-
- Üyelik Tarihi
- 3 Nis 2015
-
- Mesajlar
- 4,042
-
- MFC Puanı
- 245
Bir eylem insanıydı
Sahne sanatları eleştirmeni ve yazar Üstün Akmen önceki akşam geçirdiği kalp krizi sonrası hayata veda etti. Akmen için yarın 10.30’da Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde bir anma töreni yapılacak.
Sahne sanatları eleştirmeni ve yazar Üstün Akmen (72) önceki gece geçirdiği kalp krizi sonrası yaşamını yitirdi.
Akmen için yarın saat 10.15’te Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde bir anma töreni yapılacak. Törenin ardından Akmen’in cenazesi Teşvikiye Camii’nde kılınacak öğle namazı sonrası Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilecek.
Gençleri destekledi
1943 yılında İstanbul’da doğan, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu Akmen, uzun yıllar iş dünyasında görev aldı. 1997-2001 yılları arasında Cumhuriyet Gazetesi Müessese Müdürlüğü ve Cumhuriyet Kitapları’nın Genel Yayın Yönetmenliği’ni yaptı. Bir yılı aşkın süre İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Medya ve İzleyici Koordinatörü, Genel Yayınlar Yönetmeni olarak çalışma yaşamını sürdüren Akmen, bir süre de Can Yayınları’nın Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. Yaşar Kemal, Şükran Kurdakul ve Alpay Kabacalı’nın ardından 2001 ve 2005 yılları arasında Uluslararası P.E.N Kulüpleri Federasyonu Türkiye Merkezi’nin Genel Başkanlığı görevini üstlendi. Bir dönem Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi’nin (TEB) başkanı olarak da görev yapan Akmen, ‘Tiyatro... Tiyatro...’ dergisi Eski Yayın Kurulu üyesi-yazarı ve Evrensel Gazetesi’ndeki ‘Gözlemevi’ köşesinin yazarıydı. Akmen, ayrıca sandığa çağrı ilanında imzası olan aydınlardandı... Akmen, Türkiye’nin dört bir köşesindeki, hatta Kıbrıs, İtalya, Belçika, Yunanistan, Sırbistan, Türkî Cumhuriyetleri’ndeki tiyatro gösterilerini de takip etti. Akmen, genç tiyatro topluluklarını destekler, alternatif tiyatro mekânlarının oyun galalarına da giderdi.
Eserleri arasında; “Çarşafın Gizlediği Dişilik”, “Suçsuz Laleler”, “Bir Günlük Dost”, “Kör Bakkalın Gözleri”, “... Veee Perdeee...”, “Yârim Nereyi Mesken Tuttun”, “Üçüncü Zil”, “Provasız Yaşam”, “Maskenin Öteki Yüzü”, “Yüzde 100 Tiyatro”, “Tiyatroda Ayna Var” ve “Yazı Uçtu Sahneye Kondu” adlı kitaplar bulunuyor.
Eserleri arasında; “Çarşafın Gizlediği Dişilik”, “Suçsuz Laleler”, “Bir Günlük Dost”, “Kör Bakkalın Gözleri”, “... Veee Perdeee...”, “Yârim Nereyi Mesken Tuttun”, “Üçüncü Zil”, “Provasız Yaşam”, “Maskenin Öteki Yüzü”, “Yüzde 100 Tiyatro”, “Tiyatroda Ayna Var” ve “Yazı Uçtu Sahneye Kondu” adlı kitaplar bulunuyor.
PEN’den açıklama
PEN Yönetim Kurulu da, 2001 - 2005 döneminde PEN Türkiye’ye Başkanı olan Akmen için yaptığı yazılı açıklamada, Akmen’i “Eserleriyle Yaşayanlar” arasına uğurladı... Açıklamada şu ifadelede yer verildi: “Tiyatro ve sanat özgürlüğü alanındaki eleştiri ve nice katkılarıyla dinamik bir aydın olan Sayın - Sevgili Üstün Akmen, sayısız kitaba imza atmış bir aydın, bir eylem insanıydı. Yaşamı ve yapıtlarında eleştirel bakış, özgünlük arayışı ve çalışkanlığıyla kültür yaşamımıza önemli katkılarda bulunmuştur. 2001-2005 döneminde Uluslararası PEN Türkiye Merkezi Başkanı olan Akmen’i böyle aniden kaybedişimiz hepimizi sarstı...”
AKM için mücadele etti
Akmen, Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) kimliğine uygun restore edilip yeniden açılması için de büyük mücadele göstermişti. TEB Başkanı olduğu dönemde TEB adına da AKM’ye dikkat çeken açıklamalar yapan Akmen, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın AKM’nin onarımı için ayırdığı 75 trilyonluk bütçeyi de sıklıkla sorgulamıştı. 2012 yılında sanatçılarla birlikte AKM’yi işgal etme çağrısında bulunan Akmen, daha sonra bu protestosundan zorunlu olarak vazgeçtiğini açıklamıştı. En son, gazetemiz muhabiri Ceren Çıplak’ın hazırladığı Gezi Pastanesi’nin AKM’nin alanını işgal ettiği haberleri için parsel işgalinin belgesini sunmuş ve dikkat çekici görüşler vermişti.
Cumhuriyet-Kültür-Sanat.