-
- Üyelik Tarihi
- 18 Tem 2017
-
- Mesajlar
- 1,593
-
- MFC Puanı
- 3
Brassicaceae - turpgiller familyasına ait olan Brüksel lahanası küçük yumru formunda, kat kat yapraklara sahip bir sebze türüdür. Ana vatanı Avrupadır. İngiltere, Belçika ve Amerika en fazla üretimin yapıldığı ülkelerdir. Türkiye'de çok fazla yetiştirilen bir tür olmamakla birlikte son yıllarda üretimi artmıştır. C vitamini bakımından zengin bir kaynaktır. İçerdiği bileşenler ile kanser karşıtı sebzeler arasında üst sıralarda yer alır.
Brüksel lahanası nasıl bir bitkidir?
Brüksel lahanası ilk yılında sebze, ikinci yılda ise tohum verir. Türkiye'de başta Karadeniz bölgesi olmak üzere rakımı yüksek, nemli bölgelerde yetiştirilebilir. Kök yapısı lahanaya oldukça benzer. Gövde uzunluğu bakımından diğer lahanalardan daha uzundur. 2 metreye kadar boylanabilir. Kalın ve dayanıklı bir gövde yapısına sahiptir. Yaprakları açık yeşilden griye kadar çeşitlilik gösteren mumlu, geniş, kalp şeklinde ve uzun saplıdır. Çiçek döllenmesiyle oluşan meyveleri mayıs, haziran ve temmuz aylarında hasat olgunluğuna erişir.
Başlıca brüksel lahanası türleri arasında Brillant F1, Oliver F1, Prince Marvel F1 ve Nautıc F1 çeşitleri yer alır.
Nautıc F1: Orta erkenci, yuvarlak başlı, iri bir türdür. Tarla yetiştiriciliğinde tercih edilir.
Oliver F1: Orta erkenci, yuvarlak başlı bir türdür. Sofralık ve sanayi üretiminde, tarla yetiştiriciliğinde tercih edilir.
Prince Marvel F1: Erkenci, yuvarlak başlı bir türdür. Sofralık üretiminde, tarla yetiştiriciliğinde tercih edilir.
Brüksel lahanası nasıl yetiştirilir?
İklim: Brüksel lahanası diğer lahana türlerinde olduğu gibi serin iklimlerde yetişen bir sebzedir. Soğuğa karlı dayanıklıdır. Bazı türleri -10 dereceye kadar dayanabilir. Kış boyunca tarlada bırakılabilir. Rüzgar almayan ve bol güneş alan yerler idealdir. 15 ila 18 dereceler arasında iyi gelişir. Tohumların çimlenme sıcaklığı 7 derecedir. Yetişme döneminde nemli havaları sever.
Toprak: Toprak bakımından orta seçicidir. Çok ağır olmayan organik madde oranı yüksek orta seviyede azot içeren topraklarda iyi verim alınır. Erkenci türlerinde hafif, geç türlerinde ise ağır topraklar tercih edilir. Hafif topraklarda yazın sulanmaya ihtiyaç duyar.
Üretim: Üretimi tohumdan yapılır. Nisan ayından haziran ayına kadar ekim yapılabilir. 20 gün sonra fideler asıl yerlerine alınabilecek olgunluğa erişir. Bir gece önceden sulandıktan sonra ertesi gün sökülür. Köklerinin ve yapraklarının üçte biri temizlendikten sonra yerine dikilir.
Hasat: Türüne göre değişmekle birlikte ağustos ayının sonlarından aralık ayına kadar olan sürede hasat yapılır. Ekildikten sonra ortalama hasat süresi 80 - 140 gündür.