- Konum
- ىαкαяyλ
-
- Üyelik Tarihi
- 27 Kas 2009
-
- Mesajlar
- 24,120
-
- MFC Puanı
- 79
Ankara Üniversitesi Cumhuriyet tarihini ve misyonunu milletiyle özdeşleştirmiş, bütünleştirmiş bir üniversitedir. Nasıl Türkiye Cumhuriyetinin kurulması, salt bir yönetim biçimini değiştirmenin çok ötesinde, çağdaş bilime, çağdaş demokratik değerlere ve kurumlara dayalı büyük bir toplumsal dönüşüm sistemi ise; Ankara Üniversitesinin açılışı da bilinen üniversite amaçlarının çok ötesinde, farklı bir misyonun somutlaşmasını ifade eder. Ankara Üniversitesi, Atatürk ilke ve inkılaplarının dayanaklarını oluşturmak, yurt geneline yaymak, kökleştirmek ve çağdaşlığın, bilimin ve aydınlığın ifadesi olan bu ilkelerin yılmaz savunuculuğunu yapmak üzere, temeli bizzat yüce Atatürk tarafından atılmış bir üniversitedir. Genç Cumhuriyetin yüksek öğretim alanındaki ilk ve çarpıcı icraatları, laik ve demokratik Cumhuriyetin yeni hukuk düzenini gerçekleştirecek hukukçuları yetiştirmek için 1925'te kurulan Hukuk Mektebini, Türk çiftçisine hizmet etmek üzere 1933'te öğretime başlayan Yüksek Ziraat Enstitüsünü, zengin Anadolu kültürünü araştırmak ve Türkiye'nin dünya ile dil ve kültür köprüsü kurmak amacıyla 1935'te açılan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesini, 1859'dan beri Mektebi Mülkiye adıyla üst düzey kamu yöneticileri yetiştiren ve 1936'da Ankara'ya taşınan Atatürk'ün özel emir ve ilgileri ile kurulan Siyasal Bilgiler Okulunu açmak olmuştur. Bunlara, hazırlıkları Atatürk tarafından başlatılan ancak kuruluşu II. Dünya Savaşı nedeniyle 1940'ların başına kalan Tıp ve Fen Fakültelerini eklemek gerekir. 1925'te kurulmuş olan Hukuk Fakültesi, 1935'te faaliyete başlayan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi , 1943'te açılan Fen Fakültesi, 1945 yılında kuruluşu tamamlanan Tıp Fakültelerinden oluşan Ankara Üniversitesi 1946 yılında resmen kuruldu. Üniversite 1948'de Yüksek Ziraat Enstitüsünün Ziraat ve Veteriner Fakültelerini bünyesine almış, 1949'da İlahiyat Fakültesi, 1935'de kurulan 1950'de Fakülte adını alan Siyasal Bilgiler Okulu , 1960'da Eczacılık Fakültesi, 1963'de Yüksekokul olarak kurulan 1977'de Fakülte olan Diş Hekimliği Fakültesi, 1965'de Eğitim Bilimleri Fakültesi ve 1965 yılında da şimdiki adı İletişim Fakültesi olan Basın Yayın Yüksekokulu kuruldu. Mühendislik Fakültemiz, Fen Fakültesi bünyesinden ayrılarak 2001 yılında kuruldu; Sağlık Eğitim Fakültemiz ise 1996 yılında eğitim-öğretime başladı ve 2007 yılında da Sağlık Bilimleri Fakültesi adını aldı.
Ankara Üniversitesi Misyon ve Vizyonu
Ankara Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurduğu ilk üniversite olmanın bilinci ile Atatürk devrimleri ve Cumhuriyetin ilkeleri ışığında ülkesinin ve toplumunun aklın ve bilimin yol göstericiliğinde çağdaş uygarlığın en üst düzeyine erişmesi hedefine kilitlenmiştir.
