Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Avrupa'da İlk Soykırım: Vendée

_MaVi_

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    0
GuerreVend%C3%A9e_1.jpg

Vande Soykırım Tavsiri

1789 Fransız İhtilali’nden sonra ihtilalcilerin kiliseye karşı aldıkları tavır neticesinde İhtilal komitesinin din adamları için hazırlattığı yasaya psikopos ve papazları yemin ettirme girişimi
virgull.gif
Fransa’nın kuzeyindeki Vendée’de büyük yankı uyandırdı.1793 yılının başından itibaren Vendée bölgesinde yaşanan hadiseler içler acısı sahnelerle doludur.Bağlı oldukları Katolik’likten ve geçim kaynakları olan topraklarından kopmak istemeyen Vendéeliler sadakatle bağlı oldukları kralın idamıyla birlikte iyice gerginleşmişlerdi.24 Şubat 1793 tarihinde ülke genelinden 300 bin gönüllü asker toplanması
virgull.gif
Vendéelilerin baş kaldırma sürecinin başlangıcı oldu.4 Mart 1793-23 Aralık 1793 tarihleri arasında süren savaş Birinci Vendée Savaşı olarak bilinir.Paris merkezli Cumhuriyet idaresine karşı ısrarla savaşan Vendéeliler
virgull.gif
ellerine geçen her fırsatta bu savaşı devam ettiriyorlardı.1832 yılına kadar toplam 4 defa daha merkezi otoriteyle savaşacaklardı.
Cumhuriyet orduları
virgull.gif
Vendée’yi kesin olarak haritadan silmeye kararlılardı.1794 tarihinde Lazare Hoche ismindeki komutana tam yetki verilmesini içeren bir yasa bile çıkarıldı.Çünkü Vendéelilerin kendilerine atfettikleri suçlar affedilmez büyüklükteydi.Cumhuriyet ordularına karşı silah kullanmış
virgull.gif
ihtilale muhalefet etmişler ve krallığı yeniden inşa sevdasına düşerek cumhuriyete karşı gelmişlerdi.
23 Ekim 1793 tarihinde Cumhuriyet Orduları komutanlarından François Joseph Westermann
virgull.gif
Fransız İhtilali’nin ardından kurulan Kamu Güvenliği Komitesi’ne Vendée’den şu mektubu göndermişti:

“Artık Vendée yok!Kadınlarıyla ve çocuklarıyla kılıçlarımız altında öldüler.Onları Savernay’ın meralarına ve ormanlarına gömdüm.Bana verilen emirleri yerine getirerek çocukları atların ayakları altında ezdim
virgull.gif
bir daha haydutlar doğurmasınlar diye kadınları katlettim.Hepsini yok ettiğim için bana kötülük yapmak üzere yaklaşabilecek bir esirim bile yok.”

G%C3%A9n%C3%A9ral_Westermann.jpg

François Joseph Westermann

Onları öldürmek için giyotin
virgull.gif
suda
boğma
virgull.gif
kurşun
virgull.gif
süngü
virgull.gif
kılıç
virgull.gif
tüfek dipçikleri kullanıldıysa da bu savaş aletlerinin hazineye belli bir külfet getirdiğini düşündüler.En etkili silah zehir olmalıydı.En az masraflı silah…Böylelikle Vendéelilerin yiyecekleri
virgull.gif
içecekleri zehirlendi
virgull.gif
köylülerin sığınacağı ormanlar yakıldı.
Sonraları Vendée ismi
virgull.gif
Vengée ismi olarak yer edindi.Vengée
virgull.gif
Fransızcada “intikam” anlamına geliyordu.Bölgede 200 binden fazla insan öldürülmüştü.Bu kıyım
virgull.gif
Avrupa’da işlenen ilk soykırım olarak tarihe geçti.

Kaynak: Erhan Afyoncu
virgull.gif
Fransa'ya Osmanlı Tokadı
virgull.gif
s.205
virgull.gif
206
virgull.gif
207

Üst Alt