-
- Üyelik Tarihi
- 9 Şub 2015
-
- Mesajlar
- 44,845
-
- MFC Puanı
- 29,224
Asteroit Kuşağı Ne Kadar Kalabalık?
Güneş Sistemindeki asteroitlerin büyük bölümü Mars ve Jüpiter arasındaki Asteroit Kuşağı olarak isimlendirilen bölgede bulunuyor.
Asteroitlerin büyüklükleri birbirinden çok farklıdır. Asteroit Kuşağının en büyük üyesi ve bir cüce gezegen olan Ceresin çapı yaklaşık 950 kilometre. Asteroit Kuşağında çapı 100 kilometreden büyük 200den büyük asteroit var. Çapı 1 kilometreden büyük asteroitlerin sayısının 70.000-1.700.000 arasında olduğu tahmin ediliyor. Daha küçük asteroitlerin sayısı ise milyonlarla ifade ediliyor.
Asteroit Kuşağında çok sayıda asteroit olsa da, bu gökcisimleri çok geniş bir alana dağılmış durumda. Asteroit Kuşağının iç ve dış sınırının Güneşe olan uzaklıkları sırasıyla 2,12 AU ve 3,3 AU (AU -astronomik birim- Güneş ile Dünya arasındaki ortalama mesafedir). Yani bu bölgenin genişliği yaklaşık 180 milyon kilometre.
Bilim insanları Asteroit Kuşağındaki asteroitlerin aralarındaki mesafenin ortalama 1 milyon kilometre olduğunu tahmin ediyor. Ayın Dünyaya olan ortalama uzaklığının 384.400 kilometre olduğu düşünülürse Asteroit Kuşağının hayli sakin bir bölge olduğu söylenebilir. Ancak astronomi ölçeğinde düşünüldüğünde bu bölgede asteroitler arasında sıkça çarpışma oluyor. Çarpışma sıklığı asteroitlerin büyüklüğüne göre değişiyor. Örneğin ortalama çapı 525 kilometre olan Vestanın, Asteroit Kuşağındaki çapı 1 kilometreden büyük başka bir asteroitle çarpışma olasılığının 4,2 milyon yılda bir olduğu tahmin ediliyor.