Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

vioLeta

| Az İnsan Çok Huzur |
Özel Üye
  • Üyelik Tarihi
    29 Tem 2015
  • Mesajlar
    2,530
  • MFC Puanı
    310
Bebeğin Boğazına Süt Kaçması, Bebeğin Boğazına Süt Kaçarsa Neler Yapılmalı?




Yeni doğan bebeklerde yutkunamama, boğaza süt kaçma, emme güçlüğü gibi problemler görülebilir.


Yutma refleksi yeni doğmuş bebeklerde henüz tam olarak gelişmemiş olur ve zamanla annesini emdikçe gelişir. Bebek giderek daha iyi beslenmeye başlar. Yutma refleksinin gelişmemesi bebeğin emdiği sütün akciğerlerine kaçmasına sebep olabilir. Genze süt kaçması ise çok sık görülen bir durumdur.
Bebekler emerken burunlarından nefes alır. Yemek borusu ve nefes borusu kapaklarının açılıp kapanması ile ilgili oluşan sorunlar bebeğin akciğerlerine süt kaçmasına neden olabilir. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız bebeğinizi emzirme pozisyonundan kaldırarak, yüz üstü tutmanız gerekmektedir. Ayrıca sırtına vurarak, bebeğinizin boğazına kaçan sütü çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bebeklerin genzine süt kaçmasının nedenlerinden bir diğeri de, yetişkinlere nazaran bebeklerin dakikada daha fazla nefes almasıdır. Yetişkin bir insan dakikada 20 defa nefes alıp verir, yeni doğan bebeklerde ise bu sayı 40’tır. Bebek büyüdükçe dakikada aldığı nefes sayısı azalmaya başlar. Bu da beslenme sorunlarını azaltır, bebek emerken boğazına ve akciğerlerine süt kaçma sorununu ortadan kaldırır.


Bebeklerin nefes borusuna süt kaçmasının diğer sebepleri ise;

- Akciğer ve kalbinde rahatsızlık olması
- Beyin kontrolünde bozukluk olması
- Burun ve solunum yollarında aksaklık olması
- Gelişimsel olarak yetersiz olmasıdır.

Bebeğiniz büyüdükçe beslenmeden kaynaklı yaşanabilecek riskler giderek azalır. Ancak yine de bebeğinizi beslenirken asla yalnız bırakmamalısınız. Özellikle 3 yaşına kadar çok dikkatli olmalısınız.

Beslenme sırasında hapşırmak, gülmek boğulma riskini arttıran faktörlerden birisidir.

Çocuğun soluk borusunu tıkayabilecek kadar büyüklükteki besinler çok tehlikelidir. Böyle bir besin bebeğin soluk borusuna kaçarsa bebek çırpınmaya başlar, morarır. Bu çok tehlikeli bir durumdur ve çocuğun ölümüne kadar sebep olabilir. Bu yüzden 4 yaşına kadar çocuğun soluk borusunu tıkayabilecek büyüklükteki besinleri vermemelisiniz.
 
Üst Alt