Hopa'da bir otelde Artvin Valisi Kemal Cirit’in başkanlığında yapılan son durum değerlendirme ve planlama toplantısına Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe’nin yanı sıra kamu kurum ve kuruluş müdürleri, İl Genel Meclisi üyeleri ve siyasi parti temsilci katıldı.
Vali Cirit yaptığı açıklamada, 3’ü kayıp, 11 vatandaşı yitirdiklerini belirtti.
Afetle ilgili 27 vatandaşın yaralı olarak müracaat ettiğini ifade eden Vali Cirit, 8 vatandaşın Rize'de tedavisine devam edildiğini söyledi.
Afetle ilgili sahada 900 çalışanın, 282 iş makinesi ile çalışmaları yürüttüğünü kaydeden Cirit, "Küçük çaplı iş makinelerini dahil edersek 500 iş makinesi ve bin 500'e yakın dönüşümlü çalışan arkadaşımız oldu. Afet süresi içerisinde karayolu ile ulaşamadığımız vatandaşlarımızla hava nakil araçları ile ulaştık. Üç helikopter ile 100'e yakın vatandaşımızın taşımasını yaptık, su ve kuru gıda nakli yaptık" diye konuştu.
Daha yolun başında olduklarının altını çizen Cirit, "Yaraları yeni sarmaya başladık. Elektrik veremediğimiz köy 4 tane kaldı. Bu akşam itibariyle iki köye daha elektrik vereceğiz. Arhavi ve Borçka'da şu anda bir sıkıntı yok. Hopa merkezde yüzde 98 elektrik verdik. Bazı mahallelerde sorun var. Çalışarak aşacağız. Kademeli olarak su veriliyor. Dört köyümüze sağlıklı su ulaşmadı. Yol açısından kapalı köy yolumuz yok. Karadan her köye ulaşım sağlandı. Bazı mahalle ve konutlardaki yol sorunlarını aşmak için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Cirit, kamu ağırlıklı olmak üzere iş makinesi ve bir çok alanda destek gördüklerini, Türk Kızılay'ının 4 noktada sıcak yemek çalışması yürüttüğünü, günlük bin 500 kişiye yemek çıkarıldığını vurguladı.
"BİN 434 KİŞİNİN ZARAR TESPİTİ YAPILDI"
Bölgede hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Cirit, "Zarar tespit komisyonu sahada çalışıyor. Yapılan çalışmalarda 6 bina yıkıldı, 17 bina ağır, 11 bina orta hasarlı, 24 binanın da boşaltılması talebi yapıldı. Teknik elemanlarımız çalışmalarını yürütüyor. Afetle ilgili yüzde 90 alanda çalışma bitti. Afetzedelerimizden Hopa'da bin 208, Arhavi'de 216, Borçka'da 10 afetzede bulunmakta. Kayıtlarımıza göre 430 bin litre su dışarıdan ilçemize taşındı. Boşaltma kararı verilen 200'e yakın konutta sıkıntı var. Bu sayının 239'a çıkabileceğini düşünüyoruz. Psikososyal ekiplerimiz afetzedelere yönelik çalışmalarını yürütüyor" dedi.
AFAD Başkanlığı tarafından "Genel Hayata Etkililik" kararı alındığını belirten Cirit, "Hak sahipleri ile ilgili işlemler devam ediyor. SGK, tarımsal krediler, vergiler ve beyanname, kamu bankalarına olan borçlarla ilgili erteleme oldu. Önümüzdeki yılın mart ayına kadar. Özel şirket bankalarla ilgili girişimler devam ediyor" diye konuştu.
Eğitim dönemine okulların yetişmesi için çalıştıklarını kaydeden Cirit, "Sekiz okulda problem var, 7'si Hopa, bir tanesi Arhavi'de etkilendi. 28 Eylül tarihine kadar yetişmeye çalışacağız. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelen ekip çalışmalarını tamamladı. Eğitim- Öğretim dönemine sorunsuz başlayacağımızı umuyorum" şeklinde konuştu.
"SALGIN HASTALIK YOK"
Afet öncesinde daha çok bağırsak enfeksiyonu ile ilgili sıkıntı varken afetten sonra yüzde 50'lik bir düşüş yaşandığının altını çizen Cirit, "Sevinerek söylemeliyiz. Bu vatandaşımızın bilinci ve dışarıdan getirdiğimiz kapalı su kullanımı düşüş sağladı. Önümüzdeki süreçte enfeksiyon ve ishal vakalarında artış olmaması için klorlama çalışmalarına bir müddet daha devam edilecek. Depoların sağlıklı olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"VATANDAŞLARIMIZ BİR SÜRE DENİZE GİRMESİN"
Cirit, denizlerde kirlilik oranının yüksek olduğunu, vatandaşların ikinci bir uyarıya kadar denize girmemelerini istedi.
"BİZİMDE HATALARIMIZ OLABİLİR"
Hopa'da metrekareye düşen yağış miktarının 255 kilogram olduğunu aktaran Cirit, "Bu yağmur Konya Ovası'nda yağsa göl haline çevirebilecek bir yağışla karşı karşıya kaldık. Bu bir doğal afettir. 'İnsandan kaynaklı hatalar var mıdır?' dediğinizde 'Evet Bizlerde zaman zaman hatalı tutum ve davranışlar içerisinde bulunmuş olabiliriz. Dere yatakları ile ilgili yeniden bir çalışma yapılacak. Afet kapsamında bir çok noktada bu çalışmalar yürütülecek" dedi.
Afetten zarar gören vatandaşlarla ilgili kiralama yapıldığını aktaran Cirit, "114 vatandaş için kiralama yapacağız. Bir kısım vatandaşın kiralamasını ise yaptık. Kira fiyatları biraz yükseldi. Kamu misafirhanelerimiz arzu eden selden etkilenen tüm vatandaşın hizmetine açıktır. Bütün gücümüzle buradaki afeti yok edecek bir çalışmayı yürütmekteyiz" şeklinde konuştu.
Cirit, bir ile üç yıl arasında hak sahibi olan vatandaşlara yeni konutlarının teslimini yapmak için çaba harcayacaklarını söyledi.
Cirit, kayıp üç kişinin aranması için ise Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait kokuya duyarlı üç adet köpeğin bölgeye getirilerek aramalara katılacaklarını sözlerine ekledi.
Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.