Misyonumuz, çağdaş bilim ve teknolojilerdeki gelişmelere katkıda bulunmak; bu gelişmeleri güncellikle takip ederek ülkenin yükseköğrenimine, toplumsal yaşamına, yönetimine, kalkınma-gelişme dinamiklerine, hizmet ve ürün üretim süreçlerine yansıtmak; insan refahı ve mutluluğu ile doğaya ve çevreye tam duyarlılık içerisinde ülkenin hızlı ve sürdürülebilir kalkınma çabalarını güçlendirmek; başta genç nesiller olmak üzere her yaştan insanımıza öğrenmek, meslek sahibi olarak çalışmak ve çalışmalarında verimliliği artırmak için bilimsel ve mesleki gelişme olanaklarını mümkün olan en etkili biçimde sunmak; nitelikli, özgün ve özgül, bilimsel bilgi üretimi ve yayılımında mükemmeliyete erişmek; araştırmacılar ve bilim insanlarına özgür ve verimli çalışma altyapısı ve ortamı sunarak bilimin ışığına güç katmak; bilimde ileri ülkelerin oluşturduğu uluslararası platformlarda en saygın konumlara erişmektir.
Vizyonumuz, Üniversite yönetiminde tüm unsurlarla katılımıcılığı ve birlikte gelişmeyi teşvik etmek; günümüzün gereksinimleri ve geleceğe dair doğru öngörüler doğrultusunda önlisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde eğitim-öğretim programları düzenlemek ve bunları sürekli güncelleştirmek; araştırmaya dayalı öğrenmeyi gözeten eğitim-öğretim yöntemleri uygulamak; eğitim ve öğretimde özellikle Avrupa Birliği yükseköğretim platformu başta olmak üzere uluslararası yükseköğretim platformunda etkili, dinamik ve geniş katılımla saygın bir yer almak; bilim, teknik ve teknolojide çağdaş gelişmeler ve Avrupa Birliği araştırma platformu gibi alanlarda görülen geleceğe yönelik eğilimler ile ülkenin ve toplumun gelişme-kalkınma bakımından öncelikli gereksinimlerini dikkate alarak bilimsel araştırma ve geliştirme projeleri yaratmak; bilimsel araştırmalara kurum içi ve dışı, ulusal ve uluslararası bağlamlarda mümkün olan en fazla kaynağı ayırarak destek olmak; bilimsel araştırma faaliyetlerinde üniversite-sanayi-kurum-kuruluş işbirliğine önem vermek; teknoloji geliştirme bölgesi oluşturmak, mevcut teknoloji geliştirme merkezini bu bölge ile bütünleştirerek ulusal üretime bilimsel ve teknolojik yenilikler ve geliştirmelerle ivme kazandırmak; Üniversitenin geniş bir yelpaze oluşturan bilimsel disiplinler kapsamını dikkate alarak eğitim-öğretim ve araştırmada disiplinlerarası yaklaşımları öne çıkarıp biyoteknoloji, sağlık bilimleri ve refah, sosyo-ekonomik gelişme, insan-toplum-iyi yönetişim gibi alanlarda en temel bilimlerden en uygulamalı bilimlere kadar Üniversite akademik birimlerinin mümkün olduğunca fazla sayıda yer aldığı geniş katılımlı ve derin etkileşimli programlar yaratmak ve uygulamak; öğrencinin sosyal-kültürel-sanatsal ve sportif gelişim gereksinimlerini karşılayacak olanaklar yaratmak; örgün ve yaygın eğitim türünde diploma programları yanısıra sürekli eğitim, uzaktan eğitim gibi yollarla topluma ve kurum-kuruluşlara sertifika programları sunmak, ayrıca topluma dönük konferans, seminer, çalıştay ve benzeri aktiviteler düzenleyerek etkili bir toplum-üniversite arayüzü oluşturmaktır.
Sayılarla
Ankara Üniversitesi'nde 14 fakülte, 3 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulunda ve Devlet Konservatuvarı'nda ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim yapılmaktadır. Lisansüstü eğitim üniversiteye bağlı 12 enstitü bünyesinde sürdürülmektedir. Çok geniş yelpazeye yayılan 50'yi aşkın ön lisans, 100'ü aşkın lisans programı bulunmaktadır. 15 Mart 2010 itibari ile Üniversitemizde 2647 ön lisans ve 28775 lisans öğrencisi vardır. İsteyen öğrenciler ilk yıl yabancı dil hazırlık sınıfına devam edebilmektedirler. Öğretim üyesi sayısı bakımından ise Ankara Üniversitesi'nde 1120 profesör, 310 doçent, 280'i yardımcı doçent olmak üzere toplam 1710 öğretim üyesi görev yapmaktadır. Öğretim üyelerimizin yanı sıra yardımcı öğretim elemanlarının toplam sayısı 1702'dir ve dağılımı öğretim görevlisi (125), uzman (194), okutman (285), ve araştırma görevlisi (1098) şeklindedir. Ayrıca Ankara Üniversitesi'nde 5324 idari personel görev yapmaktadır.
