-
- Üyelik Tarihi
- 29 Eyl 2008
-
- Mesajlar
- 5,212
-
- MFC Puanı
- 12,698
Açılmış ve kapağı kapatıldıktan sonra bir yerlerde unutulmuş bal kavanozlarını yıllar geçtiğinde bulsanız bile içerisindeki balın bozulmadığınız görürsünüz Arkeologlar yapılan kazılarda hiç bozulmamış ballara rastlamaktadır Peki nedeni nedir?
Buzdolabında unuttuğunuz bir parça makarna veya sebzenin çok değil sadece 1 hafta sonra tanımsız bir şekil aldığına şahit olabilirsiniz Ancak aynı şey bal için geçerli değildir
Bakteriler içerisinde bulundukları yiyeceklerdeki şeker ve diğer maddelerle beslenir Bir müddet sonra atık olarak asit ve diğer kimyasalları salgılarlar Bu kimyasallar besinlerin renk koku ve tadında değişikliklere sebep olur
Diğer pek çok yaşam formu gibi bakteriler de yaşamak için suya ihtiyaç duyar Yiyeceklerin hemen hepsi içeriğinde su barındırırken balda neredeyse hiç su yoktur Bu da bakterilerin üremesi ve yaşaması için uygun koşulların var olmamasını sağlar Balın içerisindeki çok az su bakterilerin yaşaması için yeterli değildir Kapağı açık halde saklanan bal havayla etkileşime girerek bozulacaktır Ancak kapağı açılmayan bir kavanozdaki balyüzyıllar boyunca bozulmadan kalabilir
Kapalı kavanozlardaki bal kristalize olur ve sertleşir Ancak bu bozulduğu anlamına gelmez