Konakalti Magarasi (Merkez): Antalya’da Atatürk Parki’nin denize inen falezli kiyisindadir. 60 m uzunlugundaki magara Yatay magara tipindedir. Denizle baglantili olmasi nedeniyle “deniz magarasi” da sayilabilir. Genellikle kurudur. Dogu salonunun bir kismi sular altindadir. Bati salonunda dalgalar nedeniyle su birikintileri vardir.Magaranin doguya ve batiya dogru iki girisi vardir. Magaranin girisi deniz seviyesinden 3 m. yukaridadir. Dogu bölümünün tabani kismen deniz seviyesine inmektedir. Magaranin dogu salonu tümüyle kaya bloklari ile kaplidir. Bati salonu kismen sarkit, dikit ve sütunlarla kaplidir. Bati salonuna bagli iki küçük odanin travertenlerle süslü olmasi ve hemen denizin kiyisinda bulunmasi turistik degerini arttirmaktadir. Magaranin isisi açik havaya nazaran serindir.
Küçükdipsiz Magarasi (Merkez):
Tünek Tepenin (618m.) güneybatiya devami olan Alakaya Tepenin (661 m.) güney yamacindadir. Kuru ve yatay magara tipindeki magaranin toplam uzunlugu 74 m, girise göre en derin noktasi 27.5 m. dir. Magara dar bir giristen sonra ortalama 25ºC’lik bir egimle kuzeybati yönüne dogru devam eder. Magaranin sonuna dogru travertenler sarkit ve dikitler çogalir. Taban suyu yukarida kaldigi için her zaman kurudur. Açik havaya nazaran serindir. Disarida isi 20ºC iken Magaranin sonunda 17ºC’dir.
Papazkayasi Magarasi (Merkez):
Antalya Sehir kulübünun arka bahçesinden denize inen merdivenlerin kenarindadir. Denize inen traverten basamaginin orta yerinde, denizden 20 m. yüksekliktedir. Toplam uzunlugu 149 m.dir. Magara içinde herhangi bir su veya su birikintisi yoktur. Magaranin gelisimi durmustur. Magara tabani tavandan düsen kaya bloklarla engebeli, inisli çikisli ve yer yer çok dar bir hal almistir. Magara içinde sarkit ve dikitler yok denecek kadar azdir. Herhangi bir hava akimi da yoktur.
Papazkayasi magarasi tümüyle kuzey-güney yönünde bir yarik boyunca olusmustur. Antalya travertenleri ortalama 250-300 m. Kalinligindadir. Magara 40 m. yüksekligindeki kiyi falezlerinin altinda yer alir.
Yerköprü Magarasi (Merkez):
110 m. toplam uzunlugundaki magaranin girise göre en derin noktasi 27 m. dir. Gelisimi durmustur. Denizle olan baglantisi nedeniyle “deniz magarasi” denilebilir. Magara kurudur. Denizle baglantili olan salonun tabani kismen deniz suyu ile kaplidir. Magaranin isisi açik havaya nazaran serindir.
Yerköprü Magarasi tümüyle Antalya travertenleri içinde dogu-bati dogrultusunda, baslangiçta en az 150 m. uzunlugundaki bir magaranin tavaninin çökmesi sonucu olusmus bir magaradir
Altinbesik Magarasi (Akseki):
Akseki Ilçesine bagli Ürünlü köyünün dogusunda derin ve sarp Manavgat Vadisinin bati yamacinda bulunur. Toplam uzunlugu 2500 m. olan magaranin girise göre en yüksek noktasi 101 m. dir. Yatay ve kismen aktif magaradir. Magaranin alt ve orta seviyesinin zaman zaman aktif olmasi nedeniyle kurak mevsimlerde de büyük ölçüde göletler olusmaktadir. Üst seviye devamli kurudur. Magara havasi çok rutubetli ve ortalama isisi 16-18ºC civarindadir.
Altinbesik Magarasi Türkiye’nin en güzel magaralarindan biridir. Çevrenin karstik topografyasi ve çam ormanlari güzel manzara olustururlar. Magara çok uzun ve büyük bir yeralti sisteminin çikis ucunda bulunmaktadir. Kizilova, Kambos ve Söbücesuyunu çeken bu büyük sistem, Oruç Düdeni Magarasi altinda Altinbesik – Düdensuyu Magarasinda son bulur. Böylece bu büyük yeralti su sistemi, kus uçusu 100 km.den fazla uzunlugu ile, dünyadaki en uzun ve büyük karst sistemlerinden biridir.
