Bazı ekmeklerdeki tuz oranı deniz suyuna yakın
Dünya Tuz ve Sağlık Hareketi'nin (WASH) araştırması, bazı ekmeklerin deniz suyuna yakın tuz içerdiğini ortaya kondu. Ayrıca araştırmada en fazla tuzun Kanada'da üretilen, her 100 gramında 2,65 gram tuz olan bir ekmek çeşidinde bulunduğu belirtildi. Türkiye'de üretilen ekmeklerde ise her 100 gramda 1 gram tuz olması öneriliyor.
Dünya Tuz ve Sağlık Hareketi'nin internet sitesinde yayımlanan ve Londra Quenn Mary Üniversitesi ortaklığında yapılan araştırmada, önemli bir gıda kaynağı olan ekmeğin içeriği araştırıldı.
Araştırmada 32 ülkeden beyaz, tam buğday, tahıllı, kepekli ve bazlama türü 2 binden fazla ekmekte bulunan tuz miktarları incelendi.
EN TUZLU EKMEK KANADA'DA
Ülke bazında en yüksek tuz oranı her yüz gramda 1,42 gram ile Makedonya'da üretilen beyaz ekmeklerde çıkarken Çin her 100 gramda 0,65 gram tuz oranıyla en tuzsuz ekmek tüketen ülke oldu.
BAZLAMA VE KEPEKLİ EKMEK ÇOK TUZLU
Bazlama türü ile kepekli ekmeklerin diğer tüm ekmek türlerinden daha tuzlu olduğu belirlenirken karışık tahıllı ekmeklerin da her 100 gramında ortalama 1,02 gramla en az tuz içerdiği tespit edildi. En fazla tuzun Kanada'da üretilen, her 100 gramında 2,65 gram tuz olan bir ekmek çeşidinde bulunduğu tespit edildi. Bu miktar, her 100 gramında 3,5 gram tuz bulunan deniz suyuna oldukça yakın.
GÜNLÜK 5 GRAM ÖNERİLİYOR
Dünya Sağlık Örgütü, günlük tuz tüketiminin yetişkinlerde 5 gramı, 7 yaşından küçüklerde de 2 gramı geçmemesi uyarısında bulunuyor.
Araştırmalar, ekmeğin içindeki tuz oranının 6 haftada kademeli olarak yüzde 25 azaltılması durumunda tüketicilerin farkı anlamadığını gösteriyor.