BİM eski Genel Müdürü Taner Karamollaoğlundan iddialı internet girişimi: Gönder
14 Ağustos 2017 tarihinde Fırat Demirel paylaştı
Türkiyede lojistik temelli girişimler arasına önemli bir oyuncu daha katıldı. BİMin eski Genel Müdürü ve Ülker Grubunun eski yöneticilerinden Taner Karamollaoğlunun lojistik şirketi HML Lojistik, Gönder ile yeni bir dönemin kapısını aralamak istiyor.
Gönder, şimdilik, farklı mağaza veya mekanlardan alışveriş yapabildiğiniz; alışveriş sepetinizi de elden veya özel sipariş kamyonlarının bulunduğu Dur-Al noktalarında teslim eden bir yeni nesil e-ticaret girişimi. Anlaşmalı noktaların (market, şarküteri, kasap, kırtasiye vs.) ürünlerini web sitesi veya mobil uygulamaları (iOS, Android) üzerinden seçerek sepetinizi oluşturabiliyorsunuz. 1 ila 2 TL arasında küçük bir teslimat ücreti talep eden Gönder, ödemeler için kendi altyapısını kullanıyor ve ürünleri size raf fiyatı üzerinden ulaştırıyor.
Şu anda Üsküdar, Ümraniye, Kadıköy ve Ataşehir ilçelerindeki adrese teslimat yapan Gönder, yakında İstanbulun diğer ilçelerine de yayılmayı planlıyor. Müşterilerin alışveriş sepetlerini bizzat teslim aldığı Dur-Al Noktaları ise şu anda Altunizade ve Tepeüstü olmak üzere iki ana kavşakta konumlandırılıyor ve bu noktaların sayısının da önümüzdeki dönemde arttırılması hedefleniyor. Şimdilik, Kapgel vb. teslimat girişimlerinin modelini daha kapsamlı bir şekilde uyguluyor ve teslimat noktaları ile yeni bir boyut ekliyor.
Verimli Tedarik Sistemi
Gönderin önemli bir operasyon istediği ve büyük bir işe soyunduğu aşikar. Gönderin arkasındaki isim de bu noktada oldukça önem taşıyor. Taner Karamollaoğlu, BİMin kuruluşunda görev aldıktan sonra Ülkerde Tüketici Grup Başkanı olarak 8 yıl kadar görev yapan perakende sektörünü oldukça tecrübeli bir isim. Gönderi HML Lojistik A.Ş. çatısı altında konumlandıran Karamollaoğlu, internet temelli verimli tedarik sisteminin de kurucusu olarak biliniyor ki bu sistemi bakkalların lehine kullanacağını 2012 yılındaki bir röportajında şöyle açıklıyor;
Son senelerde gelişen internet ağını kullanarak, tüm tedarikçi ve satış noktalarını bir araya getiriyoruz. Müşteri adına toplu alım yaparak Verimli Tedarik Sistemi ile her bir üyenin mal alımlarını avantajlı hale getiriyoruz. Kurumsal bir çatı altında organize olmayı isteyen perakendecileri de bir araya getireceğiz. Her ilde açacağımız lojistik merkezleri ile yüzde 20leri geçen satış ve dağıtım maliyetlerini yüzde 2-3lere kadar indirmeyi amaçlıyoruz.
Karamollaoğlunun yukarıdaki açıklamasının Gönder ile ne kadar örtüştüğünden emin değilim. Zira Gönder şu anda büyük marketlerle de anlaşmalı bir girişim olarak göze çarpıyor. Tecrübeli perakendecinin bu işi başarıya ulaştırıp ulaştıramayacağı ise muallak. Zira Kapgel, Getir gibi girişimler hem de Migros Sanal Market ve Cepte Şok gibi büyük market zincirleri fiziksel satışı internetle buluşturan markalarla rekabet ediyor. Diğer taraftan giriş yapmaya hazırlandığı yemek, hizmet ve çarşı esnafı gibi dikeylerle Yemeksepetinden Sahibindene hatta Armut.coma kadar rekabeti geniş bir cepheye yayıyor. Karamollaoğlu, Gönder ile tecrübe ve sermaye gücüne dayanarak fiziksel mağazalar için bir Amazon yapmak istiyor gibi görünüyor. Yine de bu fikrin de epey iddialı ve zor olduğu malum. Gönderin yemek ve yardımlaşma kategorilerine el atması ise işin riskini daha da büyütüyor