- Konum
- ىαкαяyλ
-
- Üyelik Tarihi
- 27 Kas 2009
-
- Mesajlar
- 24,120
-
- MFC Puanı
- 79
Balık Velutesi (ana sos)
Malzemeler
1 kg çiğ balık kılçığı
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağı
1 soğan
1 havuç
1 dal kekik
2 adet defne yaprağı
1 dal kereviz dalı
1 kg çiğ balık kılçığı
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağı
1 soğan
1 havuç
1 dal kekik
2 adet defne yaprağı
1 dal kereviz dalı
yapılışı
Balık suyu için tercih edilmesi gereken çiğ balık kılçıkları şunlardır: Kalkan, dil, dülger, mezgit, levrek, mercan ve nahoş koku salmayan diğer deniz balıkları... Çiğ balık kılçıklarının solungaçlarını ve yumurtalıklarını temizleyip atın. Balık kılçıklarını soğuk suda iyice yıkayıp süzün. Daha sonra, soğan, havuç ve kereviz dalını incecik kıyın. Bir tencerede, tereyağı ile soğano, havuç ve kereviz dalı ile öldürün. Balık kılçıklarını ilave edin ve üzerine üç su bardağı soğuk su doldurulup ateşe koyun. Karışıma kekik dalı, defne yaprağı varsa mayadanoz sapı ilave edin. Köpüklerini alarak, hafif ateşte, 20 dakika kaynatın ve daha sonra ince süzgeçten geçirin.
Yarım çorba kaşığı tereyağı ile bir çorba kaşığı una karıştırarak, biraz kavurun ve soğumaya bırakın. Böylece beyaz bir meyane elde edin. Kaynar balık suyunu meyane ile, çorbadan biraz daha sıvı şekilde, koyulaştırın. Sade balık velutesi nötr olmalıdır. Çünkü, bu sos temel soslardandır. Balık velutesiyle herhangi bir sos yapıldığı zaman, içine istenilen malzeme konabilir (örneğin, beyaz şarap, krema ve diğer tatlandırıcı unsurlar).
Balık suyu için tercih edilmesi gereken çiğ balık kılçıkları şunlardır: Kalkan, dil, dülger, mezgit, levrek, mercan ve nahoş koku salmayan diğer deniz balıkları... Çiğ balık kılçıklarının solungaçlarını ve yumurtalıklarını temizleyip atın. Balık kılçıklarını soğuk suda iyice yıkayıp süzün. Daha sonra, soğan, havuç ve kereviz dalını incecik kıyın. Bir tencerede, tereyağı ile soğano, havuç ve kereviz dalı ile öldürün. Balık kılçıklarını ilave edin ve üzerine üç su bardağı soğuk su doldurulup ateşe koyun. Karışıma kekik dalı, defne yaprağı varsa mayadanoz sapı ilave edin. Köpüklerini alarak, hafif ateşte, 20 dakika kaynatın ve daha sonra ince süzgeçten geçirin.
Yarım çorba kaşığı tereyağı ile bir çorba kaşığı una karıştırarak, biraz kavurun ve soğumaya bırakın. Böylece beyaz bir meyane elde edin. Kaynar balık suyunu meyane ile, çorbadan biraz daha sıvı şekilde, koyulaştırın. Sade balık velutesi nötr olmalıdır. Çünkü, bu sos temel soslardandır. Balık velutesiyle herhangi bir sos yapıldığı zaman, içine istenilen malzeme konabilir (örneğin, beyaz şarap, krema ve diğer tatlandırıcı unsurlar).
Püf noktası
-Balık suyunun kaynama süresi 20 dakikayı geçmemelidir. Aksi halde balık suyunun tadı azalır.
-Kaynama süresi kısa olduğundan kaynama esnasında pek fazla su kayıp olmadığından, baştan fazla su koyup balık suyunun kalitesini düşürmemelidir. Yani 1 kilo kılçık için yarım litre su yeterlidir.
-Gerektiği gibi yapılmış bir balık suyu soğuduğı zaman jöleleşmelidir.
-Velutenin beyaz olması için meyanenin beyaz olması gerekir.
-Balık suyunun kaynama süresi 20 dakikayı geçmemelidir. Aksi halde balık suyunun tadı azalır.
-Kaynama süresi kısa olduğundan kaynama esnasında pek fazla su kayıp olmadığından, baştan fazla su koyup balık suyunun kalitesini düşürmemelidir. Yani 1 kilo kılçık için yarım litre su yeterlidir.
-Gerektiği gibi yapılmış bir balık suyu soğuduğı zaman jöleleşmelidir.
-Velutenin beyaz olması için meyanenin beyaz olması gerekir.