-
- Üyelik Tarihi
- 9 Şub 2015
-
- Mesajlar
- 44,845
-
- MFC Puanı
- 29,224
Ayın Dünyadan Uzaklaştığı Doğru mu?
Ayın ilk oluştuğunda Dünyaya bugünkünden daha yakın olduğu düşünülüyor. Bilgisayar simülasyonları aradaki mesafenin bir zamanlar 22.500 km olduğunu gösteriyor. Bugün bu mesafe 402.336 km. Bu uzaklaşmanın sebebi gelgitler. Gelgitler hem Dünyanın dönme hızını azaltıyor hem de Ayın Dünyadan uzaklaşmasına sebep oluyor. Apollo görevleri ile Aya yerleştirilen cihazlar sayesinde yapılan ölçümler, Ayın Dünyadan yılda ortalama 3,8 cm uzaklaştığını gösteriyor.
İki cisim arasındaki kütleçekim etkisi, aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olduğundan birbirine yakın cisimler arasındaki kütleçekim etkisi daha belirgindir. Bu nedenle Ay gibi görece büyük bir uydu Dünya üzerinde gelgit olarak bildiğimiz değişimlere neden olur. Dünyanın Aya bakan kısımları bu etkiyi daha fazla hissederken daha uzak kısımları daha az hisseder. Ayın Dünya üzerindeki kütleçekimi okyanuslarda hayli belirgindir. Bu nedenle Dünyanın şeklinde bazı değişiklikler ortaya çıkar. Bu etki Dünyanın Aya bakan yönünde elips şeklinde bir esnemeye neden olur ve Dünyanın kütle dağılımında geçici artışlara yol açan bu şişkinlikler gelgit şişkinlikleri olarak adlandırılır.
Bir gezegenin kendi etrafındaki dönme süresinin, uydusunun yörünge periyodundan uzun olduğu sistemlerde olduğu gibi, Dünya kendi etrafındaki dönüşünü 24 saatte tamamlarken, Ay Dünya etrafındaki yörüngesini yaklaşık 27 günde tamamlar. Bu nedenle gelgit şişkinliğinin kütle merkezi, Ayın ve Dünyanın kütle merkezleri arasındaki hat üzerinde değildir, Dünyanın hareket yönüne göre Aydan daha ileridedir. Bu şişkinlik ile Ay arasındaki kütleçekim etkileşiminden dolayı, Ay Dünyayı hareket yönünün tersine doğru çekerek yavaşlatır. Bu nedenle Dünyanın açısal momentumu azalırken Ayın açısal momentumu artar ve Ay Dünyadan uzaklaşır. Dünyanın açısal momentumunun bir kısmı ise -okyanusun karaya çarpmasından dolayı- sürtünme nedeniyle ısı olarak kaybedilir.