Bebek bakımında yapılan en yaygın hatalar
Bebek bakımında kulaktan dolma bilgileri dikkate almak bebeğin fziksel ve psiklojik gelişimine zarar verir.
Doğum yapan her annenin sıklıkla karşılaştığı durumlardan biri de etrafındaki herkesin, her konu hakkında bilirkişi olmasıdır. Bu bilirkişilerin yaptıkları şey yeni annelere yardımcı olmaktan çok zarar vermektir. Hem annenin psikolojisi hem de bebeğin fiziksel ve psikolojik gelişimi açısından kulaktan dolma bilgilere itibar etmeyin. İşte en sık yapılan hatalar.
Sütün yetmiyor!
Sütün yetip yetmediğine doktor kontrolüyle karar verilebilir. Anne sütü alan bebeklerin günlük 2-3 defa dışkılaması ve idrarını yapması anne sütünün yeterli olduğunu gösterir. Doktor, bebeklerin rutin kontrollerinde düşük kilo artışı görürse, mama desteği önerebilir.
Şekerli su, sarılığa iyi gelir!
Saf su bile ilk 6 ay içerisinde bebeklere verilmemelidir. Sindirim sistemi sağlığı açısından bu kurala dikkat etmek gerekir.
2 yaş! Bezi bırakma zamanı geldi
Bebeklerin sağlıklı tuvalet eğitimi için en uygun dönem 24-36 aylar arasıdır. Her bebeğin ayrı bir gelişim çizgisi olacağını hesaba katarak bu eğitimin; onun gelişimine uygun biçimde, telaşa kapılmadan, zorlamadan, inatlaşmadan, korkutmadan ve utandırmadan verilmesi gerekir. Bebeğin tuvalet eğitimine hazır olabilmesi için; tuvaletinin geldiğini ifade edebilmesi, giysilerini çıkarabilmesi ve tuvaletini yaptığı saatlerin bir düzene girmesi önemlidir.
Gürbüz bebek sağlıklı olur
Gürbüz bebeğin daha sağlıklı olduğu görüşü doğru değildir. Bir bebeğin sağlıklı olduğunun tek göstergesi, rutin kontrollerindeki sonuçlardır.
Ev hep sıcak tutulmalı
Oda ısısı yaz/kış 20-24 derece arası olmalıdır. Kışın fazla sıcak ve havasız oda, mikropların üremesi ve bulaşması için uygun ortam oluşturacağı için, ideal sıcaklığa dikkat edilmelidir.
Ayakta sallayınca hemen uyur
3. aydan itibaren bebek, beşiğinde yatırılmalıdır. Beşik hafifçe sallanabilir ve ninni söylenebilir. Ayakta sallamak ise yanlıştır.
Fazla banyo yaparsa üşütür
Bebekler sık banyo yaptıkları için hasta olmazlar. Banyo sonrası doğru şekilde kurulanıp, hızlı şekilde giydirilmedikleri için hasta olurlar. Yazın her gün, kışın ise haftada üç kez banyo yaptırılması önerilir.
Sıfıra vurdurunca saçları gürleşir
Bu konuda yapılmış ve kanıtlanmış bilimsel bir çalışma yoktur. Aksine kız çocuklarına erkek saç kesimi yapılmamalıdır. Bu onların cinsiyet algılarını olumsuz etkiler.
Üst üste sıkı giydir bebek üşür
Bebeklerin üşümesi de, çok fazla terlemesi de sakıncalıdır. Bu nedenle kıyafetler hava sıcaklığına uygun şekilde seçilmelidir.
Emziği reçele batırırsan emer
İlk 6 ayda saf suyun bile yeri yokken reçel gibi besinlerin bebeğe verilememesi gerekir. Aksi halde bebeğin sağlığı olumsuz etkilenir.
Yürüteçle çabuk yürür
Her bebek farklı dönemlerde yürür. Gelişim özellikleri genetik yapısıyla ve kasların hazır oluşu ile alakalıdır. Yürüteç, bu süreci hızlandırmaz.