ÇENGELLİİĞNE
MFC Üyesi
-
- Üyelik Tarihi
- 16 Eki 2013
-
- Mesajlar
- 776
-
- MFC Puanı
- 0
Bonzai Bakımı Nasıl Yapılırbonsai ağacı Bakımı Bonsailer, ılıman iklimlerde yetişir. Evleri, ofisleri ve iç mekanları süsleyen, en güzel bitkilerden biridir. Bonsai bakımı ise, özen gerektirir.
Toprak:Bir Bonsainin yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için, oldukça az miktarda toprakla çevrelenmiş olması gerekir. Ağaç gelişebilmek için, toprak üzerinden yeterli miktarda su, besin ve hava alabilmelidir. Bu yüzden toprağın kalitesi, ağacın sağlığını ve gücünü direk olarak etkiler. Toprak karışımında; kil parçaları, çakıl ve inorganik toprak bulunması verimini arttıracaktır.
Isı:Bitkiyi çok fazla soğuk ya da çok sıcak havada bırakmak, zarar verebilir. Oda sıcaklığı idealdir.
Işıkoğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki, aydınlık ortamları tercih eder.
Suüskürtme yöntemi ile sulama yapılmalıdır. Gövde, tamamen suya doymalıdır. Sulamada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir. Sulamalar arasında, toprağın az miktarda kurumasına izin verilmelidir. Yaz aylarında, günde birkaç kez püskürtme yapılması, bitkinin hem ömrünü uzatacak, hem de yaprak dökmesini engelleyecektir. Kış aylarında verilecek suyun, oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir.
Çoğaltma:Bonsai bitkisinin çoğaltılması, bitkiyi köklerinden ayırma yöntemi ile olabilir. Bitkinin kökünden çıkarak, üst kısımlara uzanan ince kısımlar alınıp, başka saksılara dikilerek, yeni bonsailer oluşturulabilir.
Bonsai Budama ve ŞekillendirmeBonsai budaması ve şekillendirmesi ile ilgili yöntemleri inceleyerek, daha profesyonelce büyümesini sağlayabilirsiniz.
Şekillendirme Budaması: Ağaç gençken sadece bir kere yapılan, oldukça sert bir budamadır. Ağacın temel şekli bu budama ile verilir. Şekillendirme budaması ile, ağacın ana dalı bırakılır.
Bakım Budaması: Şekillenen ana dallar üstünde, her yıl veya iki yılda bir yapılması gereken budamadır. Bu yolla olağanüstü şekiller ortaya çıkarılmasa da, yaprakların boyutları yavaş yavaş küçültülür.
Çimdikleme: Dalların gelişimini kontrol edebilmek için yeni filizleri koparmaya, çimdikleme adı verilir. Yeni filizler çok hassas olduğundan, bir çok durumda bu işlem parmaklarla yapılır.