• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Ayda Bir Kez Sulamanın Yeterli Olduğu Bitkiler

-Ruhefza-

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
4 Mar 2019
Konular
932
Mesajlar
4,109
MFC Puanı
1,190
Nolina

Yurt dışında "ponytail palm" olarak anılan, çiçekçilerden ve yapı marketlerin bitki reyonlarından "nolina" ismiyle bulabileceğiniz bu şık bitki, az su isteyen ev bitkilerinin başında geliyor Suyu soğan kısmında hapsedebildiği için uzun süre sulanmaya ihtiyaç duymayan bitkiyi ayda bir sulamanız yeterli olabileceği gibi sulama zamanını saptamak için yapraklarını da gözlemleyebilirsiniz. Eğer yapraklarının rengi kahverengileşmeye başlıyorsa susuz kalmış, sararmaya başladıysa da çok sulamışsınız demektir.

d4d2ec532d8e9d932bac5fa4c1c31255.jpg


Kurdele çiçeği/bitkisi

d4f730a52b396ac8d905a5ef2e53303f.jpg



Kurdele çiçeği ya da kurdele bitkisi olarak anılan bu sevimli bitki de bakımı en kolay bitkilerden biri. Susuzluğa toleransı oldukça yüksek olan bitki, toprak altındaki gövdesinde suyu biriktirebilmesi sayesinde uzun süre susuz kalmaya dayanabiliyor. Öyle ki bu bitkiyi banyonuza bile koyabilirsiniz çünkü gövdesi nemden bile su kapabiliyor ve bu sayede ekstra bir sulanmaya ihtiyaç duymuyor.

"Ne zaman sulamam gerektiğini nasıl anlayacağım?" derseniz: Yaprakları karardıysa su vermeyi düşünebilirsiniz ama bu kararma aynı zamanda sudaki florürden de kaynaklanıyor olabilir. Temiz su veya yağmur suyu verip hangisinden olduğuna karar verebilirsiniz.

Sukulent

ca95811cdecfdd709fd9f3325feadb81.jpg


Son zamanların en gözde isimlerinden, nişandan doğum günü kutlamalarına kadar birçok özel günde hediye olarak dahi sunulan bu minnoş bitkiler de susuzluğa uzun süre dayanabiliyor. Zaten halihazırda kaktüsgiller ailesinden olan, dolayısıyla çöl bitkisi olarak da bilinen sukulentlerin susuzluğa dayanması da oldukça normal.

Üstelik bu bitkilerin toprakları da susuz kalmayı çok sever. Su verdiğinizde bol bol verebilirsiniz ama sulamadan önce toprağının kuru olmasına dikkat etmeli, kurumadan tekrar sulamamalısınız. Sukulentler, haftalarca, hatta belki aylarca susuz durabilirler.

Kauçuk ağacı

ff4956d2-a9cb-4a86-a3a4-d53bee393703.jpg


Kauçuk ağacı ya da kauçuk bitkisi olarak bulabileceğiniz bu bitkinin susuzluğa karşı çok iyi bir dayanma gücü var. Yaz aylarında tabii ki daha çok suya ihtiyaç duyuyor ama bu zamanlarda bile ayda 1 kez sulamanız yeterli olabiliyor. Kışın aylarca susuz yaşayabildiği söylenen bitkinin susuz kaldığını anlamanızın yoluysa yine yapraklarından geçiyor. Eğer minik ağacınız yapraklarını dökmeye başlarsa hemen sulamanız gerekiyor

Zamioculcas, Zeze bitkisi ya da ZZ bitkisi

70c820523c58020641ea158009478552.jpg


Halk arasında zeze bitkisi ya da ZZ bitkisi olarak anılan, bilimsel ismi ise zamioculcas olan bu narin ve zarif bitki de az sulamanın yeterli olduğu bitkilerden. Tıpkı yukarıdaki diğer bitkiler gibi bu bitkiler de suyu biriktiriyor ve ihtiyaçları olduğunda kullanıyorlar. Zamioculcas bitkisinin en büyük düşmanının ise fazla sulama olduğu söyleniyor

Parlak aralya

PDj5qN.jpg


İsmi oldukça şaşırtıcı olsa da çiçeğe benzer şekildeki parlak yaprakları sayesinde görür görmez tanıyacağınız bu şık bitki de az su isteyenlerden. Fazla sulamadansa az sulamayı tercih eden bu bitki ıslaklığı sevmiyor. Su vermeden önce toprağının kontrol edilmesi ve kuru değil de nemliyse sulama işleminin ertelenmesi gerekiyor.

Salon yaprağı bitkisi

64c4feec89317ecf57633505c92a5251--jade-plants-houseplants.jpg


Adı salon yaprağı olan bu bitki, neredeyse her türlü ihmale dayanabilecek bir bitki desek yeri. Az ışık, az nem, düzensiz sulama, sıcaklık değişimleri gibi birçok olumsuz sayılabilecek durumun hepsine katlanabiliyor. Kuru olmasının ıslak olmasından çok daha iyi olduğu söyleniyor. Sulamalar arası toprağın tamamen kuruduğuna dikkat etmeniz önemli.


Paşa kılıcı

eca9b764ad1a5a05ae51769e2e9e1df7.jpg


Evlerde en çok yetiştirilen bitkilerden olan, sizin de kendinizden değilse bile annenizden, anneannenizden, en olmadı komşularınızdan mutlaka hatırlayacağınız bir bitki paça kılıcı. Bu denli çok yetiştiriliyor olmasının nedenlerinden biri de bakımının kolay olması ve az su istemesi tabii. Özellikle kış aylarında çok az sulanmaya ihtiyaç duyan paşa kılıcı, çok sulandığında kökünde çürümeler meydana gelebilir

NOT: Her bitki aynı türde olsa dahi birbirinden farklıdır ve ihtiyaçları değişir. Bu ihtiyaçlar bitkinin büyüklüğüne, mevsime, evin durumuna, saksısına ve daha birçok değişkene bağlıdır. O yüzden önce bitkinizi tanımanız gerekir. Yumuşak yapraklar ve/veya toprak bir bitkinin suya ihtiyacı olduğunu gösteren en önemli etkenlerdir mesela. Siz, siz olun yukarıda ismi olan bitkileri dahi ayda 1 kez sulamaya karar vermeden önce iyi gözlemleyin, bitkinizin ve toprağının tamamen susuz kalıp solmasına izin vermeyin

 

Sezen

Emektar Üye
Üyelik Tarihi
22 Eki 2015
Konular
692
Mesajlar
7,126
MFC Puanı
90,220
ayda 1 bile olsa ben kesin unuturum :D ben bakamıyorum cicege ya:(
 
Üst