Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Bebeklerde Düz Kafa Sendromu

  • Üyelik Tarihi
    16 Eki 2013
  • Mesajlar
    776
  • MFC Puanı
    0
.jpg



Bebeklerin kafa şekli zamanında korunmalıdır

Dikkatlice baktığımızda bugünlerde bebeklerde kafa şekil bozukluklarının arttığını görebiliriz. Özellikle 4 bebekten birinde bunun söz konusu olduğunu da söyleyebiliriz. Normal durumlarda bu şekil bozuklukları bebeğin ilk yıllarında oluşan beyin büyüme baskısı nedeniyle az veya çok düzelme gösterebilir, ancak ne yazık ki bunun önüne geçilmek için henüz tedbirler alınması konusunda yeterli tanıtım ve bilgilendirme yapılmamaktadır.

Ebe ve doktorlar bebeklerin sırtüstü yatmasını önermektedirler. Bu önerileri sayesinde ani bebek ölümlerinde ciddi bir gerileme kaydedilmiştir. Bu olumlu gelişmenin yanı sıra ise ne yazık ki bebeğin kafa kemiği o kadar yumuşaktır ki bu nedenle uzun süreli sırt üstü yatma nedeniyle kafa kemiğinde şekil bozuklukları oluşabilmektedir. Bunun önüne de ancak tavsiye edilmediği gibi yan yatırarak veya uygun bir yastık kullanarak geçilebilmektedir. Bu yöntemlerin yanı sıra bebeklerin kafa şekillerini koruma amaçlı birçok rahat olmayan maske veya yatma gereçleri satılmaktadır ki bu da hem aile hem de bebek için rahatsızlık verici çözümlerdir.

Bebekleri herhangi bir destekli yastığa yatırmak da bebeğin boğulma riskini yükseltmektedir. Bebeğin yastığı hem kafasına baskı uygulamayacak, hem de gerektiğinde rahat nefes almasını da sağlamak zorundadır. ( bebeğin kendi kendine dönme durumlarında)

Tanım / Açıklama

Düz kafa sendromunun tıp dilindeki adı “plagiyosefali”’dir ve genellikle bebeğin kafasının arkasında veya yanında ilk 8-12 hafta içerisinde ortaya çıkan kafa şekil bozukluğudur. Bunu yassı kafa, veya kafada yassılaşma olarak da adlandırılmaktadır. Bu durum bebeğin anne karnındaki veya sonrasındaki yatış pozisyonu ile ortaya çıkmaktadır. Başın bir bölgesine uygulanan basıncın etkisi ile o bölgede düzleşme oluşur. Bazı durumlarda başın belli bir bölgesinde oluşan bu düzleşme kafa kemiklerinin arasındaki açıklıkların erken kapanmasıyla da ilişkili olabilir. Buna kraniosinostoz adı verilir, ki bu ciddi bir tıbbi sorun anlamına gelmektedir. Bu durum ise sonrasında boyunda eğrilik veya başın öne doğru düşmesi sendromlarına yol açabilir.

Son yıllarda Düz Kafa Sendromlu bebeklerin sayısında önemli bir artış olmuştur. Bu nedenle 1992 yılında, Amerikan Pediatri Akademisi özel bir "Uyku" kampanyası başlatmıştır. Bu kampanya, bebeklerin hayatlarını kurtarmakta ve ani bebek ölümlerini engellemekte son derece başarılı olduğunu kanıtlamıştır


 
  • Üyelik Tarihi
    16 Eki 2013
  • Mesajlar
    776
  • MFC Puanı
    0
.jpg



En sık görünen bazı düz kafa sendromları:

Plagiyosefali (Plagiocephaly )

.jpg


Bebeğin kafasının konumsal olarak arka tarafında oluşan asimetrik şekil bozukluğudur. Yunanca bir terimdir ve “eğik başâ€ anlamına gelir. Yukarıdan bakıldığında kafa şekli bir paralelkenar görünümüne sahiptir. Bebeğin kafasına yukarıdan bakıldığında bir kulağı diğerinden çok görünür. Bu şekil bozukluğu aynı zamanda bebeğin yüzüne de yansıyabilir.

Brakisefali (Brachycephaly)

.jpg


Pozisyonel Brakisefali arka kısmında oluşmuş düzleşmeye verilen addır. Kafanın uzun süreli düz konumda yatırılmış olmasından kaynaklı olabilen bu durumda kafa yüksekliği arka kısımlara gidildikçe artarak kendini gösterir.
Nedenleri & Tedavisi:

Kafa şeklini belirleyen faktörler arasında genetik özellikler bulunabildiği gibi bebeğin anne karnındaki pozisyonunun ve bebeğin sezaryen veya normal doğumla da ilgili olabilir. Bu başlangıç durumları daha sonradan ise uygun yatış pozisyonları ile genellikle düzeltilebilir. Tedavisi öncesinde bu yapının altında başka patolojik nedenlerin olup olmadığı araştırılmalıdır. Genellikle tanıları ilk 6 aylık dönemde konulabilir. Erken tanı konmasının bu konuda tedavi ve uygulamaların başarısını önemli ölçüde arttırır. Yatış pozisyonlarını düzeltme, egzersiz ve masaj tedavileri en sık uygulanan tedavi yöntemleridir. Altında patolojik nedenleri bulunan şekil bozukluklarının tedavileri ile ilgili ise pediatristler ve fizik tedavi uzmanları ile görüşmek gerekir.

Düz kafa sendromunda erken teşhis tedavi önemlidir. Çünkü birçok çocuğun kafatası bebek yaşta gelişir ve bir yaşına ulaştıktan sonra tedavi penceresi hızla kapanır yukarıdaki sorunlarla karşı karşıya kalınabilir. Düz kafa sendromuna önlem olarak birçok uygulama söz konusudur. Bunlardan bir tanesi bebeği değişik zamanlarda yatakta başucunu değiştirerek bir defasında sağ tarafına diğer defasında sol tarafına yatırmaktır. Tabi kafa tasının zıt tarafına yatırdığınız emin olduğunuz sürece işe yarayacak bir yöntemdir. Aynı yöntemi araba koltukları için de uygulayabilirsiniz.


 
Üst Alt