitlerinde tok tutan besinler tüketmekten geçiyor şüphesiz. Ramazan ayında öğün sayısının ikiye düşmesi, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi daha da önemli hale getirdi.
Uzmanlar bu dönemde vücudun enerji, protein, vitamin, mineraller ve en önemlisi kalsiyuma olan ihtiyacının arttığını söylüyor. Bu nedenle kan şekerini hızla yükseltmeyen, glisemik indeksi düşük besinlerin tercih edilmesi gerekiyor. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Diyetisyeni Yeşim Çelik, insanı uzun süre tok tutacak besinlerin sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalar olduğunu söylüyor. Bu gıdaları ise şöyle sıralıyor: Kompleks karbonhidratlar adı verilen sebze, meyve, kurubaklagiller, tahıllar, esmer (kepek, çavdar, tam buğday unundan yapılmış) ekmek, esmer pirinç, kepekli makarna. Çelik, açlığın kaynağı olan kan şekerinin düşmesini engellemek için meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmek gerektiğinin altını çiziyor. İftar ve sahurda içilen bir bardak süt, Ramazan'da sağlıklı beslenmenin temelini oluşturuyor.
Uzmanlar bu dönemde vücudun enerji, protein, vitamin, mineraller ve en önemlisi kalsiyuma olan ihtiyacının arttığını söylüyor. Bu nedenle kan şekerini hızla yükseltmeyen, glisemik indeksi düşük besinlerin tercih edilmesi gerekiyor. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Diyetisyeni Yeşim Çelik, insanı uzun süre tok tutacak besinlerin sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalar olduğunu söylüyor. Bu gıdaları ise şöyle sıralıyor: Kompleks karbonhidratlar adı verilen sebze, meyve, kurubaklagiller, tahıllar, esmer (kepek, çavdar, tam buğday unundan yapılmış) ekmek, esmer pirinç, kepekli makarna. Çelik, açlığın kaynağı olan kan şekerinin düşmesini engellemek için meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmek gerektiğinin altını çiziyor. İftar ve sahurda içilen bir bardak süt, Ramazan'da sağlıklı beslenmenin temelini oluşturuyor.