Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Ankara Hukuk- Medeni Hukuk Notları (Dernekler)

diShy

~ یơυℓℓεss ..
Onursal Üye
  • MFC Puanı
    79
DERNEKLER:
[FONT=verdana, tahoma, arial][/FONT]​
Dernek Kavramı
Dernekler ve şirketler birbirine benzer tüzel kişilerdir.Onları birbirinden ayıran ise güttükleri amaçlardır.Birbirlerine benzeyen noktaları ise kişi topluluğu olmalarıdır.Ancak şirketler kazanç paylaşımı amacı güderler.​
Bu bağlamda derneğin tanımını; kazanç paylaşma dışında kanunlarla yasaklanmamış belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için,gerçek veya tüzel 7 kişinin bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları, tüzel kişiliğe sahip kişi topluluğudur.​
Söz konusu tüzel kişiyi gerek dernekler kanunu gerek medeni kanun dernek olarak isimlendirmiştir.​
Medeni Kanunun, sadece gerçek kişilerin dernek kurucusu olabileceği yönündeki maddeleri 2003’de değiştirilerek tüzel kişilerin de kurucu ve üye olabilmesini öngörmüştür.​
Bir diğer husus da derneklerin amaçlarına göre çeşitli isimlerle birbirinden ayrılmasıdır.Bilimsel çalışma amaçlı kurulan derneklere kurum (Türk Hukuk Kurumu), siyasi amaçlı dernekler parti (Hürriyet Partisi) , sportif amaçlı derneklere kulüp (Beşiktaş Jimnastik Kulübü) , esnâf ve sanatkârların kurdukları derneklere oda ( Şoförler Odası) , mesleki dayanışma için kurulan derneklere sendika( Basın-İş Sendikası) denilmektedir.​
Kuruluş amaçları aynı olan ve kamu yararına çalışan en az beş derneğin üye sıfatıyla bir araya gelerek oluşturdukları tüzel kişiye federasyon, kuruluş amaçları aynı olan en az üç federasyonun da bir araya gelerek oluşturdukları tüzel kişiye ise, konfederasyon denir.​
[FONT=verdana, tahoma, arial][/FONT]
-Dernekler birden fazla amaç güdemezler.Ancak bir amaç güdebilirler.​
-Derneklerin güttüğü amaç hukuka ve âhlâka aykırı olamaz.(TMK 47/2)​
-Dernekler isterlerse ticari işletme işletebilir.​
-Dernekler süreklilik unsurunu gerçekleştirmek zorundadır.​
-Dernekler kendilerini meydana getiren gerçek ve tüzel kişilerden bağımsızdır.Bununla birlikte federasyon ve konfederasyonlar da kendilerine meydana getiren tüzel kişilerden farklı bir tüzel kişiliğe sahiptir.​
Derneklerde Üyelik ve Derneklerin İşleyişi:
Derneklere üye olabilmek için fiil ehliyeti gerekmektedir.Ayrıca üyelik kişiye sıkı sıkıya bağlı olan haklardan olduğu için üyelik başkasına devredilemez ve miras yoluyla üyenin mirasçılarına geçmez.
Üyeliğin Çeşitleri
-Kurucu üye​
-Olağan üye​
-Onursal üye​
Üyeliğin Kazanılması:
Fiil ehliyetine sahip her kişi kural olarak bir derneğe üye olabilir.MK66 ve Anayasa 33/3 “hiç kimse derneğe üye olmaya ve dernekte üye kalmaya zorlanamaz “ demektedir.Derneğin üyeyi kabul edip etmeme özgürlüğü vardır.Dernek üyeliği reddedebilir ve buna bir gerekçe göstermek zorunda değildir.Eğer üyelik kabul edilirse o kişi derneğe üye olur.Yönetim kurulu istemi en geç 30 gün içinde karara bağlamak zorundadır.
