Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Bal karıncası nasıl bir hayvandır, neden bu ismi almıştır?

OBERON

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    20 Kas 2016
  • Mesajlar
    3,156
  • MFC Puanı
    41

Karıncaları hepimiz tanıyoruz. Peki ya, bal karıncasını daha önce duymuş muydunuz? Bal karıncası nasıl bir hayvandır, neden bu ismi almıştır?

Bal karıncaları Avustralya’nın güney bölgesinde yaşar. Bal arıları gibi bal depolayan bal karıncaları, bu balı arıların aksine besin kaynağı olarak kullanır. Bu karıncalar, şimdiye kadar keşfedilen 10.000’den fazla karınca türü arasında en sıra dışı olanlarından biridir. Arılar ürettikleri balı petekte depolarken, bu karıncalar elde ettikleri bal özünü bal taşıyıcı işçi karıncaların vücudunda depolar. Yuvanın dışında yeterince yiyecek bulunmadığı zamanlarda, kolonideki diğer karıncalar bu canlı “bal fıçılarında” biriktirilen besinden yararlanır.

Bir karınca bal taşıyıcı karıncadan bal alacağı ya da ona bal vereceği zaman, antenleriyle bal taşıyıcı karıncanın antenlerine dokunarak doğru sinyali iletir. Bal taşıyan karınca ağzını açar ve dört kapakçıktan oluşan özel mide kapağı devreye girer. Bu kapak, karıncanın vücuduna giren ve çıkan balın akışını kontrol eder. Birkaç ay süren ömrü boyunca, bal taşıyıcı karıncanın karnının defalarca dolup boşaldığı gözlemlenmiştir. Bu karıncalar, ağırlıklarının 8 katı kadar balı vücutlarında taşıyabilirler.

bal karıncasıBal taşıyıcı karıncalar genelde hareketsiz ama güvenli bir yaşam sürerler. Karanlık yeraltı dünyaları onları kuraklık, sıcaklık ve avcılardan korur. Ayrıca salgıladıkları antibiyotik içeren özel bir sıvıyı tüm vücutlarına sürerler ve böylece toprağın altındaki bakteri ve mantarlardan da korunurlar.

Bal karıncaları bu balı akasya ağacından elde ederler. Yaprak biti denen ufak böcekler bu sıvıyla beslenir. İşçi karıncalar da onlardaki balı sağarak, fazladan ürettikleri şekerli sıvının bir kısmını alırlar. Karıncalar ağaçtan da bal özü toplar. Sonra tüm bu sıvıları bal taşıyıcı karıncalara yedirirler. Hiç hareket etmeyen bal taşıyıcılarının fazla besin ihtiyaçları olmadığından, onlara verilen şekerli sıvıların büyük kısmı vücutlarında kalır. Bal karıncaları, depoladıkları balı aç kaldıkları zaman tüketebilirler. Aynı zamanda, aç kalan başka karıncalarla da paylaşırlar. Bal karıncalarının oluşturduğu kolonilerde, bazı karıncalar işçi, bazıları ise depo görevi yapar. İşçi karıncalar akasya ağaçlarından bal özü toplar.

Avustralya’nın güneyinde yaşayan bal karıncalarının balı, insanlar tarafından da geleneksel bir tatlı olarak tüketilir. Toprağın altında yaşayan ve bal deposu görevi yapan karıncalar, zor hareket ettiğinden, insanlar tarafından kolayca yakalanabilir. Ancak genellikle toprağın derinliklerinde saklanan karıncalar, güvenli bir yaşam sürer. Toprağın altındayken, yaptıkları yuvanın tavanına tutunan karıncalar, gerekmedikçe hareket etmez, böylece en az miktarda enerji harcamış olur. Bu balın Avustralya’da yaşayan aborjin halk tarafından ikram edilmesi bir incelik ve nezaket olarak kabul edilir.

 
Üst Alt