Aktivitesinin tamamen yitirmis olan üst seviyede büyük kaya bloklari dikkati çeker. Bunun yaninda sarkit ve dikitler vardir. Magaranin girisinden itibaren ilk 200 m. magaranin alt seviyesini olusturur ve devamli sular altindadir. Alt seviyenin bitiminde 40 m. lik dik bir çikisi vardir. Bu çikis ve bitisik duvarlar beyaz renkli kalin travertenlerle kaplidir.
Gürleyik Magarasi (Akseki):
Aydinkent (Ibradi)’e yaklasik olarak 12-13 km. kadar kuzeybatida bulunan Eynir Polyesi kenarinda bulunmaktadir. Magaraya giriste ilk etapta 25m.lik bir agizdan merdivenle inmek gerekir. Özellikle ilkbaharda bir hayli su bulunmasi nedeniyle ve magara yüzeyinde çok keskin, sivri kalker uçlarinin varligi botla ilerlemeyi güç ve tehlikeli kilmaktadir.
Kocadüden Magarasi (Akseki):
Akseki Polyesinin Güneybati kenarinda yer alir. Akseki-Bucakkisla yolunun 4. km. sinden ayrilan patika yol magaranin kenarindan geçer. Yer yer yatay olmakla birlikte çogunlukla dikey olarak gelisen magara, basamaklar halinde 155 metreye iner.
Akseki Polyesi akarsu havzasinin yüzey sularinin drene eden Koca Düden, Üst Kretase kireçtaslarinda önemli bir fay üzerinde gelismistir. Içinde çok sayida göl bulunan Koca Düden, kapali bir sifonla sona erer.
Oruç Düdeni Magarasi (Akseki):
Altinbesik-Düdensuyu Magarasi yer altindan gelen sularin yolu üzerindedir. Toplam uzunlugu 52 m.dir. Magaranin alt bölümden geçen yeralti deresinin yaratmis oldugu operasyonu ile çökmeye yüz tutmustur.
Dim (Gavurini) Magarasi (Alanya):
Kuzkaya köyü mekiindedir. Alanya’nin dogusunda Cebireis daginin (1691 m.) bati yamacinda bulunur. Dim magarasinin hemen ön kisminda, 250 m. asagida piknik yeri olarak kullanilan, tabani çinar agaçlari, yamaçlari çam ormanlari ile kapli bulunan Dim Vadisi yer alir. Toplam uzunlugu 357 m. yatay ve kuru magara tipindedir. Sadece son kisminda durgun küçük bir göl vardir.
Dim magarasi, Türkiye’nin en güzel magaralarindan biridir. Alanya’ya yakin olmasi ve çevrenin piknik yerleri ve ormanlarla kapli olmasi nedeniyle ziyarete uygundur.
Tarih öncesi ve tarihi devirlerde insanlar tarafindan barinak olarak kullanilmasindan dolayi çevre halki tarafindan “Gavurini Magarasi” olarak adlandirilmistir.
Beldibi Magarasi (Merkez):
Antalya-Kemer sahil yolunun yaklasik 40 kilometresinde Çamdag tünelinin hemen çikisinda yer alan bir kaya alti siginagidir. Oba köy mevkiindedir. Deniz sahilinde 25 m. yükseklikte siginak biçiminde bir magaradir. Dogal tahribatla büyük ölçüde zarar gördügünden içindeki dolgu tabakalari yagmur sulari ve rüzgarla sürüklenerek akip gitmistir.
Tümü Mezolotik kültürleri içeren 6 tabaka tespit edilmistir. Yapilan kazilarda Üst Paleolitik ve Mezolotik döneme ait çakmaktasi aletler ele geçirilmistir. Ayrica kaya alti siginaginin duvarlarinda, sematize insan, dag keçisi ve geyik resimleri bulunmaktadir.
Büyük Dipsiz Magarasi (Merkez):
Antalya limaninin batisinda Tünek Tepenin 3 km. güneybatisinda Alakaya Tepenin (661 m.) güney yamacindadir. 40 m. uzunlugundaki magaranin girise göre en derin noktasi 29 m. dir. Karstik taban suyu yukari katmanlarda bulundugu için magara kurudur. Açik havaya nazaran daha serindir. Kasim ayi basinda disarida isi 20ºC iken magarada isi 17ºC’dir.
Magara Kretase yasli residal kireç taslari ile onun altinda yer alan yine ayni yasta konglomera kireçtasi formasyonlari arasinda meydana gelmistir. Dar bir giristen sonra ortalama 25’lik bir egimle kuzeye dogru devam eder.
