Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Bir Kertenkelenin Kuyruğu Neler Yapabilir ?

diShy

~ یơυℓℓεss ..
Onursal Üye
  • Üyelik Tarihi
    27 Kas 2009
  • Mesajlar
    24,120
  • MFC Puanı
    79
20090911111519_kertenkele.jpg






''Gecko'' türü kertenkele kuyruğundan ''ayrılınca'' kuyruğu düşmanların dikkatini dağıtmak için dakikalarca çok çeşitli hareketler yapabiliyor.

Kanada'daki Calgary Üniversitesi'nden Anthony Russell ve ABD'nin Clemson Üniversitesi'nden Timothy Higham'in yaptığı araştırma düşmanlarından kurtulmak için bu kertenkele türünün kopan kuyruğunun dakikalarca farklı hareketler yapabildiğini gösterdi.
Bilim adamları kertenkelenin kuyruğunu yitirmesinin hayvanın hayatta kalma şansını artırdığını ve daha kolay koşabilmesini sağladığını söylediler. Ancak kuyruk kaybının hayvanın zıplama sürünme ve üreme yeteneğini azalttığı da ortaya çıktı.
Araştırmacılar elektromiyogramla (kas etkinliğinin elektrikle kaydedilmesi) ''eublepharis macularius'' kertenkelesinin kopan kuyruğunun hareketlerini inceledi. Beyin tarafından artık denetlenemeyen organların hareketlerinden farklı olarak (başı kesilen tavuğun koşmayı sürdürmesi gibi) kertenkelenin kuyruğunun çok çeşitli hareketler yaptığı görüldü.
Russell kuyruğun çok zor hareketler yapabildiğini ve 3 santimetre yüksekliğe dek takla atabildiğine dikkati çekti.
Kuyruğun yarım saate dek bu hareketleri nasıl yaptığı henüz bilinmese de Russell en akla yatkın açıklamanın kuyruğun çevreden gelen algılayıcıların (otomatik kontrol sistemlerinin duyu organları) bilgilerini alması olduğunu bildirdi. Kimi algılayıcıların kuyruğu zıplattığı başka bir yere gitmesini ya da kendi çevresinde dönmesini sağladığı sanılıyor.
Araştırma İngiliz ''Biology Letters'' dergisinde yayımlanıyor.
 
Üst Alt