Dağ sıçanı..
Dağ sıçanları hıyarcıklı veba hastalığına karşı hassastırlar ve bu hastağılı öksürerek etraflarına yayarlar. Pirelere, sıçanlara ve en ninayetinde de insanlara bulaştırırlar. Dağ sıçanlarından ölen insanların sayısı tahmini 1 milyardır. En tehlikeli ikinci hayvandır.
Uzatmadan söyleyelim; Sivrisinekler..
Şu ana kadar ölmüş olan insanların yarısını (muhtemelen 45 milyar kişi) dişi sivrisinekler öldürmüştür. Erkek sivrisinekler sadece ısırır.
Sivrisinekler potansiyel olarak ölümcül olan 100'den fazla hastalık taşır: Sıtma, sarı humma, dang humması, ansefalit, filarya enfestasyonu ve fil hastalığı gibi... Sivrisinekler günümüzde bile her 12 asniyede bir kişiyi öldürüyorlar..
Dört.. İki görebildiğimiz, iki de göremediğimiz..
Bu keşif balıkların nasıl nefes aldığının gözlenmesi sonucunda ortaya çıktı. Çoğunun İKİ ÇİFT burun deliği vardır. Ön yüzdeki bir çift suyun girişi, bir çif "egzoz borusu" da suyun çıkışı içindir.
Asıl soru şu: İnsanlar balıktan evrimleştiyse diğer iki burun deliği nereye gitti?
Cevabı: Kafanın içine girerek choannae (huniler) denilen iç burun delikleri haline geldiler. Bunlar boğaza bağlanır ve burundan nefes alabilmemizi sağlarlar.
Antarktika'dır..
Kıtanın bazı kesimleri 2 milyon yıldır yağmur yüzü görmedi.
Bir çöl teknik olarak yılda 254 mm'den az yağış alan yer olarak tanımlanır. Sahra çölü yılda sadece 25 mm yağış alır. Antarktika'ya düşen yıllık yağış da hemen hemen aynıdır ama kıtanın Kurak Vadiler olarak bilinen yüzde 2'lik kısmında buz ve kar yoktur ve buraya hiç yağmur yağmaz.
Bir mantar..
Ve bu çok nadir görülen bir mantar türü de değildir.. Kesilmiş bir ağaç kütüğünün üzerinde büyüyen bal mantarından bahsediyoruz..
Bu türün Oregon'daki Malheur Ulusal Ormanı'ndaki numunesi tam 890 hektarlık bir alan kaplıyor ve yaşı da 2000 ila 8000 arasında..
Bulundukları ortama uymak için bukalemun renk değiştirmez. Bunu hiç yapmamışlardır. Bu tamamıyla uydurmadır.
Onlar değişik duygusal haller sonucunda renk değiştirirler. Korktuklarında, bir tehlike atlattıklarında ya da bir kavgada başka bir bukalemunu alt ettiklerinde.. Eğer değiştirdikleri renk ortama uyuyorsa tamamen tesadüftür..
SU NE RENKTİR?
Alışıldık cevap suyun rengi olmadığıdır. Su şeffaf ya da saydamdır.
Yanlış. Su aslında mavidir. Son derece soluk olsa da yine de mavidir. Donmuş bir şelalelin kalın buzlarının içine baktığınızda yada büyük ve beyaz bir havuza su doldurduğunuzda suyun mavi olduğunu göreceksiniz..