Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Ankara Hukuk Medeni Hukuk Notları ( Vakıflar)

diShy

~ یơυℓℓεss ..
Onursal Üye
  • MFC Puanı
    79
VAKIFLAR:
[FONT=verdana, tahoma, arial][/FONT]​
Vakıf Kavramı:
Dernekler kişi topluluğu türündeki tüzel kişilerden oldukları hâlde vakıflar mal topluluğu niteliğindeki tüzel kişilerdir.Bu bağlamda tüzel kişileri iki kategoride toplayabiliriz.Bir amacın gerçekleşmesi için teşkilatlanmış kişi topluluğu(dernek,şirket) , ve mal topluluğu( vakıf).​
MK 101’e göre “Vakıflar, gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal veya hakları belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleriyle oluşan tüzel kişiliğe sahip mal topluluklarıdır.”1967’deki kanun değişikliğine kadar vakıflar tesis olarak tanımlanmaktaydı.​
Vakıflar mal topluluğu niteliğindeki tüzel kişiler olduğuna göre onların bünyelerini derneklerde olduğu gibi kişiler değil belli ve sürekli bir amaca tahsis edilmiş olan mal veya haklar oluşturur. O hâlde vakıflarda üyelik olmadığı gibi genel kurul da söz konusu değildir.2​
Vakıf Türleri:
1-Alelade Vakıflar:MK.101’e tabi vakıflar
2-Özel Vakıflar:
A)AİLE VAKIFLARI:​
B)ÇALIŞTIRANLARA VE İŞÇİLERE YARDIM VAKIFLARI:​
C)KAMUYA YARARLI VAKIFLAR​
D)CEMAAT VAKIFLARI​
Vakfın Kuruluşu:
Vakfın kurulması için; iki şart türü aranır maddi koşullar ve şekli koşullar.
Maddi Koşullar:
1-Mal Unsuru:​
Bir vakfın kurulabilmesi için mutlaka bir mal varlığının olması gerekir.Ayrıca bu mal varlığı vakfın amacı için yeterli olmalıdır.Eğer yeterli değilse vakıf kuran da buna itiraz etmezse mahkeme vakfın mal varlığını benzer amaçlı başka bir vakfa devredebilir.İtiraz halinde ise kurulmak istenen vakıf henüz kurulmadığından malvarlığının mülkiyeti vakıf kurandadır.​
[FONT=verdana, tahoma, arial][/FONT]
2-Amaç Unsuru:
Vakfeden vakfın amacını serbestçe seçebilir.Ancak Cumhuriyetin anayasa ile belirlenen niteliklerine, hukuka, ahlaka, milli birliğe ve menfaatlere aykırı olamaz.Ayrıca vakfın amacının belli sınırları vardır.Bunlar: imkansız olmamalı, ekonomik bir amaç gütmemeli, kanuna ahlaka ulusal çıkarlara aykırı olmamalıdır.Ayrıca derneklerden farklı olarak vakfın birden fazla amacı olabilir.
3-Özgülenme:
Bir vakfın kurulabilmesi için, bir malın veya malvarlığının devamlı bir gayeye özgülenmesi gerekir.(tahsis edilme)Vakıf vasiyetname ile kuruluyorsa vakfın kuruluşu malların özgülemesi ile meydana gelir.
Şekli Koşullar:
Bunlar:
1-Vakıf kurma işlemi​
2-Vakıf kuranın ehliyeti​
3-Tescil​
Vakfın Örgütü, Organları:
Derneklerde 3 tane zorunlu organ vardı (Genel, Yönetim, Denetim Kurulu)Vakıflarda ise sadece yönetim kurulu zorunludur.​
Yönetim kurulu bir kişiden de ibaret olabilir.Seçimini ise vakfeden yapabilir.Çünkü vakfın idaresini vakfeden kendi iradesine uygun yapılmasını ister.Ama eğer vakfeden bunu belirtmemişse ve seçim görevini de başka birine bırakmamışsa bu durumda vakfedenin bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesi tarafından yapılır.​
Bunun dışında seçimlik organlar da isteğe bağlı olarak kurulabilir.(Genel kurul, danışma kurulu, planlama kurulu vs)​
Vakfın Denetlenmesi:
Vakıf, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün denetimine tabidir.Denetim müfettişler aracılığıyla yapılır.Vakıfların büyük mal varlıkları olduğu için denetiminin devlet tarafından yapılması kaçınılmazdır.Denetim en az iki yılda bir yapılır.Denetim sırasında yönetim kurulunun uygulanmasında usulsüzlük görülürse denetçiler yöneticileri uyarabilir.Eğer uyarılar dikkate alınmazsa denetçiler yönetim kuruluna belli yönetim şekli belirleyip onu uygulamalarını isteyebilir.Ayrıca haklı sebepler varsa yönetim kurulundaki üyelerden biri görevden uzaklaştırılabilir.Uzaklaştırma ise yetkili asliye hukuk mahkemesi tarafından teftiş makamının başvurusu üzerine yapılır.Yine mahkeme haklı sebepler varsa vakfın işleyişini, örgütünü, yönetimini değiştirebilir.​
Vakıflarda amaç vakfeden tarafından belirlenirdi.Ancak vakfın amacı artık vakfedenin arzusu ile bağdaşmayacak şekilde değişmiş ise yetkili mahkemeden vakfın amacının değiştirlebilmesi istenebilir.Yine vakıf içişleri bakanlığınca faaliyetten alıkonulabilir.Ancak denetim makamının görüşünü almak şartıyla.Bu durumda bakanlık hemen mahkemeye başvururu mahkeme de geciktirmeksizin durumu karara bağlar.​
Vakfın Sona Ermesi:
Üç Şekilde olabilir:
1-Kanundan dolayı sona erme: (Vakfın amacının imkansız hale gelmesi, amacının gerçekleşmiş olması, malvarlığının amacı karşılayamayacak hale gelmesi vs)
2-Vakfın mahkeme kararı ile sona ermesi (Vakfın dağıtılması): (Yasak amaç güttüğü veya yasak faaliyetlerde bulunduğu anlaşılması durumunda)
3-Vakfedenin iradesi ile vakfın sona ermesi:

Üst Alt