Damlatas Magarasi (Alanya):
Alanya sehir içinde ve deniz kiyisinda bulunmaktadir. Merkeze 3 km. dir. Uzunlugu 30 m. olan magara kuru, yatay magara tipindedir. 200 m’.lik bir alani kaplamaktadir. Çok sayida sarkit ve dikitin essiz bir görüntü verdigi magara 15 m. yüksekliktedir.
Karbondioksit gazi, yüksek ölçüde nem, düsük isi ve radyoaktif havasiyla astim hastalari için son derece yararlidir. Bu nedenle astim hastalari magaranin en yogun ziyaretçi gruplarini olustururlar.
Magaradaki sarkit ve dikitlerin M.Ö. 20.000-15.000 yillari arasinda meydana geldigi sanilmaktadir.
Derya Magarasi (Merkez):
Antalya’nin bati kiyisinda Konyaalti Caddesi ile deniz kiyisi arasinda bulunan Atatürk Parkinin içindedir. 124 m. uzunlugundaki magaranin girise göre en derin noktasi 35.65 m. dir. Dikey magara tipindedir. Güney kenari deniz içinde oldugu için “deniz magarasi” olarak da adlandirilabilir. Magara kuru ve gelisimi durmus bir magaradir. Magaranin denizde olan kesimleri yari tuzlu deniz sulari ile kaplidir.
Büyük salonda az miktarda dikit ve duvar traventenleri gelisirken, güneye dogru sarkit ve dikitler artmaktadir. Bu bölgede tatli su kaynaklari çatlaklardan çikarak deniz suyuna karismaktadir. Magaranin asil girisinin 40 m. batisinda ikinci bir girisi daha vardir. 0,5 m. genisliginde ve 1 m. uzunlugunda genislemis bir yarik görünümündedir.
Çimeniçi Magarasi (Alanya):
Çimenini magarasi, Alanya’nin dogusunda Cebireas güney eteginde, Sihlar (eski adi Seyhler) köyü yakinlarinda bulunur. Konya- Gazipasa yolunun, Demirtas bucagindan ayrilan 15 km. lik stabilize yolla Seyhler Köyüne, oradan da yürüyerek magaraya ulasilir.
Uzunlugu 10 m. olan magara bir dik çikis disinda tamamen yataydir. Magaranin içinde gelistigi kireçtasi kalinliginin çok az ve sinirli bir alanda bulunmasi nedeniyle, hidrolojik olarak tamamen kurudur. Magaranin havasi açik havaya nazaran serindir. Ortalama sicakligi 17ºC -20ºC civarindadir.
Magara, birbirleriyle baglantili çok sayida odacik ve iki kattan meydana gelmistir. Baslangiçta Dogu kuzeydogu-Bati güneybati yönünde tek bir bosluktan olusan magara, zamanla traverten sütunlar tarafindan bölünerek odaciklar meydana gelmistir. Ilk bölümde çok sayida odacik vardir ve tamamen yataydir.
Magara +57 metrelik dik bir çikisla ikinci bölüme geçer. Girise göre +10 m. yukarida olan bu bölge, iki büyük odadan meydana gelmistir. Magara traverten birikimi açisindan son derece zengindir. Odalari olusturan traverten sütunlar genis yer tutar. Ayrica yan duvarlar perde travertenler ile süslüdür. Damlataslarinin oldugu ve güzelligi ile yakininda bulunan tarihi eserler nedeniyle ilginç bir magaradir. Tarihi devirlerde kullanildigi anlasilan Magarada yapilan arastirmalarda henüz yazili belge bulunamamistir.
Mahrumçali Magarasi (Manavgat):
Manavgat’in kuzeydogusunda Gebecek köyünün biraz daha dogusundaki Mahrumçali mahallesinin asagisinda bulunmaktadir. Uzunlugu 157 m. olan magaranin girise göre en derin noktasi -36 m.dir. Yari yatay, yari aktif bir magaradir. Sadece yagisli mevsimlerde magara içine su akar. Yaz aylarinda magara isisi 16-18ºC’dir.
Cebireis formasyonu ile altindaki Mahmutlar formasyonu arasindaki kontakla gelismistir. Magara dolomitik kireçtaslari içinde ve mikasist tabakalarin üzerinde her iki tabakanin egimine uygun olarak güneye dogru 15 derece dalar.
