Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Baş dönmesinin sebebi vertigo olabilir !

teknokarga

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    17 Nis 2017
  • Mesajlar
    1
  • MFC Puanı
    0
Vertigo hastalığının belirtileri baş dönmesi, gözlerin kararması, denge kaybı olabilir. Teknogarga.com ekibi olarak gün içerisinde bizimde başımıza gelen, baş dönmesi, göz kararması denge kaybı gibi olayların belirtileri olan “vertigo” hastalığını araştırdık. Uzman doktorlarla görüşüp, nelerin etkilediğini, tedavilerinin nasıl olduğunu bu yazımızda paylaşacağız.

Gün içerisinde bir çok kez baş dönmesi olanlar, denge kaybı olanlar, vertigo hastalığı olduğunu düşünenler için internette vertigo ile ilgili en çok aranan kelimelerden yola çıkarak uzman doktorlarla görüşerek süslü tıp dilinden uzak ve tam anlamıyla bilgi vermek için başlıklar halinde yazımızı hazırladık. Unutmayın ki sağlık ertelemeye veya “bana bir şey olamaz” demeye gelmez.

Vertigo;

Günümüzde karşımıza oldukça çok çıkan ve çağımız hastalıklarından sayılan “VERTİGO” kelime anlamı Latinceden çevirme olup “dönme”dir ve halk arasında da baş dönmesi olarak bilinir.

Hastalığa bu ismin verilmesinin nedeni ise, şikayeti olan hastalarda iç kulak iltihabına bağlı olarak görülen şiddetli baş dönmesidir.

Vertigo Nedir?

Vertigo aslında kendi başına bir hastalık olarak görülmez. İç kulak ve sinir sisteminde meydana gelen diğer hastalıkların semptomu (belirtisi) olarak ortaya çıkmaktadır. Vertigo yine de kendi başına bir sorun olarak algılanabilmekte ve geniş anlamda vertigo hastalığı olarak adlandırılmaktadır, genellikle iç kulak iltihaplarına bağlı olarak görülüyor olsa da sinir sisteminde oluşabilecek bir hastalık ta vertigo oluşumuna sebep olabilir . Vertigo’da hastalar genellikle baş dönmesi ve kulak çınlaması şikayeti ile hekime başvururlar , çoğunda görülen baş dönmesi eğer mide bulantısı ile birlikte ise bu vertigo hastalığı ilerlemiş halidir.

Kulağın kısımları dış kulak, orta kulak ve iç kulaktır. Dış kulak, kulak kepçesi ile kulak zarına kadar olan 2,5 cm uzunluğundaki dış kulak yolundan oluşur. Dış kulak yolunu pamuklu çubuklarla kurcalamamak gerekir.

Kulak zarının daha derininde orta kulak bulunur. Orta kulak iltihablanması, çocukları sabahları acı ve ateşle uyandırır. Orta kulak hastalıklarının bazıları daha içeride bulunan iç kulağı etkileyerek vertigoya sebep olabilir. Orta kulakta ciddi bir hastalık var ise vertigonun bu hastalıktan kaynaklandığı varsayılmalıdır.

Kulağın en derindeki kısmı olan iç kulakta dengemizi ve oryantasyonu sağlayan çok özel küçük bir organ vardır, bu mekanizma, iç kulağın arka yarısında, işitmeyle ilgili olan salyangozun hemen bitişiğinde bulunur. Vestibuler organ, tıpkı su terazisi gibi çalışır. İçinde sıvı dolu çember borular şeklinde kanallar vardır. Kafamızı hareket ettirince bu sıvılar da hareket eder ve bu bizim beynimize kafamızın çevre içinde nerede olduğu bilgisini sağlar. Örneğin, bir araba içindeysek arabanın ileri ya da geri hareket ettiğini ya da durduğunu bilmemizi sağlar. Vestibüler organ, biri sağ kulakta diğeri sol kulakta olmak üzere iki tanedir. Sağ ve sol vestibuler organlarım bir hastalık nedeniyle simetrik ve eşit olmaması, bir tarafın daha zayıf olması Vertigoya sebep olur.
 
Üst Alt