- Konum
- İzmir
-
- Üyelik Tarihi
- 9 Haz 2015
-
- Mesajlar
- 12,474
-
- MFC Puanı
- 1,810
Balığı doğru yeme kılavuzu
Balık tüketimi, kalp rahatsızlıklarının, felcin, depresyonun ve Alzheimer hastalığı riskinin düşmesi ile ilişkilendiriliyor. Ancak bu faydaların asıl anahtarı balığın tüketim şekli gibi gözüküyor. Pittsburgh Üniversitesi'nde yapılan son araştırmalar, düzenli olarak balık tüketen katılımcıların beyinlerindeki hafıza ve algı ile ilişkilendirilen bölgenin daha geniş olduğu gözlemlendi; ancak balık kızartıldığında değil, yalnızca fırında ya da ızgarada pişirildiğinde.
Fırınlama ve ızgarada pişirme yöntemleri, kilo konusunda da daha çok yarar sağlıyor. Örneğin; bir düzine kızarmış karides 280 kalori almanıza sebep olurken, 12 adet fırınlanmış ya da ızgara ile pişirilmiş karides yalnızca 85 kalori almanızı sağlıyor. Bu farkı kapatabilmek kondisyon bisikletinde 25 dakika demek.
Fırınlanmış ve ızgarada pişmiş deniz ürünlerini daha lezzetli hale getirebilmeniz için 5 ipucu
1. Kaliteli yağ kullanın.
Pişirmeden önce balıklara natürel sızma zeytinyağı ya da hindistancevizi yağı sürün. Güneşte kurutulmuş domates ya da közlenmiş kırmızıbiber sosları da kullanabilirsiniz. Ya da pişirdikten sonra balıkların üzerine dilimlenmiş avokado, ince kıyılmış sert kabuklu yemişler, bir parça ançuezli zeytin ezmesi ya da tahin koyun.
2. Şifalı bitkiler ve baharatlar kullanın.
Deniz ürünlerini lezzetlendirmenin sayısız yolu var basitçe sarımsak kullanmaktan yabancısı olduğumuz İtalyan baharatlarına dek. İşte size birkaç kombinasyon:
- Taze sıkılmış limon suyu, rendelenmiş limon kabuğu, kişniş ve karabiber; ince kıyılmış sarımsak, taze rendelenmiş zencefil, öğütülmüş zerdeçal ve kırmızıbiber
- Taze sıkılmış limon suyu, limon kabuğu, ince kıyılmış sarımsak, maydanoz ve karabiber
- Taze dereotu, ince kıyılmış sarımsak, karabiber ve acı biber.
3. Farklı katmanlarla zenginleştirin.
Fırında ya da ızgarada pişirdikten sonra, balıkları lezzetli ve sağlıklı gıdalarla zenginleştirin; humus, sote ıspanak, közlenmiş domates, çeşnili mercimek, sote mantar, hintpirinci, tatlı patates püresi, lahana salatası gibi.
4. Soğutun.
Aşağı yukarı tüm balık türleri pişirildikten sonra soğuk bir şekilde de servis edilebilir. Ana yemek olarak sunacağınız salatanın üzerine soğuk balık koyabilir; sebzelerden ve tam tahıllı makarna ya da hintpirinci kullanarak yapacağınız salataya ekleyebilir ya da marul yaprakları üzerine koyarak servis edebilirsiniz.
5. Diğer yemeklere ekleyin.
Fırınladıktan ya da ızgarada pişirdikten sonra deniz ürünlerini çorba, yahni ya da sote gibi lezzetli yemeklere katın. Sofranızda her zaman bulunan bu yiyecekler bambaşka bir lezzete kavuşacaklar.