Peynirdeligi Magarasi (Kemer):
Gedelme Yaylasi mevkiindedir. Antalya’nin Kemer Ilçesinden Gedelme yaylasina kadar her türlü aracin gidebilecegi bir yol vardir. Köy merkezinden magara agzina 4 dakikalik patika bir yolla ulasilir. Magaranin 65 m. kuzeyinde Bizanslilara ait duvar ve kalintilari vardir. Uzunlugu 74 m olan magaranin girise göre en derin yeri -19 m. dir. Kuru, daha çok dikey magara tipindedir.
Magaranin büyük bölümü kurudur. Sadece magaranin sonunda ve en derin yerinde küçük bir gölcük vardir. Sonbaharda magara isisi 17ºC’dir. Magara agzinin büyük olmasi nedeniyle isi açik havaya baglantili olarak degisir. Magara içinde sarkit, dikit ve sütunlar gelismistir.
Tilkiler Magarasi (Manavgat):
Yatay gelismis ve aktif bir magara olup uzunlugu 7 km. dir. Ilkbahar aylarinda su seviyesi yükselir. Magara Oymapinari baraj etüdleri sirasinda açilan enjeksiyon galerilerinden birinde dogal bir galeriye rastlanmasi sonucu ortaya çikarilmistir. Konglomera içinde gelismis olmasi da magaraya ayri bir bilimsel deger kazandirmaktadir.
Aslanli (Yaren) Magarasi (Manavgat):
Kirazli Köyü Yayla mevkiinde olan Aslanli Magara’ya gitmek için Kirazlidan Kusadasi yolunun 3. kilometresinde Derebogazi mevkiinden sonra yarim saatlik bir yürüyüs yapmak gerekmektedir. Uzunlugu 110 m. olan magara kismen dikey, kismen yatay tipindedir. Kuru bir magaradir. Ekim ayinda isisi 18ºC’dir.
Mesozoik yasli dolomitik mermerler içinde ve büyükçe bir fay üzerinde gelismistir. 6 m.lik dik bir inisten sonra magara kabaca dogu-bati yönlü büyükçe bir fay boyunca batiya dogru 26 derece egimle iner, 40 metreden sonra magara daha da genisler ve tabani egimli bir salon görünümü alir. Salonun tabani çamurlu toprak ve tavandan düsen kaya bloklari ile kaplidir. Sarkit ve dikitler, duvarlarda perde ve bayrak travertenleri olusmustur. Dikitlerden birinin görünümü oturan bir aslana benzedigi için bu ad verilmistir.
Geyikbayiri Magarasi (Merkez) :
Antalya’ya 26 km uzakliktaki Geyikbayiri köyündedir. Antalya’dan bati yönünde Çakirlar köyü üzerinden Geyikbayiri köyüne gidilebilir. 120 m toplam uzunlugundaki magaranin girise göre en derin noktasi 6,5 m dir. Turizme açmaya deger bulunmus bir magara olup çalismalar devam etmektedir. Genellikle kuru, zaman zaman aktif magara tipindedir. Yaz aylarinda tamamen kurudur.Yagisli mevsimlerde taban suyu yükseldiginde magara tabanini su basmaktadir.
Magara isisi yaz aylarinda açik havaya nazaran serindir. Sonbaharda açik hava ile esit isi gösterir.
Karain Magarasi (Merkez) :
Antalya’nin 30 km. kuzeybatisinda eski Antalya-Burdur karayoluna 5-6 km. uzaklikta bulunan Yagca Köyü sinirlari içinde bulunur. Türkiye’nin en büyük dogal magaralari arasinda yer alan Karain magarasi, önünde bulunan traverten ovasindan 150 m., denizden ise 430-450 m. yüksekliktedir.
Insanlik tarihinin baslangicindaki süreç içinde magara, alt Yontmatastan baslayarak, orta ve üst Yontmatas evreleri, Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç gibi Protohistorik Çaglarda ve Klasik Çagda insanlar tarafindan sürekli bir biçimde iskan edilmistir. Bunun dogal bir sonucu olarak da yaklasik 11 m. yi bulan kalin bir kültür dolgusu içermektedir. Ancak magaranin en uzun süren ve en önemli iskani Paleolitik (Yontmatas Çagi) ile ilgilidir.
Klasik dönemlerdeki kullanim daha çok Adak Magara (tapinak) niteliginde olup, magara alni ve dis duvarlari üzerinde Grekçe kitabe ve nisler bulunmaktadir. Karain Magarasinda yapilan kazalarda elde edilen arkeolojik buluntular, Antalya Müzesinde ve magaranin hemen yakininda bulunan Karain Müzesinde sergilenmektedir.