Güneş Kursu
![guneskursu.gif](http://www.ankara.edu.tr/images/photos/guneskursu.gif)
Ankara Üniversitesi'nin sembolü olan Güneş Kursu, genellikle Hitit uygarlığına ait bir eser olarak kabul edilir ve çoğumuzda Ankara ve Anadolu çağrışımlarını uyandırır. Bulunduktan sonra ilk kez Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi tarafından sembol olarak benimsenen, Ankara Üniversitesi kurulduktan sonra da Üniversite'nin sembolü olan Güneş Kursu'nun anlamı ve öyküsü ile ilgili olarak Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu ilginç bilgiler aktarıyor. Güneş Kursu'nun, Alacahöyük'te Atatürk'ün emriyle 1935 yılında başlayan kazılarla açığa çıkartıldığını, bu eserin Hitit öncesi döneminin yani Hatti döneminin bir eseri olduğunu belirten Prof. Dr. Çınaroğlu şunları söylüyor: "Güneş Kursu tunçtan yapılmış olup günümüzden yaklaşık 4250 sene önce dini merasimlerde ya da diğer merasimlerde standart olarak kullanılıyordu. Aynen Mehter Takımı'nın standartları gibi bir işlevi vardı. Sallandığı zaman ses çıkartıyor ve bu ses de o merasime katılanlara bir huşu veriyordu. Güneş Kursu'nu oluşturan yuvarlak dünyayı ya da güneşi temsil ediyor. Altta, iki adet boynuza benzer çıkıntı var ama boynuz değil. Ne olduğu kesin olarak henüz bilinmiyor. Üzerinde yer alan çıkıntılar ise doğanın çoğalmasını, üremeyi temsil ediyor. Kuşlar da aynı şekilde yine doğanın çoğalmasını, doğadaki hürriyeti anlatıyor.Bunun Güneş Kursu olduğu, benzer bir eserin gü-neş şeklinde ve ışınları yayar biçimde ele geçmesiyle anlaşıldı ve dolayısıyla bunların hepsine Güneş Kursu dendi." Prof. Dr. Çınaroğlu, Güneş Kursu'nun kesinlikle bir Hitit Eseri olmadığını belirtiyor. Hititlerden önce Anadolu'da yaşayan ve adı bilinen en eski Anadolu kavmi olan Hatti'lere ait olduğunu, yanlış olarak Hitit olarak yorumlandığını kaydediyor. Güneş Kursu'nun, Hititlerin Anadolu'ya gelmelerinden yaklaşık 300 sene önce yapıldığını ve kullanıldığını anlatan Prof. Dr. Çınaroğlu, Hatti Kavmi'nin ise Anadolu'da Türkçe'nin de içinde bulunduğu Azyanik dili konuşan en eski kavim olduğunu dile getiriyor. Güneş Kursu'nun Alacahöyük'te Hatti beylerinden birinin mezarında bulunduğunu da belirten Prof. Dr. Çınaroğlu, buna Alacahöyük dışında hiç bir yerde rastlanmadığını, Hatti kralları öldüğü zaman bunun gibi 4-5 sembolle birlikte gömüldüklerini kaydediyor
----------
İletişim
Adres: Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Dögol Caddesi 06100 Tandoğan / Ankara / Türkiye
Web: http://www.ankara.edu.tr
E-Posta: ankaraankara.edu.tr
Telefon: (0312) 2126040 (9 Hat)
Faks: (0312) 2126049
Diger İletişim Bilgileri
Rektör
Prof. Dr. Cemal Taluğ
Rektör Yardımcısı
Prof. Dr. Nilgün Halloran
Rektör Yardımcısı
Prof. Dr. N. Yasemin Oğuz
Rektör Yardımcısı
Prof. Dr. A. Argun Karacabey
Rektör Danışmanı
Prof. Dr. Esin Akı
Rektör Danışmanı
Prof. Dr. Melek Delilbaşı
Rektör Danışmanı
Prof. Dr. Gülay Kurtay
Rektör Danışmanı
Prof. Dr. Bekir Onur
Rektör Danışmanı
Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu
Rektör Danışmanı
Prof. Dr. İsmail Yalçın
Rektör Danışmanı
Doç. Dr. Nuran Yıldız
AB Genel Eğitim Programı ve ECTS/DS Koordinatörü
Prof. Dr. Ş. Hilal Karagül
Belge Yönetimi ve Arşiv Sistemi Koord.
