Beluga siyah mercimek nedir? Faydaları neler?
Asıl vatanı Akdeniz Bölgesi olan, Güney Anadolu ve Ege bölgesinde de yetiştirilebilen mercimek sofralarımızın en değerli ve faydalı ürünlerinden biridir.
Her mevsim kolayca bulabildiğimiz ve kış aylarında soframızdan eksik olmayan mercimeğin en çok kırmızı, sarı ve yeşil mercimek çeşitlerini kullanılsa da son zamanlarda kahverengi ve siyah beluga mercimeklerini de sıkça duyar olduk.
Beluga mercimeğini yeni tanımaya başlasak da, başlangıcı M.Ö. 6.000 yıllarında Nil nehri, Dicle nehri ve Fırat bölgesine, 8000 yıl önce de Anadolu-Mezopotamyaya dayanıyor. Bu topraklara özgü olmasına rağmen, 1900lerin başından itibaren Amerikada ticari olarak yetiştirilmeye başlandığı için günümüzde oradan ithal ettiğimiz bir ürün haline gelmiş. İsmini renk ve görünüş olarak benzediği beluga havyarından alan siyah beluga mercimeği, tıpkı diğer mercimek türleri gibi tam bir besin deposu.
Beluga mercimeği muhteşem bir kompleks karbonhidrat kaynağıdır. Kompleks karbonhidratlar beslenme sonrasında enerjinin sürdürülebilir olmasını sağlar ve tokluk hissinin daha kalıcı bir şekilde sürdürülmesine yardımcı olur. Düşük kalorisi ve kompleks karbonhidrat içermesi sayesinde kilo kontrolüne anlamlı katkı sağlar.
Tüm mercimek türlerinde olduğu gibi beluga mercimeği de tam bir lif deposudur. Hepimizin bildiği gibi kilo kontrolü açısından da lifli beslenmek önemlidir.
Beluga mercimeğinin besinsel özellikleri diğer mercimek türlerinde de bulunan genel özelliklerdir. Ancak ben onu diğerlerinden farklı kılan, siyah rengi ve bu rengi sebebiyle içerdiği antosiyanin adlı antioksidan maddenin altını çizmek istiyorum.
Antosiyaninler koyu kırmızı, mavi, siyah bitkilerde bulunan ve 300den fazla türü olan antioksidan özellikteki pigmentlerdir. Bildiğiniz gibi bir ürünün rengi koyulaştıkça antioksidan gücü de artar. Araştırmalar antosiyaninlerin kalp hastalıkları, diyabet ve bazı kanser türlerine karşı risk azaltıcı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
GDO içermeyen beluga da diğer mercimekler gibi piştikten sonra şeklini değiştirmediği için salatalarda, mezelerde ve ana yemeklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Beluga mercimeği ambalajı açılmadığı sürece tazeliğini uzun süre korur. Açıldıktan sonra mümkün olduğunca hava, nem ve kokudan uzak yaklaşık 18 derece ortamda muhafaza edilmesi gerekmektedir.
Beluga Mercimeği Faydaları
Her türlü yemeklerde kullanılan ve ülkemiz insanlarının sıklıkla tükettiği mercimek çeşitlerine bir yenisi eklendi.
Beluga (kara mercimek) olarak bilinen bu bakliyat türü hem bulunması kolay hem de sağlık açısından inanılmaz faydalar sağlıyor.
Bol lif barındırıyor kilo aldırmıyor
Boyutları kırmızı mercimekten daha küçük ama kıvam olarak daha sert siyah mercimek Aslında bulunması kolay olan bu mercimek türü besin değerleri açısından çok zengin. Kilo almadan doymak isteyenlerin birinci tercihi siyah mercimek bol lif barındırıyor.
Şeker hastalarına alternatif besin
Şeker hastaları için önemli bir beslenme alternatifi oluşturan siyah mercimek, karbonhidrat kaynağı olmasına karşın kan şekeri üzerinde etkili değil.
Kansızlık sorunun çaresi beluga mercimeğinde
İçerisinde bol miktarda demir minerali barındırmasından dolayı kansızlık sorununa çare olarak biliniyor.
Kanseri ve kalp damar hastalıklarını önlüyor
Kanser ve kalp damar hastalıklarının önlenmesinde büyük rol oynayan beluga mercimeği, antioksidan özelliği ile de gençleştirici etki yaratıyor.
Vitamin deposu
Enerji veren siyah mercimek, protein, folat ve mineral anlamında zengin bir besin kaynağı. Kara mercimek, tıpkı diğer renkteki mercimekler gibi salatadan köfteye kadar her türlü yemeğe girebiliyor.