Kocain Magarasi (Merkez)
Antalya Ili’nin 45. km kuzeyinde yer alir. Magaraya, Antalya-Burdur karayolundan Camiliköy-Ahirtas köyleri üzerinden ulasilir.
Türkiye’nin en genis agzina ve tek parça olarak en büyük galerisine sahip bir magaradir. Içinde 50-60 m. yükseklige sahip sütunlar bulunan magarada, ayni zamanda Roma döneminden kalan bir sarniç da bulunmaktadir. Çok büyük iki salondan olusan magaranin giris agzinin genisligi 35×70 m.dir.
Küçükdipsiz Magarasi (Merkez):
Tünek Tepenin (618m.) güneybatiya devami olan Alakaya Tepenin (661 m.) güney yamacindadir. Kuru ve yatay magara tipindeki magaranin toplam uzunlugu 74 m, girise göre en derin noktasi 27.5 m. dir. Magara dar bir giristen sonra ortalama 25ºC’lik bir egimle kuzeybati yönüne dogru devam eder. Magaranin sonuna dogru travertenler sarkit ve dikitler çogalir. Taban suyu yukarida kaldigi için her zaman kurudur. Açik havaya nazaran serindir. Disarida isi 20ºC iken Magaranin sonunda 17ºC’dir.
Papazkayasi Magarasi (Merkez):
Antalya Sehir kulübünun arka bahçesinden denize inen merdivenlerin kenarindadir. Denize inen traverten basamaginin orta yerinde, denizden 20 m. yüksekliktedir. Toplam uzunlugu 149 m.dir. Magara içinde herhangi bir su veya su birikintisi yoktur. Magaranin gelisimi durmustur. Magara tabani tavandan düsen kaya bloklarla engebeli, inisli çikisli ve yer yer çok dar bir hal almistir. Magara içinde sarkit ve dikitler yok denecek kadar azdir. Herhangi bir hava akimi da yoktur.
Papazkayasi magarasi tümüyle kuzey-güney yönünde bir yarik boyunca olusmustur. Antalya travertenleri ortalama 250-300 m. Kalinligindadir. Magara 40 m. yüksekligindeki kiyi falezlerinin altinda yer alir.
Yerköprü Magarasi (Merkez):
110 m. toplam uzunlugundaki magaranin girise göre en derin noktasi 27 m. dir. Gelisimi durmustur. Denizle olan baglantisi nedeniyle “deniz magarasi” denilebilir. Magara kurudur. Denizle baglantili olan salonun tabani kismen deniz suyu ile kaplidir. Magaranin isisi açik havaya nazaran serindir.
Yerköprü Magarasi tümüyle Antalya travertenleri içinde dogu-bati dogrultusunda, baslangiçta en az 150 m. uzunlugundaki bir magaranin tavaninin çökmesi sonucu olusmus bir magaradir
Altinbesik Magarasi (Akseki):
Akseki Ilçesine bagli Ürünlü köyünün dogusunda derin ve sarp Manavgat Vadisinin bati yamacinda bulunur. Toplam uzunlugu 2500 m. olan magaranin girise göre en yüksek noktasi 101 m. dir. Yatay ve kismen aktif magaradir. Magaranin alt ve orta seviyesinin zaman zaman aktif olmasi nedeniyle kurak mevsimlerde de büyük ölçüde göletler olusmaktadir. Üst seviye devamli kurudur. Magara havasi çok rutubetli ve ortalama isisi 16-18ºC civarindadir.
Altinbesik Magarasi Türkiye’nin en güzel magaralarindan biridir. Çevrenin karstik topografyasi ve çam ormanlari güzel manzara olustururlar. Magara çok uzun ve büyük bir yeralti sisteminin çikis ucunda bulunmaktadir. Kizilova, Kambos ve Söbücesuyunu çeken bu büyük sistem, Oruç Düdeni Magarasi altinda Altinbesik – Düdensuyu Magarasinda son bulur. Böylece bu büyük yeralti su sistemi, kus uçusu 100 km.den fazla uzunlugu ile, dünyadaki en uzun ve büyük karst sistemlerinden biridir.
Aktivitesinin tamamen yitirmis olan üst seviyede büyük kaya bloklari dikkati çeker. Bunun yaninda sarkit ve dikitler vardir. Magaranin girisinden itibaren ilk 200 m. magaranin alt seviyesini olusturur ve devamli sular altindadir. Alt seviyenin bitiminde 40 m. lik dik bir çikisi vardir. Bu çikis ve bitisik duvarlar beyaz renkli kalin travertenlerle kaplidir.
