Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Balıklar Su İçermi?

Sentinus

'boşunaymış' dedirtmeyin be insana..
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    2 Ağu 2016
  • Mesajlar
    11,694
  • MFC Puanı
    -894
Akvaryumu olanlar bilirler; balıklar gün boyu akvaryumun içinde oradan oraya salınıp durular. Arada yemlerini attığınızda yerler ve salınımlarına devam ederler. Suyun içinde yaşadıkları için, aklımıza bir sorunun takılmasına sebep olurlar. Acaba balıklar hiç su içerler mi?

Yaşamım kaynağı olan su canlıların vücutlarında değişik oranlarda bulunur. Bu, tüm canlıların suyu fizyolojik olarak kullandığı anlamına gelir. Buna su içinde yaşayan canlılar da dâhildir. Dolayısıyla, bu sorunun cevabı: Evet balıklar su içer. 0 zaman akla hemen, devamlı su içinde olan balıkların suyu nasıl içtiği sorusu gelir.


Bilindiği gibi balıklar tatlı ve tuzlu sularda yaşayanlar olarak ikiye ayrılır. Tuzlu su yüksek konsantrasyonu olan bir ortamdır. Balık vücudu bu ortama göre daha az konsantredir. Bu durumda balık vücudundan dışarıya doğru bir su çıkışı olur. Tuzlu sularda yaşayan balıklar bunu dengelemek için devamlı su içmek zorundadırlar. İçtikleri tuzlu sudaki fazla elektrolitleri de solungaçlarından dışarı atarlar.

40834d1390846365-baliklar-su-icermi.jpg



Bu çok fazla enerji gerektiren bir işlem olduğundan tuzlu su balıkları elde ettikleri suyu daha iyi kullanmak için, böbreklerinden atılan su miktarını en aza indirir.Tatlı SUlardaysa bunun tam tersi bir durum oluşur. Tatlı su balıklarında vücut konsantrasyonu dışarıya göre daha düşük olur. Bu durumda dışarıdan içeriye fazla su girişi olur. Tatlı su balıkları da bu fazla suyu devamlı dışarı atmaya çalışırlar.

Balık pulları vücuda deriden su girişini önlemede de rol alırlar. Bunların boşaltımları tuzlu su balıklarına oranla çok fazladır. Bunun yanında bazı türler bu değişikliğe çok iyi uyum sağlamışlardır. Örneğin köpekbalıkları ve vatozların vücut konsantrasyonları deniz suyuna yakındır. Böylece suyu dışarı atmak, herhangi bir enerji harcamak zorunda kalmazlar. Bunun yanında yılanbalıkları ve ringalar, yaşamlarının bir bölümünde tatlı suya, bir bölümünde de tuzlu suya girerler. Bunların vücutlarındaki su dengesinin sağlanması da her iki durumda çalışabilecek biçimde özelleşmiştir.
 
Üst Alt