Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Besinleri Hazırlarken ve Pişirirken Dikkat Edilmesi Gereken İlkeler

keroLayn

kafa lens .honk.
Emektar Üye
  • Üyelik Tarihi
    5 Nis 2013
  • Mesajlar
    4,580
  • MFC Puanı
    855
• Eller, mümkünse el dayanır sıcaklıktaki akan su altında sabun ile en
az 20 saniye süreyle yıkanmalı,
• Besin hazırlama, pişirme ve serviste kullandığımız araç gereçlerin
temizliğine dikkat edilmeli,
• Mutfak, mutfak tezgâhları ve mutfak bezlerinin temizliğine dikkat
edilmeli,
• Çiğ et, tavuk ve balığın konulduğu kap ile doğrandığı bıçak ve
doğrama tahtası veya plastiğinin, pişirilmeden yenecek besinlerle ve
yenmeye hazır besinlerle teması önlenmeli,
• Meyve ve sebzeler, akan su altında iyice yıkanmalı ve gerekirse
yıkama fırçası kullanılmalı (havuç, patates vb.), sebze ve meyve
yıkamada deterjan veya sabun kullanılmamalı,
• Yumurtalar, kullanılmadan önce yıkanmalı ve ayrı bir kaba kırılarak
bozuk olup olmadığı kontrol edilmeli,
• Çiğ yumurta kullanılarak hazırlanmış yemekler, kremalı pastalar
tüketilmemeli,
• Büyük parça etlerin iç sıcaklığının en az 75°C’ye ulaşması
gereklidir. Uygun sıcaklığı kontrol etmek için mümkünse et
termometresi kullanılmalı,
• Artan yemekleri yeniden ısıtırken en az 75˚C’ye ulaşması gerekir
(pratikte dumanı üstünde olacak şekilde diye tanımlanabilir).
• Mikroorganizmaların ideal üreme ısıları 5˚C ile 60˚C’dir. Bu
nedenle yemekler 5˚C ile 60˚C sıcaklık aralığında saklanmamalıdır.
Saklanması gerekiyorsa 2 saatten fazla; sıcak havalarda ise 1 saatten
fazla bekletilmemelidir. 2 saatten fazla beklemesi durumunda besin
zehirlenmesine yol açabilir,
• Uygun sıcaklık ve sürede pişirilmemiş hayvansal besinler tehlike
yaratır. Bakteriler, proteinli (süt, yumurta, et vb.) besinleri severler.
• Bozulmuş olmasından kuşku duyulan besinler, tatmadan atılmalı,
• Küflenmiş besinler atılmalı, küflü kısımları atılarak, kalanını kullanma
yoluna gidilmemeli (salça, peynir, ekmek vb.),
• Temizliğinden kuşkulanılan su süzülmeli ve kaynatılmalı ya da uygun
şekilde klorlanmalı,
• Masa örtüsü ve üzerindeki servis tabakları, bardak, çatal, kaşık ve
benzeri gereçleri temiz bulmadığınız yerlerin, mutfaklarının daha
da kirli olması ihtimali yüksektir. Bu nedenle temizlik ve hijyeni
güvenli olmayan yerlerde yemek yenmemelidir.

Sağlık Bakanlığı-2008​
 
Üst Alt