Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Bal neden bozulmaz?

Zeyna

"Dum spiro spero"
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    29 Eyl 2008
  • Mesajlar
    5,212
  • MFC Puanı
    12,698





Açılmış ve kapağı kapatıldıktan sonra bir yerlerde unutulmuş bal kavanozlarını yıllar geçtiğinde bulsanız bile içerisindeki balın bozulmadığınız görürsünüz Arkeologlar yapılan kazılarda hiç bozulmamış ballara rastlamaktadır Peki nedeni nedir?





Buzdolabında unuttuğunuz bir parça makarna veya sebzenin çok değil sadece 1 hafta sonra tanımsız bir şekil aldığına şahit olabilirsiniz Ancak aynı şey bal için geçerli değildir

Bakteriler içerisinde bulundukları yiyeceklerdeki şeker ve diğer maddelerle beslenir Bir müddet sonra atık olarak asit ve diğer kimyasalları salgılarlar Bu kimyasallar besinlerin renk koku ve tadında değişikliklere sebep olur

Diğer pek çok yaşam formu gibi bakteriler de yaşamak için suya ihtiyaç duyar Yiyeceklerin hemen hepsi içeriğinde su barındırırken balda neredeyse hiç su yoktur Bu da bakterilerin üremesi ve yaşaması için uygun koşulların var olmamasını sağlar Balın içerisindeki çok az su bakterilerin yaşaması için yeterli değildir Kapağı açık halde saklanan bal havayla etkileşime girerek bozulacaktır Ancak kapağı açılmayan bir kavanozdaki balyüzyıllar boyunca bozulmadan kalabilir

Kapalı kavanozlardaki bal kristalize olur ve sertleşir Ancak bu bozulduğu anlamına gelmez
 
Üst Alt