Doç. Dr. Fahrettin Özdemirci
Bilgi Hizmetleri Koordinatörü
Prof. Dr. Doğan Atılgan
Çevre ve Yapı İşleri Koordinatörü
Doç. Dr. Köksal Demir
Çocuk Üniversitesi Koordinatörü
Doç. Dr. Tülin Sağlam
Farabi Değişim Koordinatörü
Prof. Dr. S. Tuna Karahan
Kurumsal Gelişim Koordinatörü
Doç. Dr. Hakan Yılmaz
Uluslararası Öğrenci Ofisi Koord.
Doç. Dr. Pelin Arıbal
@
212 25 33
212 25 33
Yönetim Destek Koordinatörü
Doç. Dr. Nurdan Tuna Güneş
Yönetim Destek Koordinatörü
Yrd. Doç. Dr. Fazıl Gökgöz
Hukuk Müşaviri
Yrd. Doç. Dr. Ayhan Tekinsoy
Bilgi-İşlem Daire Başkanlığı
Bilimsel Araştırma Proje Ofisi
Uzman Iraz Haspolat
İç Denetim Birimi Başkanlığı
İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
Personel Daire Başkanlığı
Sağlık-Kültür ve Spor Daire Başkanlığı
Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı
Basımevi Müdürlüğü
Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü
Döner Sermaye Saymanlık Müdürlüğü
Müdür Meliha Şavluk
@
212 45 04
@
212 45 04
Basın Halkla İlişkiler ve Dış İlişkiler Birimi
Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi
Santral
310 32 80
Diş Hekimliği Fakültesi
Santral
296 55 55
Eczacılık Fakültesi
Santral
203 30 00
Eğitim Bilimleri Fakültesi
Santral
363 33 50
Fen Fakültesi
Santral
212 67 20
Hukuk Fakültesi
Santral
595 50 00
İlahiyat Fakültesi
Santral
212 68 00
İletişim Fakültesi
Santral
319 77 14
Mühendislik Fakültesi
Santral
203 33 00
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Santral
319 50 18
Siyasal Bilgiler Fakültesi
Santral
595 12 00
Tıp Fakültesi
Morfoloji Kamp. Santral
310 30 10
İbn-i Sina Hast. Santral
310 33 33
Cebeci Hastanesi Santral
595 60 00
Veteriner Fakültesi
Dekan Prof. Dr. Rıfkı Hazıroğlu
hazirogl@veterinary.ankara.edu.tr316 03 13
hazirogl@veterinary.ankara.edu.tr316 03 13
Santral
317 03 15
Ziraat Fakültesi
Santral
596 10 00
DEVLET KONSERVATUVARI
Santral
317 13 40
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
Santral
221 16 01
Ev Ekonomisi Yüksekokulu
Santral
596 10 00
Yabancı Diller Yüksekokulu
Santral
485 05 07
Başkent Meslek Yüksekokulu
Santral
317 13 40
Beypazarı Meslek Yüksekokulu
Santral
763 30 21
Santral
863 55 78
Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu
Müdür Doç. Dr. Şebnem Akipek Öcal
sakipek@law.ankara.edu.tr
319 60 04
Müdür Doç. Dr. Şebnem Akipek Öcal
sakipek@law.ankara.edu.tr
319 60 04
Santral
595 50 00
Kalecik Meslek Yüksekokulu
Santral
857 13 94
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Santral
357 32 42
Adli Tıp Enstitüsü
Santral
319 27 34
Biyoteknoloji Enstitüsü
Santral
215 90 01
Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Santral
362 99 06
Fen Bilimleri Enstitüsü
Santral
215 90 01
Hepatoloji Enstitüsü
Santral
595 61 28
Kök Hücre Enstitüsü
Santral
362 30 307099
Nükleer Bilimler Enstitüsü
Santral
212 85 77
Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Santral
215 90 01
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Santral
215 90 01
Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
Santral
316 62 69
Afrika Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
Akarsu Göl ve Denizlerde Jeolojik Araştırma ve Uygulama Mer.
