Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Aşure Nasıl Yapılır? Aşure Tarifi

Herkül

Canım Dedem
Admin
Konum
BERGAMA
  • Üyelik Tarihi
    4 Haz 2013
  • Mesajlar
    32,171
  • MFC Puanı
    62,236
Aşure Nasıl Yapılır? Aşure Tarifi
vJLpED.jpg


Aşure bolluğun bereketin, dostluğun ve geleneklerin tatlısıdır aşure. Evinizin bereketini arttıran ve sevgi ile paylaşmanın aşılandığı tatlıdır aşure. Kokusu bütün evi saran, malzemelerinin bolluğu nedeniyle koca koca tencerelerle pişirilip eşe dosta dağıtılan yendiği zaman insana en çok da çocukluğunu hatırlatan bir tatlıdır aşure. Aslında tek bir tarifi olmayan, bölgelere, yörelere göre değişiklik gösteren geleneklerimizin en eskilerinden olan aşureye doymak çok zordur. Aşure zamanı geldiği zaman eve gelen tabak aşure, en çok da özlenilen annelerimizin yaptığı aşuredir herhalde.
Peki, tam tek bir tarifi olmayan aşure nasıl yapılır.


m160112_a8df6.jpg

1 ölçek kuru fasulye
1 ölçek nohut
½ ölçek pirinç
2 ölçek yarma
200 gr kayısı kurusu
100 gr incir kurusu
600 gr çekirdeksiz sarı üzüm kurusu
50 gr fındık
50 gr çam fıstığı
100 gr yer fıstığı
5-6 adet karanfil
2 adet kabuk tarçın
2 yemek kaşığı portakal rendesi ya da incecik doğranmış portakal kabuğu
3,5 ölçek toz şeker
Yaklaşık 5 – 5,5 litre su


m160112_fceb4.jpg

Aşurenin en makulü rengi beyaz olanıdır. Aşurenin malzemelerini koyma zamanı ve pişirme süreleri renginin beyaz olmasına yardımcı olan etkenlerdir. Aşurenin en önemli malzemesi yarmadır (buğday). Ne çok fazla ne de çok az olmamalıdır. Kıvamı da en az rengi kadar önemlidir, ne duru ne de çok yoğun olmamalıdır. Genellikle gramla verilen ölçüler hep kafa karışıklığı yaşanmasına sebep olduğu için bu tarifimiz gramla değil ölçekle verilmiştir. Ölçü olarak su bardağı kullanabileceğiniz gibi kase de kullanabilirsiniz. Aşurenin ana malzemesi olan yarma bir gün önceden kabuk tarçınla birlikte kaynatılıp, dinlenmeye bırakılmalıdır. Aynı şekilde nohut ve kuru fasulye de bir gün önceden kaynatılıp dinlenmeye bırakılmalı. Ertesi gün aşurenizi kaynatmaya başlayabilirsiniz. Bir gün önceden kaynattığınız ve beklemeye bıraktığınız yarma, nohut ve kuru fasulyenin sularını iyice süzün. Kuru kayısıyı ve kuru inciri, ince ince doğrayın ve kaynar suyun içinde yaklaşık 1 saat bekletin. Kuru üzümü de kaynar suyun içinde 1 saat bekletin ve daha sonra sularını iyice süzün. Bir gün önceden ısladığınız yarmayı, aşureyi kaynatacağınız tencereye alın, üzerini geçecek kadar suyu ekleyin ve kaynatmaya başlayın. Aşurenizi kaynatmaya başlamadan önce küçük bir kapta pirinçleri yumuşayana kadar kaynatın ve suyunu süzerek diğer malzemelere ekleyin. Devamında kuru fasulye, nohut, karanfil, kuru üzüm ve kuru kayısıyı da ekleyin ve bir süre kaynatmaya devam edin. Malzemeler suyu çekecektir, su çekildikçe azar azar su eklemeye devam edin ancak tek seferde fazla miktarda su eklemeyin. Aşureniz kaynayıp özlendiği zaman malzemelerin kalanından kuru inciri, portakal kabuğunu, fındığı, çam fıstığını ve yer fıstığını ekleyin ve yaklaşık 5 dakika daha kaynatın. Son olarak da şekeri ekleyin ve bir taşım daha kaynatın ve sonra aşurenizin altını kapatın. Bu arada bir cimcik tuz eklemeyi de unutmayın. Aşureniz sıcakken tadına bakmayın, çünkü şekeri az gelecektir. Aşure soğudukça tadı ve şekeri oturur, mümkünse küçük bir kapta aşurenizi soğutup tadına öyle bakın.
 

SouL

➡️ ↘️ ↖️ ↪️ ↩️ ⤴️ ⤵️ Ben Sakinim!!!
Yönetici
  • Üyelik Tarihi
    8 Ara 2012
  • Mesajlar
    17,522
  • MFC Puanı
    3,901
9.09.2019 - Güncel
 

Cigdem

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    13 Ocak 2013
  • Mesajlar
    359
  • MFC Puanı
    0
Hz Nuh un 950 yıllık mucadelesınden tek alabıldiğimiz şey aşure

afiyet olsun
 
Üst Alt