Gürleyik Magarasi (Akseki):
Aydinkent (Ibradi)’e yaklasik olarak 12-13 km. kadar kuzeybatida bulunan Eynir Polyesi kenarinda bulunmaktadir. Magaraya giriste ilk etapta 25m.lik bir agizdan merdivenle inmek gerekir. Özellikle ilkbaharda bir hayli su bulunmasi nedeniyle ve magara yüzeyinde çok keskin, sivri kalker uçlarinin varligi botla ilerlemeyi güç ve tehlikeli kilmaktadir.
Kocadüden Magarasi (Akseki):
Akseki Polyesinin Güneybati kenarinda yer alir. Akseki-Bucakkisla yolunun 4. km. sinden ayrilan patika yol magaranin kenarindan geçer. Yer yer yatay olmakla birlikte çogunlukla dikey olarak gelisen magara, basamaklar halinde 155 metreye iner.
Akseki Polyesi akarsu havzasinin yüzey sularinin drene eden Koca Düden, Üst Kretase kireçtaslarinda önemli bir fay üzerinde gelismistir. Içinde çok sayida göl bulunan Koca Düden, kapali bir sifonla sona erer.
Oruç Düdeni Magarasi (Akseki):
Altinbesik-Düdensuyu Magarasi yer altindan gelen sularin yolu üzerindedir. Toplam uzunlugu 52 m.dir. Magaranin alt bölümden geçen yeralti deresinin yaratmis oldugu operasyonu ile çökmeye yüz tutmustur.
Dim (Gavurini) Magarasi (Alanya):
Kuzkaya köyü mekiindedir. Alanya’nin dogusunda Cebireis daginin (1691 m.) bati yamacinda bulunur. Dim magarasinin hemen ön kisminda, 250 m. asagida piknik yeri olarak kullanilan, tabani çinar agaçlari, yamaçlari çam ormanlari ile kapli bulunan Dim Vadisi yer alir. Toplam uzunlugu 357 m. yatay ve kuru magara tipindedir. Sadece son kisminda durgun küçük bir göl vardir.
Dim magarasi, Türkiye’nin en güzel magaralarindan biridir. Alanya’ya yakin olmasi ve çevrenin piknik yerleri ve ormanlarla kapli olmasi nedeniyle ziyarete uygundur.
Tarih öncesi ve tarihi devirlerde insanlar tarafindan barinak olarak kullanilmasindan dolayi çevre halki tarafindan “Gavurini Magarasi” olarak adlandirilmistir.
Beldibi Magarasi (Merkez):
Antalya-Kemer sahil yolunun yaklasik 40 kilometresinde Çamdag tünelinin hemen çikisinda yer alan bir kaya alti siginagidir. Oba köy mevkiindedir. Deniz sahilinde 25 m. yükseklikte siginak biçiminde bir magaradir. Dogal tahribatla büyük ölçüde zarar gördügünden içindeki dolgu tabakalari yagmur sulari ve rüzgarla sürüklenerek akip gitmistir.
Tümü Mezolotik kültürleri içeren 6 tabaka tespit edilmistir. Yapilan kazilarda Üst Paleolitik ve Mezolotik döneme ait çakmaktasi aletler ele geçirilmistir. Ayrica kaya alti siginaginin duvarlarinda, sematize insan, dag keçisi ve geyik resimleri bulunmaktadir.
Büyük Dipsiz Magarasi (Merkez):
Antalya limaninin batisinda Tünek Tepenin 3 km. güneybatisinda Alakaya Tepenin (661 m.) güney yamacindadir. 40 m. uzunlugundaki magaranin girise göre en derin noktasi 29 m. dir. Karstik taban suyu yukari katmanlarda bulundugu için magara kurudur. Açik havaya nazaran daha serindir. Kasim ayi basinda disarida isi 20ºC iken magarada isi 17ºC’dir.
Magara Kretase yasli residal kireç taslari ile onun altinda yer alan yine ayni yasta konglomera kireçtasi formasyonlari arasinda meydana gelmistir. Dar bir giristen sonra ortalama 25’lik bir egimle kuzeye dogru devam eder.
Damlatas Magarasi (Alanya):
Alanya sehir içinde ve deniz kiyisinda bulunmaktadir. Merkeze 3 km. dir. Uzunlugu 30 m. olan magara kuru, yatay magara tipindedir. 200 m’.lik bir alani kaplamaktadir. Çok sayida sarkit ve dikitin essiz bir görüntü verdigi magara 15 m. yüksekliktedir.