Ankara Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi
Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi
Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi
Beyin Araştırmaları ve Uygulama Merkezi
Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi
Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi
Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi
Fikri ve Sınai Haklar Araş. ve Uyg. Merkezi
Güneydoğu Avrupa Çalışmaları Uygulama ve Araş. Merk.
İletişim Araştırmaları ve Uygulama Merkezi
İnsan Kaynakları ve Kariyer Danışmanlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi
Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi
Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
Küçük İşletmecilik ve Girişimcilik Araştırma ve Uygulama Mer.
Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Mer.
Onkoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi
Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Otistik Çocuklar Tanı, Tedavi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Özel Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi
Psikiyatrik Kriz Araştırma ve Uygulama Merkezi
Stratejik Araştırmalar Merkezi
Su Altı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi
Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi
TÖMER (Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uyg. Merkezi)
Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi
Üreme Sağlığı Teşhis Tedavi Eğitim Araştırma ve Uyg. Merk.
Yer Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi
Sürekli Eğitim Merkezi
Uzaktan Eğitim Merkezi
Ankara Üniversitesi Gözlemevi
Enformatik Bölümü
Güzel Sanatlar Bölümü
Türk Dili Bölümü
Ankara Üniversitesi Kültür ve Sanat Evi (ANKÜSEV)
ankusevankara.edu.tr
Telefon: 447 71 67
Adres: Kuleli Sokak No: 42, Gaziosmanpaşa Ankara
Gölbaşı ÖRSEM (Öğrenci Rehabilitasyon ve Spor Eğitim Merkezi)
orsemankara.edu.tr
Telefon: 484 59 92
Adres: Pi Makina Yanı, Gölbaşı Ankara
Ilgaz ÖRSEM (Öğrenci Rehabilitasyon ve Spor Eğitim Merkezi)
orsemankara.edu.tr
Telefon: (0.366) 239 10 61
Adres: Ilgaz Dağı-Kastamonu
Manavgat ÖRSEM (Öğrenci Rehabilitasyon ve Spor Eğitim Merkezi)
orsemankara.edu.tr
Telefon: (0.242) 763 61 33
Adres: Çolaklı, Manavgat Antalya
Olimpik Yüzme Havuzu
havuzankara.edu.tr
Telefon: 215 55 52, 222 71 75
Adres: Tandoğan Yerleşkesi
Tenis Kortları
@
Telefon: 212 67 20 - 1430
Adres: Tandoğan Yerleşkesi
Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı
auvakifankara.edu.tr
Telefon: 221 04 78, 213 07 77
Adres: Mareşal Fevzi Çakmak Cad. Çakmak Ap. 31/1, Beşevler Ankara
Okullar Genel Koordinatörü
Ayşe Ruhiser Mergenci
İlköğretim Okulu
Müdür V. Neriman Altun
@
489 80 01
@
489 80 01
Lise
Adres:Ahlatlıbel Gölbaşı - Ankara
Ankara Üniversiteliler Derneği
Başkan Prof. Dr. Günal Akbay
akbayankara.edu.tr
akbayankara.edu.tr
Telefon: 215 02 25
Adres:Mareşal Fevzi Çakmak Cad. Çakmak Ap. 31/1, Beşevler - Ankara
Ankara Üniversitesi Spor Kulübü
Başkan Prof. Dr. Yetkin Güngör
gungor@agri.ankara.edu.tr
gungor@agri.ankara.edu.tr
Telefon: 595 77 11
Adres: Mamak Cad. No: 2, Dikimevi - Ankara
Ankara Üniversitesi Uygulamalı Anaokulu ve Çocuk Kulübü
Müdür Dr. Müdriye Yılmaz Bıçakçı
anaokulankara.edu.tr
anaokulankara.edu.tr
Telefon: 212 99 30
Adres: İncitaşı Sok. No: 10, Beşevler - Ankara
Ankara Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanlığı
Başkan Olcay Çağlar
konseyankara.edu.tr
konseyankara.edu.tr
Telefon: 212 92 40
Adres:: Tandoğan Merkez Yerleşke, Basımevi Yanı