Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Blue Card Nedir, Blue Card Nasıl Alınır?

SouL

➡️ ↘️ ↖️ ↪️ ↩️ ⤴️ ⤵️ Ben Sakinim!!!
Yönetici
  • Üyelik Tarihi
    8 Ara 2012
  • Mesajlar
    17,522
  • MFC Puanı
    3,901
Blue Card ya da Türkçe olarak ifade edecek olursak ”Mavi Kart”, Avrupa Birliği’nin, Avrupa Birliği vatandaşlığı bulunmayan 3’üncü ülke vatandaşlarına sağladığı bir göçmenlik vizesidir. Blue Card sahibi olan Avrupa Birliği üyesi olmayan 3’üncü ülke vatandaşları belirli bir süre için Avrupa Birliği sınırları dahilinde ikamet etme ve çalışma hakkına kavuşurlar. Bu kapsam kişinin ailesini de doğrudan içine alır. Avrupa Birliği günümüz itibariyle 28 ülkenin bir araya gelmiş olmasından oluşsa da belirli alanlarda kalifiye eleman eksikli yaşamaktadır. Aslında bu vize türü bu eksikliği giderebilmek için çıkarılmıştır. Burada bunun Amerika Birleşik Devletleri’nin her yıl 55 bin kişiye verdiği Green Card’ın bir benzeri olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Green Card almak Blue Card almaktan daha zordur. Başka bir ifadeyle Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışma izni alabilmek oldukça güçtür. Zaten her yıl 50 bin kişiye çekiliş yoluyla Green Card verilmektedir. Bunun haricinde 5 bin kişi de sponsorluklar aracılığı ile Green Card elde edebilmektedir. Blue Card ise, oldukça yeni bir uygulama olup son yıllarda sıkça kullanılmaya başlanılan bir vize türü olmuştur.

Blue-card-EU-300x184.png

Eğer Avrupa Birliği’ne üye bir ülkenin vatandaşı değilseniz, bu durumda Avrupa Birliği vatandaşı da değilsinizdir. Ancak burada Avrupa Ekonomik Alanı ülkeleri ile Avrupa Birliği arasında bir ikili anlaşma imzalanılarak Avrupa Ekonomik Alanı üyesi olup da Avrupa Birliği üyesi olmayan 2 ülkeye özel imtiyaz tanınmıştır. Bu ülkeler karşılıklılık esası uyarınca Avrupa Birliği’nin serbest dolaşımına dahil edilmiştir. Bu ülkeler; Norveç ve İzlanda’dır. Ayrıca özel bir düzenleme ile İsviçre’de serbest dolaşıma taraf olmuştur. İsviçre’nin taraflığı sınırlıdır ve özellikle işçilerin serbest dolaşımını kapsar ve bu diğer 3 özgürlüğe nazaran daha ön plandadır. Görüldüğü üzere 28 Avrupa Birliği üyesi ile 3 Avrupa ülkesi hariç diğer tüm ülkeler Avrupa Birliği ile yürüttükleri ilişkilerde 3’üncü ülke konumundadırlar. Bu da bu ülke vatandaşlarının Avrupa Birliği sınırları dahilinde çalışmasının sadece belirli şartlar altında olabileceği anlamına gelmektedir. Blue Card işte tam da bu amaç için düzenlenmektedir. Eğer 3’üncü ülke pasaportu taşıyan herhangi bir kimse, Avrupa Birliği sınırları dahilinde çalışmak istiyorsa Blue Card almak zorundadır. Bunun için kişinin belirli özelliklere sahip olması gerekir.

Örneğin bir Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşıyan kimse, Avrupa Birliği sınırları içinde resmi olarak çalışmak istiyorsa o takdirde, öncelikle bir iş teklifi almış olması gerekir. Ayrıca bu iş teklifini kabul etmesi halinde yılda 50 bin avrodan daha az kazancı olmamalıdır. Ayrıca işi kabul etmemesi halinde bu işi yapacak kişiyi bulmak Avrupa Birliği sınırları dahilinde oldukça güç olmalıdır. Başka bir ifadeyle kişi o işi yapacak anahtar kişi olmalıdır. Bir Avrupa vatandaşının Birliğe üyelikten kaynaklanan haklarını zedeleyecek bir pozisyonda olmamalıdır.​

alıntıdır.
 
Üst Alt