Karbondioksit gazi, yüksek ölçüde nem, düsük isi ve radyoaktif havasiyla astim hastalari için son derece yararlidir. Bu nedenle astim hastalari magaranin en yogun ziyaretçi gruplarini olustururlar.
Magaradaki sarkit ve dikitlerin M.Ö. 20.000-15.000 yillari arasinda meydana geldigi sanilmaktadir.
Derya Magarasi (Merkez):
Antalya’nin bati kiyisinda Konyaalti Caddesi ile deniz kiyisi arasinda bulunan Atatürk Parkinin içindedir. 124 m. uzunlugundaki magaranin girise göre en derin noktasi 35.65 m. dir. Dikey magara tipindedir. Güney kenari deniz içinde oldugu için “deniz magarasi” olarak da adlandirilabilir. Magara kuru ve gelisimi durmus bir magaradir. Magaranin denizde olan kesimleri yari tuzlu deniz sulari ile kaplidir.
Büyük salonda az miktarda dikit ve duvar traventenleri gelisirken, güneye dogru sarkit ve dikitler artmaktadir. Bu bölgede tatli su kaynaklari çatlaklardan çikarak deniz suyuna karismaktadir. Magaranin asil girisinin 40 m. batisinda ikinci bir girisi daha vardir. 0,5 m. genisliginde ve 1 m. uzunlugunda genislemis bir yarik görünümündedir.
Çimeniçi Magarasi (Alanya):
Çimenini magarasi, Alanya’nin dogusunda Cebireas güney eteginde, Sihlar (eski adi Seyhler) köyü yakinlarinda bulunur. Konya- Gazipasa yolunun, Demirtas bucagindan ayrilan 15 km. lik stabilize yolla Seyhler Köyüne, oradan da yürüyerek magaraya ulasilir.
Uzunlugu 10 m. olan magara bir dik çikis disinda tamamen yataydir. Magaranin içinde gelistigi kireçtasi kalinliginin çok az ve sinirli bir alanda bulunmasi nedeniyle, hidrolojik olarak tamamen kurudur. Magaranin havasi açik havaya nazaran serindir. Ortalama sicakligi 17ºC -20ºC civarindadir.
Magara, birbirleriyle baglantili çok sayida odacik ve iki kattan meydana gelmistir. Baslangiçta Dogu kuzeydogu-Bati güneybati yönünde tek bir bosluktan olusan magara, zamanla traverten sütunlar tarafindan bölünerek odaciklar meydana gelmistir. Ilk bölümde çok sayida odacik vardir ve tamamen yataydir.
Magara +57 metrelik dik bir çikisla ikinci bölüme geçer. Girise göre +10 m. yukarida olan bu bölge, iki büyük odadan meydana gelmistir. Magara traverten birikimi açisindan son derece zengindir. Odalari olusturan traverten sütunlar genis yer tutar. Ayrica yan duvarlar perde travertenler ile süslüdür. Damlataslarinin oldugu ve güzelligi ile yakininda bulunan tarihi eserler nedeniyle ilginç bir magaradir. Tarihi devirlerde kullanildigi anlasilan Magarada yapilan arastirmalarda henüz yazili belge bulunamamistir.
Mahrumçali Magarasi (Manavgat):
Manavgat’in kuzeydogusunda Gebecek köyünün biraz daha dogusundaki Mahrumçali mahallesinin asagisinda bulunmaktadir. Uzunlugu 157 m. olan magaranin girise göre en derin noktasi -36 m.dir. Yari yatay, yari aktif bir magaradir. Sadece yagisli mevsimlerde magara içine su akar. Yaz aylarinda magara isisi 16-18ºC’dir.
Cebireis formasyonu ile altindaki Mahmutlar formasyonu arasindaki kontakla gelismistir. Magara dolomitik kireçtaslari içinde ve mikasist tabakalarin üzerinde her iki tabakanin egimine uygun olarak güneye dogru 15 derece dalar.
Peynirdeligi Magarasi (Kemer):
Gedelme Yaylasi mevkiindedir. Antalya’nin Kemer Ilçesinden Gedelme yaylasina kadar her türlü aracin gidebilecegi bir yol vardir. Köy merkezinden magara agzina 4 dakikalik patika bir yolla ulasilir. Magaranin 65 m. kuzeyinde Bizanslilara ait duvar ve kalintilari vardir. Uzunlugu 74 m olan magaranin girise göre en derin yeri -19 m. dir. Kuru, daha çok dikey magara tipindedir.