Üyelerin Yükümlülükleri:
-Ödenti verme yükümlülüğü​
-Diğer yükümlülükler​
Diğer yükümlülükler:​
Bunlara manevi yükümlülükler de denebilir.Ör: Dernek düzenine uyulması, derneğe sadakat göstermesi vs.Yeşilaya üye olan birinin her gece içkili toplantı düzenlemesi sadakat yükümlülüğüne aykırıdır.​
Ödenti Verme Yükümlülüğü:
Ödentinin tüzükte belirtilmemesi halinde eşit pay halinde ödenmesi gerekir.Üye ödentiyi para olarak ödemesi koşul değildir.Ödenti borcu derneğe mal vermek, manevi yardımda bulunmak şeklinde de ödenebilir.Ödenti verme borcu derneğe karşıdır bunu bir üçüncü kişi de ödeyebilir.​
Dernekten çıkan veya çıkarılan üye üyelikte bulunduğu sürenin ödentisini vermek zorundadır.Onursal üyeler ödenti vermek zorunda değildir.​
Üyeliğin Sona Ermesi:
A)Üyeliğin Kendiliğinden Sona Ermesi:
-Üyenin ölümü, gaipliğine karar verilmesi​
-Dernek sona ermişse​
-Üyenin fiil ehliyetini kaybetmesi​
-Çocuk derneği üyesi ise 18 yaşını tamamlaması​
B)Üyenin Dernekten Çıkması(İstifa hakkı)​
C)Üyenin Dernekten Çıkarılması(İhraç)​
Derneğin Organları:
Derneklerde zorunlu organlar ve seçimlik organlar vardır.Zorunlu Organlar: Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Genel Kuruldur.Seçimlik organlar ise bu organlar dışında derneğin kendi isteği üzerine bir veya birkaç kişiden meydana gelen organlarıdır.Disiplin Kurulu vs.
Genel Kurul:
Derneğin en üst organıdır.Kanundan dolayı vardır.Bir alt organa devri mümkün olmayan bütün yetkiler genel kuruldadır.
Görevleri:​
-Dernek tüzüğünün değiştirilmesi​
-Derneğin feshedilmesi​
-Derneğin şube açması​
-Derneğin iç denetimi​
-Federasyona temsilci üye göndermek​
-Taşınmaz mal edinmeye yetki vermek​
-Dernek üyelerini dernekten çıkarmak​
Genel Kurul Toplantıları:
-Kurucular Arası Genel Kurul​
-İlk Genel Kurul​
-Olağanüstü Genel Kurul​
-Olağan Genel Kurul​
-Toplantısız ve çağrısız genel kurulun karar alması​
Kurucular Arası Genel Kurul:
Dernek kurucularının bir araya gelerek derneğin kuruluş bildirisini,tüzüğünü,hazırlamak,kabul ve imza etmek, dernek işlerini yürütmek üzere yönetim kurulunu seçmek ve kuruluş bildirisiyle tüzüğünü mahallin en büyük mülki amirine vermek gibi görevleri yürüten kuruldur.
İlk Genel Kurul Toplantısı:
Dernek kuruluş bildirisinin ve tüzüğünün yetkili makamlara iletilmesinden sonraki 6 ay içerisinde düzenlenmesi gereken genel kuruldur.Bu toplantıda genel kurul zorunlu organları belirler ve izleyen 30 gün içerisinde yönetim kurulu, denetim kurulu ve diğer organlara seçilen asil ve yedek üyeler mülki amirliğe bildirilir.
Genel Kurulun Olağan Toplantısı:
Tüzükte belli edilir.Yönetim kurulunun çağrısı üzerine yapılır.Bu toplantı en geç üç yılda bir düzenlenir.
Olağanüstü Toplantı:
İki şekilde olur.
