İnsanlarla olumlu iletişim kurma ve yaşadığımız hayattan tad alma konusunda iyi olanı görmek, başarıyı takdir etmek ve sevdiğini sevdiğin kişiye söylemek çok önemli bir yer tutar.
"Nasreddin hoca bir gün dostlarına : b
- ben ölecekmiyim ? diye sorar
- O nasıl soru hocam öyle, bilyorsunuizki herkes ölecek "der dostları.
- Peki der hoca "benim cenaze namazımdan sonra hoca efendi size nasıl bilirsiniz diye soracak. Bu soruya ne cevap vereceksiniz.
- Aman be hocam nasıl cevap verebilirizki tabiki iyi biliriz diyeceğiz " derler.
bunun üzerine hoca efendi..
- Yahu dostlar madem öldüğümde iyi bilirim diyeceksiniz bunu ben yaşarken yüzüme karşı söylesenize." diyerek önemli bir erçeğe dikkat çekmektedir.
Yüreğimizde ki sevgiyi dile getirmek takdirimizi ifade etmek konusunda yeterince rahat değiliz. Bu belki yetişme tarzımızla alakalı bir konu. Beğenimizi dile getirmenin doğru olmadığı gibi bir kültüre sahibiz. Daha da kötüsü beğenimizi çok rahat dile getirmeyen bizler uyarı-azarlama hatta cezalandırma konusunda daha rahatız.
Olaylara herzaman olumlu yönden bakmayı öğrenmeli sevdiğimizi sevdiğimize söyleyebilmeliyiz. Çünkü peygamber a.s. efendimiz ; " Bir kimse din kardeşini severse sevdiğini o kimseye söylesin." riyazüsalihin c.1 hadis no 384) buyurmuştur.