• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Ateşli Silahla Atışta Uyulacak Kurallar

mum

Özel Üye
Üyelik Tarihi
3 Nis 2008
Konular
2,214
Mesajlar
2,424
MFC Puanı
1,030
* Silaha deneme amacıyla dahi olsa arızalı ve ölçüsü uymayan mermiler konulmamalıdır.

* Poligonlarda gerçekleştirilen atışlarda, gözetmen ve eğitimcilerin yönlendirme, ikaz ve emirlerine uyulmalıdır.

* Poligonda silahın boş olduğu bilinse bile, hedef doğrultusu haricindeki yönlere namlu çevrilmemelidir.

* Açık alanda yapılan eğitim atışlarında mermi çekirdeğinin gidebileceği mesafe ve açıktaki yerlere dikkat edilmelidir.

* Zorunlu atışlarda, hedef dışında, çevresinde ve arkasında zarar görebilecek kişi ve malzemeler göz önünde bulundurulmalıdır.

* Zorunlu atış veya silah kazası sonrası, heyecanın yaşandığı ortamda silahın boşaltılması konusunda acele hareket edilmemeli, kişi kendisini yeterince toparladıktan sonra, gerekirse bilen birinin gözetiminde bu işlemi gerçekleştirmelidir.

* Namlu hedefi göstermeden parmak tetiğe yerleştirilmemelidir.

* Tetik çekildikten sonra ateşlemenin gerçekleşmemesi durumunda, bunun merminin nemlenmesinden kaynaklanabileceği ve geç yanmanın, geç ateşlemenin olabileceği için namlu hedef doğrultusundan başka yöne çevrilmemelidir.

* Mümkünse, atış esnasında koruyucu gözlük ve kulaklık kullanılmalıdır.

* Silahın doldurulması ve atış esnasında kabza çok iyi kavranmalıdır, tedirgin olarak tutulmamalıdır.

* Silah, ölü noktaya yönlendirilirken, kendimize zarar verebilecek konumda bulunmamalıdır.

* Silah boşaltılırken, mutlaka öncelikle silahın içindeki şarjör çıkartılmalı ve yedek şarjörle karıştırılmamalıdır. İkinci aşamada sürgü çekilerek fişek yatağı boşaltılmalı, sürgü geride takılı pozisyonda bırakılarak, şarjör yatağı ve fişek yatağının boş olduğu gözle ve elle kontrol edilmelidir. Sürgü, çekildiğinde fişeğin tabla kenarını yırtabileceği, fişeğin fişek yatağında sıkışmış olarak kalabileceği ihtimali sürekli göz önünde bulundurulmalıdır.

* Atış esnasında meydana gelen kazalarda, yaralının durumu ne olursa olsun, önce çevre güvenliği sağlanmalıdır.

* Hasta ve yaralının emniyeti sağlanmalı, yatırarak müdahale edilmeli, hareket ettirilmemeli, ilk müdahale bilen birisi tarafından bulunulan yerde yapılmalı, süratli ancak sakin olunmalıdır. Kurumlar, poligonlarda ilk müdahalede kullanılabilecek malzemeler ve ambulans bulundurulmalıdır.

* Silah her zaman doluymuş gibi hareket edilmelidir.
Atış haricinde, işaret parmağı tetik korkuluğunun içine sokulmamalıdır.

* Atış talimatına uygun hareket edilmelidir. Kurumlar, gerekli atış talimatı ve uyarıcı levhalar hazırlamalıdır.

* Kurum tarafından, poligonun dizaynı, tefrişatı, aydınlatma ve ısıtması özel olarak kazaları önleyecek şekilde yapılmalı ve uzman kurumların desteği alınmalıdır. Örnek olarak, zaman içinde barut parçalarının ve barut gazının tefrişata sinmesi sonucu söndürülme imkanı olmayan ve çok hızlı büyüyen yangın çıkabileceği hesaba katılmalıdır.

* Silahla atış esnasında anormal bir ses duyulduğunda ikinci atış yapılmamalıdır. Bu sesin, çekirdeğin namluya sıkışması ve namluyu terk edememesinden veya silahın herhangi bir parçasının zarar görmesinden kaynaklanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Heyecana kapılmadan sakin davranılmalıdır. Varsa atış görevlisi çağrılarak silahın kontrolü yapılmalıdır.

* Silahtan atış esnasında fırlayacak boş kovanların sekerek atıcıya geri dönebileceği veya bekleyen birine zarar verebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

* Parmaklar, avuç ve vücudun diğer kısımları namlu ağzından uzak tutulmalıdır. Çift el ile atışlarda destekleyen elin, geri gelen sürgü tarafından yaralanmaması için tutuşa dikkat edilmelidir.

* Silahda kaç fişek olduğu bilinmelidir, ama bu sayıdan asla emin olunmamalıdır.
 
Üyelik Tarihi
7 Haz 2017
Konular
14
Mesajlar
2,269
MFC Puanı
170
"Silahda kaç fişek olduğu bilinmelidir, ama bu sayıdan asla emin olunmamalıdır."

bu sozu çok duydum alakasız felsfese iyi bi avcı yada atıcı silahındaki fişeği bilirmi bilmem hangi silaha fişek takılır bilmem de mermisini bilir avcı zaten kesin bilir ..


tesekkurler anltım fena değil ellerine sağlık
 
Üst