Magaranin büyük bölümü kurudur. Sadece magaranin sonunda ve en derin yerinde küçük bir gölcük vardir. Sonbaharda magara isisi 17ºC’dir. Magara agzinin büyük olmasi nedeniyle isi açik havaya baglantili olarak degisir. Magara içinde sarkit, dikit ve sütunlar gelismistir.
Tilkiler Magarasi (Manavgat):
Yatay gelismis ve aktif bir magara olup uzunlugu 7 km. dir. Ilkbahar aylarinda su seviyesi yükselir. Magara Oymapinari baraj etüdleri sirasinda açilan enjeksiyon galerilerinden birinde dogal bir galeriye rastlanmasi sonucu ortaya çikarilmistir. Konglomera içinde gelismis olmasi da magaraya ayri bir bilimsel deger kazandirmaktadir.
Aslanli (Yaren) Magarasi (Manavgat):
Kirazli Köyü Yayla mevkiinde olan Aslanli Magara’ya gitmek için Kirazlidan Kusadasi yolunun 3. kilometresinde Derebogazi mevkiinden sonra yarim saatlik bir yürüyüs yapmak gerekmektedir. Uzunlugu 110 m. olan magara kismen dikey, kismen yatay tipindedir. Kuru bir magaradir. Ekim ayinda isisi 18ºC’dir.
Mesozoik yasli dolomitik mermerler içinde ve büyükçe bir fay üzerinde gelismistir. 6 m.lik dik bir inisten sonra magara kabaca dogu-bati yönlü büyükçe bir fay boyunca batiya dogru 26 derece egimle iner, 40 metreden sonra magara daha da genisler ve tabani egimli bir salon görünümü alir. Salonun tabani çamurlu toprak ve tavandan düsen kaya bloklari ile kaplidir. Sarkit ve dikitler, duvarlarda perde ve bayrak travertenleri olusmustur. Dikitlerden birinin görünümü oturan bir aslana benzedigi için bu ad verilmistir.
Geyikbayiri Magarasi (Merkez) :
Antalya’ya 26 km uzakliktaki Geyikbayiri köyündedir. Antalya’dan bati yönünde Çakirlar köyü üzerinden Geyikbayiri köyüne gidilebilir. 120 m toplam uzunlugundaki magaranin girise göre en derin noktasi 6,5 m dir. Turizme açmaya deger bulunmus bir magara olup çalismalar devam etmektedir. Genellikle kuru, zaman zaman aktif magara tipindedir. Yaz aylarinda tamamen kurudur.Yagisli mevsimlerde taban suyu yükseldiginde magara tabanini su basmaktadir.
Magara isisi yaz aylarinda açik havaya nazaran serindir. Sonbaharda açik hava ile esit isi gösterir.
Karain Magarasi (Merkez) :
Antalya’nin 30 km. kuzeybatisinda eski Antalya-Burdur karayoluna 5-6 km. uzaklikta bulunan Yagca Köyü sinirlari içinde bulunur. Türkiye’nin en büyük dogal magaralari arasinda yer alan Karain magarasi, önünde bulunan traverten ovasindan 150 m., denizden ise 430-450 m. yüksekliktedir.
Insanlik tarihinin baslangicindaki süreç içinde magara, alt Yontmatastan baslayarak, orta ve üst Yontmatas evreleri, Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç gibi Protohistorik Çaglarda ve Klasik Çagda insanlar tarafindan sürekli bir biçimde iskan edilmistir. Bunun dogal bir sonucu olarak da yaklasik 11 m. yi bulan kalin bir kültür dolgusu içermektedir. Ancak magaranin en uzun süren ve en önemli iskani Paleolitik (Yontmatas Çagi) ile ilgilidir.
Klasik dönemlerdeki kullanim daha çok Adak Magara (tapinak) niteliginde olup, magara alni ve dis duvarlari üzerinde Grekçe kitabe ve nisler bulunmaktadir. Karain Magarasinda yapilan kazalarda elde edilen arkeolojik buluntular, Antalya Müzesinde ve magaranin hemen yakininda bulunan Karain Müzesinde sergilenmektedir.
Kocain Magarasi (Merkez)
Antalya Ili’nin 45. km kuzeyinde yer alir. Magaraya, Antalya-Burdur karayolundan Camiliköy-Ahirtas köyleri üzerinden ulasilir.
Türkiye’nin en genis agzina ve tek parça olarak en büyük galerisine sahip bir magaradir. Içinde 50-60 m. yükseklige sahip sütunlar bulunan magarada, ayni zamanda Roma döneminden kalan bir sarniç da bulunmaktadir. Çok büyük iki salondan olusan magaranin giris agzinin genisligi 35×70 m.dir.