Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Baharda Üzerİnİze aĞirlik gelmesİn, ruhunuza atalet ÇÖkmesİn!

DeStina

Her Nasip Vaktine Esirdir
MFC Üyesi
Konum
İzmir
  • Üyelik Tarihi
    9 Haz 2015
  • Mesajlar
    12,474
  • MFC Puanı
    1,810
Baharda Üzerİnİze aĞirlik gelmesİn, ruhunuza atalet ÇÖkmesİn!


Bitkinlik, yorgunluk, güçsüzlük, isteksizlik ve uykusuzluk... Bu şikayetler her bahar hemen herkeste nükseder. Kiminde çok, kiminde az ama mutlaka hepimiz baharın geldiğini vücudumuzun verdiği sinyallerden hissederiz. Bilim adamlarına göre bahar yorgunluğuna neden olan şey, güneş ışığına maruz kalma süresi ve mevsimsel beslenme değişiklikleri... Bahar yorgunluğu henüz hastalık olarak kabul edilmiyor, ancak gerekli önlemler alınmazsa kronikleşebiliyor.
Baharın geldiğini sadece ağaçların tomurcuklanmasından anlamıyoruz tabii. Sabahları daha zor uyanıyor, daha kolay yoruluyoruz. İsteksiz çalışıyor, eklem ağrıları, halsizlik gibi şikayetler yaşıyoruz. Doğal olarak değişimi yaşıyor, mevsime adaptasyon sağlamaya çalışıyoruz.
Bünyemizin ihtiyaçlarını ve enerjisini kontrol etmenin getirdiği bir kaygı da yaşıyoruz; bu nedenle depresyon tetikleniyor. Bahar depresyonlarında ağırlıklı olarak bünye, tüm kışın yorgunluğundan çıkma, sonra yeni bir harekete geçme ve yeni bir şeye alışmanın kaygısını taşıyor.
Uzmanlara göre bahar aylarında havadaki elektrik yükü de artıyor ve fazlalaşan iyon yükü şikayetlerimizi artırıyor. Bağırsakta 400''den fazla bakteri bulunduğunu belirten beslenme uzmanları, ''Bunlar arasındaki dengenin bozulması bağışıklık sisteminin de bozulmasına neden oluyor'' diyor. O halde dengeyi nasıl sağlayacağız?
İşe, günde 5-6 porsiyon sebze-meyve tüketerek, bol bol su içerek başlayın. Açık havada yürüyüşler yapın. Hepsinden önemlisi iyi ve kaliteli bir uyku çekin. A, C ve E vitaminlerinin bağışıklık sistemi açısından büyük bir önemi var. Vitamin tabletlerini doktorunuza danışmadan kullanmayın, vitaminleri mutlaka doğal yollardan alın; bol bol balık, fındık ve ceviz tüketin.
Isınan hava vücudun su ihtiyacını artıracağı için günlük içilen su miktarı 3 litre civarında tutulmalı. Yeşil çay için. Selenyum ve Omega 3 içeren yiyecekleri tüketin. Yedikleriniz kadar giydikleriniz de önemli. Sentetik yerine pamuklu kumaştan üretilen kıyafetler tercih edin. Her gün akşam ya da sabah duş alın. Prebiyotik ve probiyotik içeren yiyecek ve içecekler, bağırsak sistemini güçlendirdiği için özellikle mevsim geçişlerinde bol bol tüketin.
PROBİYOTİK VE PREBİYOTİK ÜRÜNLER
Bu günlerde bol bol prebiyotik süt ve yoğurt yiyin, için. Örneğin yoğurt... Düzenli olarak tüketildiğinde içindeki yararlı bakteriler sayesinde vücudun mikroplara karşı direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Prebiyotikler bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin gelişimini artırıyor. Böylelikle ishal, kabızlık, çeşitli bağırsak sendromlarını iyileştirici etki gösteriyor. Bağırsakta sağladığı uygun ortam sayesinde kalsiyum, magnezyum, demir ve çinko gibi önemli minerallerin emilimini artırıyor.
Probiyotik (Bizde de üretilen LC1 gibi) yoğurtlar sindirim sistemi kanserlerini büyük ölçüde engelliyor. Bu yoğurtlar ayrıca bağırsak florasını koruyucu yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlayan elementler içeriyor. İnek sütü ve süt ürünlerinin tüketilmesi de çok önemli. Uzmanlar kansere karşı her gün yarım litre inek sütü tüketimini öneriyor.
