ArtemiS
Onursal Üye
- Konum
- Gelcen mi ?
-
- Üyelik Tarihi
- 5 Ağu 2014
-
- Mesajlar
- 4,993
-
- MFC Puanı
- 1,019
Astımı Olanlar Hangi Sporları Yapabilir?
Solunum yollarındaki daralma ve iltihap astım hastalığına neden olur. Nefes alamama, öksürük ve göğüste sıkışma bu hastalığın en önemli belirtileridir. Bu belirtilerin nöbetler halinde olması, astım hastalarının spor ile olan ilişkilerini etkiler.
Astım hem çocukluk hem de yetişkinlik dönemlerinde görülebilir. Hastaların yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkiler. Spor ve düzenli egzersiz herkes için çok faydalıdır. Astımlılar için de kontrollü bir şekilde yapılmak şartıyla uygun olan sporlar bulunur.
Astım hastalarının spor yaparken karşılaşacağı risklerden birisi, EBA yani egzersize bağlı astımdır. Bu rahatsızlıkta egzersiz esnasında ataklar ve nöbetler görülür. Özellikle soğuk ve kuru havalarda spor yapıldığında EBA'nın görülme olasılığı artar. Hırıltılı soluma, öksürme, nefes darlığı, göğüste sıkışma ve yorgunluk egzersiz sonucunda meydana gelen astım belirtileridir. Bu durumla karşılaşmamak için hastaların açık havada spor yapması önerilir.
Tedbirlerin alınması durumunda astım hastaları her sporu yapabilir. Ancak bazı sporlar daha uygundur.
Yüzme
Vücuttaki birçok kasın gelişimini sağlayan ve nefes alıp vermeyi düzenli hale getiren yüzme astım hastalarının rahatlıkla yapabileceği sporların başında gelir. Göğüs kafesinin etrafında bulunan kasların gücünü ve esnekliğini artırdığı için nefes darlığı ve öksürüğün ortadan kalkmasına yardımcı olur. Kapalı yüzme havuzlarının bulunduğu alanların havasının ılık ve nemli olması sayesinde hastalar daha kolay nefes alır.
Bisiklet
Nemli ve çok sıcak olmayan havalarda bisiklet sürmek, astım hastalarının karın kaslarını ve üst solunum yollarını daha güçlü hale getirir. Genelde açık havada yapıldığı için bisiklet sporu, nefes darlığı çeken kişilere iyi gelir.
Pilates ve Yoga
Yüksek seviyede nefes alıp verme sağladığı için bronşların genişlemesini sağlayan yoga ve pilates astım hastaları için çok faydalıdır. Yogada doğru nefes alıp verme teknikleri kullanıldığı için akciğerlerin düzenli bir şekilde çalışması sağlanır. Kandaki oksijen seviyesi yükseldiği için hastalar nefes alıp vermede zorlanmaz.