Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Ayna Nöronları Anlamak

DarkWoman

MFC Üyesi
Konum
Germany
  • Üyelik Tarihi
    27 Kas 2019
  • Mesajlar
    13,326
  • MFC Puanı
    58,692
beyinler.jpg




Ayna nöronlar nedir?

Bir müzikal ya da tiyatro oyununu izledikten sonra bazen aynı eylemi kendimiz gerçekleştirmek isteriz ya da izlerken başka deneyimleryaşarız. Uzmanlara göre bu tepkinin ortaya çıkmasının nedeni gösteriyi düşündüğümüz esnada belli özel nöronların aktif hale gelmesidir. Bunlara ayna nöronlar denir.
Ayna nöronlar, belli empati, sosyal ve taklitçi davranışlarla ilgili hücre gruplarıdır. Ayna nöronun hedefi izlediğimiz etkinliği yansıtmaktır.
Ayna nöronlar iki durumda aktif hale gelir:
  1. Bir aktiviteyi gerçekleştirirken.
  2. Başka birini bu aktiviteyi gerçekleştirirken izlediğimizde.
İkinci durumda nöron, algılanan aktiviteyle ilgili olarak aynı sinirsel aktiviteyi dışarıdan gerçekleştirmeksizin üretir.Yani algıladığımız eylemler, beynimizde sinirsel bir refleks tepkisi yaratır.

Ayna nöronlar hakkında ilginç bilgiler

Bu tür hücreler, beynin aşağı frontal korteksinde, dil gelişimiyle ilgili alanda yer alır. Bu sayede uzmanlar diller ile jest ve seslerin taklidi arasındaki mevcut ilişkiyi inceleyebilmektedir.
Ayna nöronlar, birini esnerken gördüğümüzde bizi de esnemeye iten ya da nedenini bilmeden en yakınlarımızın jestlerini taklit ettiğimiz zamanlarda görevde olan hücrelerdir.
Ayrıca ayna nöronlar; empati, taklit ederek öğrenme, başkalarına yardım etme arzusu vb. psikolojiyle ilgili davranışlarda temel bir rol oynar. Yine bu da sosyal varlıklar olmamızla ilgilidir.
 
Üst Alt