-Yönetim kurulun ve denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde​
-Üyelerinin beşte birinin çağrısı üzerine​
Bu toplantıda toplantıya neden olan konu gündemde olur.Bunun dışında olağan toplantıda görüşülecek konular ele alınmaz.Üyelerinin beşte birinin çağırması durumu azaltılabilir(Ör onda biri olabilir ama üçte biri olamaz )​
Yönetim kurulu beşte birlik çağrı üzerine genel kurulu toplamak zorundadır.Yani takdir yetkisi yoktur.Eğer yönetim kurulu toplamazsa üyelerden biri sulh mahkemesine başvurur ve mahkeme haklı bulduğu halde 3 kişiyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.​
Toplantı ve Karar Yeter Sayıları:
-Genel kurul tüzükte aksine bir hüküm yoksa dernek merkezinin bulunduğu yerde yapılır.​
-Genel kurulda gündeme bir madde alınması için toplantıda yer alan üyelerin onda birinin yazılı olarak istemesi gerekir.​
-Genel kurulun karar alabilmesi için toplantı yeter sayısının olması gerekir.Bu da üye tam sayısının yarısından bir fazladır.Eğer ilk toplantıda yeter sayısı sağlanamazsa ikinci toplandtıda yönetim ve denetim kurulundaki üye sayısının iki katı yeterlidir.​
-Her üyenin bir oy hakkı vardır.Onursal üyenin ise yoktur.​
-Genel kurul derneğin feshine veya tüzük değişikliğine gitmek isterse genel kurulda üyelerin üçte ikisinin olması gerekir.Karar için de toplantıda olan üyelerin üçte ikisinin kararı gerekir.​
Genel Kurulun Kararlarının İptal Edilmesi:​
Genel kurulun verdiği bir karar kanunun emredici hükümlerine veya tüzüğe aykırı ise bu karar için iptal davası açılabilir.Eğer karar kanunun emredici hükümlerine aykırı ise zaten geçersiz olduğundan iptal davası açmaya gerek yoktur.Çünkü zaten geçersizdir.Bir tespit davası açılarak durumun tespiti istenir.​
İptal davasının açılması için iptal isteminde bulunan üyenin oy kullanmamış veya kararın alındığı toplantıya katılmamış olması şartı aranır.İptal davası üye toplantıya katılmamışsa kararı öğrendiği tarihten itibaren 1 ay içinde açılmalıdır.Diğer hallerde karar tarihinden itibaren süre 3 aydır.Süre hak düşürücü süredir.​
Yönetim Kurulu:
Yönetim kurulu genel kurul tarafından seçilir.5 asıl ve 5 yedek üyeden oluşur. Tüzükle bu sayı arttırılabilir. Genel kurul her zaman yönetim kurulunu denetler ve haklı sebepler varsa görevine son verebilir. Yönetim kurulunun geçici olarak kurulmaması halinde kayyım atanır.
Yönetim Kurulunun Görevleri:
-Derneğin işlerinin görülmesi.(Genel kurulu toplantıya çağırma, dernek kararlarını icra etme, iş bölümü yapma, bütçe hazırlama, dernek gelirlerini toplayacak kişileri belirleme, üyelik kararları alma vs)​
-Derneği temsil etmek​
-Derneğe yardımcı kişi tayin etmek (Dernek yardımcı kişi tayin edebilir ancak bu kişinin davranışlarından BK/32 ye göre sorumludur)​
-Toplantıya çağrı​
Yönetim kurulu, kusuru ile derneğe zarar vermişse sorumludur ve bu sorumluluk 10 yılda zamanaşımına uğrar.​
Yönetim kurulunun üçüncü kişilerle kurduğu ilişkilerden dernek doğrudan doğruya sorumludur. Ancak yönetim kurulu üyelerinin haksız fiilleri söz konusuysa üyeler de dernekle birlikte sorumludur.Yönetim kurulu üyeleri tek başına da sorumlu olabilirler.​
Denetim Kurulu:
Denetim kurulu da zorunlu organlar arasındadır.Üç asıl üç yedek üyeden oluşur.Tüzükle arttırılabilir.Denetim kurulu yönetim kurulunun işlerini, işlemlerini, yazışmalarını, defterlerini ve hesaplarını gözetleyip denetler.Denetim kurulu bu hususlarla ilgili olarak genel kurula bir rapor sunar.Denetleme kurlunun, genel kurulu olağan üstü toplantıya çağırma yetkisi de vardır.

Üst Alt