Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Atatürk’ün Mersin’e Gelişi

diShy

~ یơυℓℓεss ..
Onursal Üye
  • MFC Puanı
    79
20 Mayıs 1938 Cuma

Mersin şehri, bugün öğleden sonra saat 13.00’te Büyük Önder Atatürk’e kavuştu.

Trenin gelmesinden saatler önce istasyon ve çevresi büyük bir kalabalıkla dolmuştu. Bütün Mersin halkı Atatürk’ü karşılamaya koşmuştu.

İstasyonda Vali, Tümen Komutanı, bütün hükümet daire müdürleri, askerî kıta, memurlar, parti ve millî kuruluş temsilcileri, öğrenciler ve caddeleri dolduran binlerce halk tarafından anlatılamayacak derecede büyük ve coşkun gösterilerle karşılandı.

Atatürk, on binlerce insanın “Yaşa! Var ol Ulu Önder!” sesleri ve şiddetli alkışlar arasında vagonundan inerek gülümseyen bir yüzle halkı selâmladı. Askeri teftişten sonra istasyon alanına kadar yürüdü. Burada asker ve öğrenciler, yarım saatten çok süren büyük bir geçit töreni yaptılar. Huzurunda yapılan askerî kıtaların, kız ve erkek öğrencilerin geçit törenini dikkat ve ilgi ile seyretti. Tören sonunda halkın durmak bilmeyen heyecanlı tezahürleri arasında otomobiline binerek Vali Konağı’na geçti.

Atatürk, Mersin’e gelişinde Atatürk’ü karşılayanlar arasında bulunan emekli öğretmen Fuat H. Türkay anlatıyor:

“Atatürk’ün 1938 de Mersin’e gelişinde karşılayanlar arasında ben de bulunuyordum. Okulumuz öğrencileri arasında uzun boylu, kasketli bir öğrenci vardı. Benim boyum kısa olduğu için, Atatürk bana sordu:

-Öğretmen misin, öğrenci misin?
Ben de cevap verdim:
-Öğretmenim Paşam.
Atatürk:
-Soyadı aldın mı?
-Aldım Paşam.
-Nedir?
-Türkay, Paşam.
-Nerden aldın?
-Türk yapan, Türkleştiren, Türkçü manasına geliyor, Paşam.
-Ne biçim iş?
-Muhterem Paşam, zatı devletleri beş denizaltı gemimize Saldıray, Batıray gibi isimler koydunuz, zaten tetkik ettim. Bunların hepsi Çağatay lehçesinden geliyor. Türkay’da, Türkleştiren, Türkçü manasına geliyor.
-Bunun üzerine Atatürk:
-Uydurmuşsun, ama çok hoşuma gitti.
Diyerek yürüdüler.”

Atatürk, akşam üstü denizde bir motör gezintisi yaptı. Dönüşünde İdman Yurdu Deniz Kolu iskelesinden şehre çıktı ve kendisini bekleyen büyük bir kalabalık tarafından alkışlandı.

Mersin’de Fener Alayı

Gece saat 21.00’de fener alayı düzenlendi ve bütün Mersin baştan başa ışıklarla, renkli fenerlerle donatıldı.

Halkevi bandosu, gençlerin ve partililerin katıldığı fener alayı, Atatürk’ün kaldığı belediye parkının içindeki köşkün önüne geldi ve orada büyük bir tezahüratta bulundu. “Yaşa!Varol Atatürk!” sesleri her tarafta yankılar yapıyordu. Bu candan gösteriler üzerine Atatürk, köşk balkonundan halkı selâmlayarak iltifatta bulundu.

21 Mayıs 1938 Cumartesi

Bugün saat 18.00’e kadar Vali Konağında çalışan Atatürk, otomobille Silifke yönüne hareket etti. Silifke yolu üzerindeki Viranşehir harabelerine kadar bir gezinti yaptı. Dönerken yolda köylülerle konuştu ve kendilerine iltifatta bulundu.

22 Mayıs 1938 Pazar

Atatürk, bugün saat 17.30’a kadar Vali Konağında dairesinde çalıştı ve Mete istimbotu ile batı yönünde bir deniz gezintisi yaptı ve saat 20.30’da konağa döndü.

23 Mayıs 1938 Pazartesi

Atatürk, bugün Vali Konağında çalıştı ve akşamüzeri şehri ve portakal bahçelerini gezdi. Halk, Atatürk’ü görmek için sokaklara dökülmüş ve geçtiği yollar insan kalabalığı ile çevrilmişti. Geçerken şiddetli alkışlarla karşılandı.

24 Mayıs 1938 Salı

Atatürk, bugün saat 13.00’te Mersinlilerin candan sevgi tezahürleri arasında trenle Adana’ya gitti. Şehirden itibaren bütün yol üzerinde halkın “Yolunuz açık olsun!..” dualarıyla uğurlandı.

Tarsus’ta bir süre kaldı ve burada da coşkun ve sürekli sevinç tezahürleri içinde karşılandı. Etrafını saran ve candan bağlılıklarını göstermeye çalışan halka iltifat ederek aynı coşkun uğurlama ile Adana’ya hareket etti.

Üst Alt