KRONİKLEŞİRSE NE YAPACAKSINIZ?
Bu tedbirler yorgunluğu önlüyor. Sorun görmezden gelindiği takdirde ise kronikleşiyor. Bu durumda uzmanların tavsiyeleri şöyle:
Kronik yorgunluğunuzun gerçek nedenini araştırın. Eğer sorun iş yoğunluğunuz ise çalışma temponuzu düşürün, monotonluk ise yaşamınızı renklendirecek uğraşlar bulun.
Kronik yorgunluğa karşı en iyi ilaç tatile çıkmaktır. İmkanlarınızı zorlayarak birkaç günlüğüne de olsa kent dışına kaçın.
Her gün sabahları aç karnına en az 5 dakika yürüyüş yapın. Ancak bu yürüyüşleri güneşli günlerde yapmaya özen gösterin.
Her sabah 10-15 dakika aç karnına jimnastik yapın. Ama vücudunuzu aşırı yormaktan da kaçının. Jimnastik yapacağınız odayı ciğerlerinize bol oksijen girmesi için bir süre havalandırmayı unutmayın.
Sofranızdan meyve ve sebzeyi eksik etmeyin. Sevmeseniz de mevsimin özelliğini taşıyan meyve ve sebzelerin bütün çeşitlerinden bol miktarda yiyin.
HASTALIKLARI TETİKLEYEN MEVSİM
Bahar aylarında en sık; alerjik reaksiyonlar, kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları, romatizma, solunum yolu hastalıkları ve mide rahatsızlıkları artış gösteriyor. Her canlı gibi bizler de bu günlerde değişen hava koşullarına ayak uydurmaya çalışıyoruz. Kimi zaman bu uyum süreci çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle zor geçebiliyor. Mide yanmaları, psikolojik bunalımlar, çarpıntı, kas yorgunluğu ve uykuya meyil gibi şikayetler; uyum döneminde en sık karşılaşılan fiziksel şikayetler arasında yer alıyor.
Bahar yorgunluğu sendromu ile ilgili olarak birçok çalışma yapılıyor. Uzmanlar bahar yorgunluğunun sebeplerini araştırırken, bu uyum sürecini nasıl daha az sancılı geçirilebileceğimize dair araştırmalarını da sürdürüyorlar. Güneş banyolarının hem fiziksel, hem de ruhsal olarak iyi geldiğini belirtiyorlar. Ayrıca başka bir rahatsızlığı bulunan kişilerin hastalıklarını tetikleyecek davranışlardan uzak kalmaları gerektiği konusunda da uyarılarda bulunuyorlar.
Bahar aylarında ısınan havaların özellikle tansiyon, şeker, alerji, astım, mide ülseri gibi hastalıkları tetiklediğine değinen uzmanlar, bu hastalıklarla yaşayan kişilerin gerekli önlemleri eksiksiz almaları gerektiği konusunda uyarıyorlar.
YORGUNLUĞU EN ÇOK KİMLER HİSSEDER?
Tansiyonu, kalp hastalığı, alerjisi, nezlesi olanlar ve sık ağrı kesici ilaçlar kullananlar.
Kan şekeri problemi olanlar.
Beslenme alışkanlığı bozuklukları olanlar.
Yeteri kadar vitamin, mineral almayanlar.
Tembel yaşayanlar.
Tiroid bezi düzensiz çalışanlar.
Bir enfeksiyon hastalığı olanlar.
Gürültülü, fazla sıcak ya da soğuk ortamlarda çalışanlar, stresli iş yaşamı olanlar, kirli havaya maruz kalanlar.
Fazla kafein alanlar, sigara, alkol ve madde kullananlar.
YÖNETİCİLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR
Eğer, yöneticiyseniz ya da sorumluluğu ağır bir işte çalışıyorsanız , halsizlik, kırıklık, boğaz ve baş ağrılarıyla gelişen kronik yorgunluk sendromunu siz de hissedebilirsiniz. Yakalandığınızı nasıl anlayacağınıza gelince... Gözlerinizin önünde benekler uçuşuyorsa, devamlı baş ağrısı çekiyor ve boyun ile enseniz sürekli ağrıyıp kasılıyorsa kronik yorgunluğa yakalanmışsınız demektir. Bu hastalar eklem ağrılarından da yakınır. İşteki konsantrasyonları düşüktür.
 
Üst Alt