Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Bromeliadlar

Jade

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    30 Kas 2012
  • Mesajlar
    7,562
  • MFC Puanı
    201
Son yılların en moda salon bitkilerinden bir kısmı Bromeliad ailesine aittir (GuzmaniaAechmeaVresia gibi). Bu bitki grubu tabii olarak tropik ormanlarda yetişir. İki gruba ayırmak gerekirse:
Epiyfit(Ağaç üstlerinde yetiştiği halde asalak olmayan bitkiler)
Bu bitkiler besinlerinin çoğunu havadaki nemle karşıladıkları için toprağa ihtiyaç duymazlar.
Terrestial (yerde yetişen bromeliad türleri)
Bu türler her ne kadar yerde yetişse de topraktan ziyade yosun ve yaprak çürüntüsü gibi karışımlarda büyür. En tanınmış üyesi bildiğimiz ananastır.


Bromeliad türleri saksıda yetiştirilirken sıradan torf yerine turba yosunu veya hindistan cevizi lifleri gibi hafif malzemeler kullanılmalıdır (Bahçe merkezlerinde bulunur). Saksı seçerken bitkilerin iriliğine nazaran küçük saksılar kullanılır.
Farklı renk ve biçimlerderozet şeklinde büyüyen yaprakları çok dayanıklı ve gösterişli çiçekleriyle özellikle modern dekorasyonların canlı bir parçası olabilirler.
Bakımları oldukça kolaydır. Dikkat edilmesi gereken nokta bitkinin nem ihtiyacının muntazam karşılanmasıdır. Ayrıca fazla soğuk zarar verebilir. Çiçek vermesi için ısı 20 c. veya daha yüksek olmalıdır. Bu bitkiler kuru ağaç dalı üzerinde de yetiştirilebilir. Bir kaç çatallı bir ağaç dalı bir saksının içine yerleştirilir. İri taş parçaları ve alçı türü bir malzeme ile sabitlenir. Henüz fazla büyümemiş bromeliad türleri saksıdan çıkarılıp kökü yosunla sarılır. Plastik kaplı incecik tellerle ağacın dirsek yerlerine sıkıca bağlanır. Yosun her hafta püskürteçle nemlendirilir. Ortası huni şeklinde olan bitkilerde ise buraya su doldurulur. Yapraklara her gün su sıkılır. Mutlaka iyi su kullanılmalıdır.
Hava bitkisi diye adlandırılan bazı cinsleri ağaç kabuğu yahut cam veya tahtadan yapılmış dekoratif bir kaba yerleştirilir. Hatta yapıştırılır. Arada bir nemlendirmenin dışında hiç sulanmadan büyür ve çiçek açar. Son derece sıradışı manzaraları vardır.
 
Üst Alt