Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Android Desteğini Kaybeden Huawei, Bundan Sonra Ne Yapacak?

Joe.

.
Emektar Üye
  • Üyelik Tarihi
    5 Tem 2015
  • Mesajlar
    7,126
  • MFC Puanı
    406
Bir süredir yakaladığı başarıyla, ABD pazarında satış yapmamasına rağmen dünyanın en çok telefon satan ikinci firması konumuna gelen Huawei ile Google’ın arası açıldı. Büyük bir sürpriz yaşanmazsa, gelecek Huawei cihazları Android desteğinden mahrum olacak. Peki Androidsiz bir Huawei nasıl çalışır?

Akıllı telefon piyasası son 2 ila 3 yıldır Samsung ve Apple’ın elinde değil. Çin merkezli üreticiler arasından sıyrılıp küresel arenada büyük başarılar yakalayan Huawei de zirveye ortak bir isim haline geldi. Hatta son 6 aydır, Apple’dan daha çok cihaz satışı yaparak yılların lideri Samsung’u tehdit etmeye başladı. Üstelik Huawei, uzun bir süredir ABD’de resmi olarak cihaz satışı yapamıyor. Operatörler faturalara ek olarak Huawei’den seçenek sunmuyor.

Hatta ve hatta Huawei’nin üst düzey yetkilileri, ABD’de gözaltına alınıyor. Trump’a göre Çin, Huawei’yi kullanarak kullanıcıların bilgilerini depoluyor. Bu iddialar ve endişler üzerine artan gerilimlerin neden olduğu son hamle ise Google cephesinden geldi. ABD’li teknoloji devi, Çinli Huawei’nin gelecek cihazları için Google Play servisleri ve Android desteğini askıya aldı.

60f1a632b2e038ee4f35190bb8b9a25a88fa9fe2.jpeg


Huawei’nin Android desteğinden yoksun bir şekilde faaliyet gösterme planları, bir süredir gündeme gelmiyordu. ABD’nin uluslararası arenada yarattığı baskıdan dolayı firma, mevcut konumunu korumak için bazı planlar yapıyordu. Firmanın Apple’a benzer bir donanım ve yazılım ekosistemi inşa etme ihtimali büyük bir beklenti oluşturmasa da kulislerde konuşuldu.

Diğer taraftan Google hizmetleri dünyanın en büyük akıllı telefon pazarlarından birisi olan Çin’de zaten kullanım dışı. Huawei, Xiaomi, Oppo, OnePlus, Samsung gibi devler, zaten Çin’de Android desteğinden yoksun bir pazarda faaliyet gösteriyor. Çin’de Google’ın yasaklı olmasından dolayı, ülkede satılan Android işletim sistemine sahip cihazlarda, yazılımsal olarak bazı çözümler sunuluyordu. Bu çözümler, Google’ın değil üreticilerin kendi çözümlerinden ibaretti.

500a7addeb26940697d90b069fe5263407e1f42e.jpeg


Örneğin Çinden ithalatçı garantili ya da garantisiz bir Android cihaz getirdiğinizde, cihazın içerisinde pek çok Çince ve Play Store hizmetlerine alternatif olan uygulama bulunuyor. Bu durum Huawei dahil bütün cihazlar için geçerli. Çin’deki kullanıcıların cihazları Google’dan değil üreticilerden güncelleme alıyor, uygulamaları alternatif ve yerel mağazalardan ediniyorlar. Ayrıca Gmail, YouTube, Drive ve Çeviri gibi uygulamalar Çin’deki Android cihazları tarafından desteklenmiyor. Çin’deki kullanıcılar bazı özel VPN servisleriyle tüm Google hizmetlerine erişebiliyorlar.

Huawei’nin tamamen Android’den yoksun kalması durumunda yapabileceği 3 şey var:

- Kendi işletim sistemini geliştirmek; cihazları bu işletim sistemiyle sunmak,

- Yeni çıkaracağı cihazlarını Çin’deki gibi Google hizmetlerinden yoksun şekilde sunmak, cihazları sürekli olarak kendi güncellemeleriyle ve güvenlik yamalarıyla desteklemek,

-Zamanına Nokia’nın yaptığı gibi Microoft ile anlaşıp alternatif yola başvurmak.

İlk ihtimal kulağa hoş ve mantıklı gelse de Huawei, köken olarak Apple gibi bir yazılım firması değil, donanım üreticisi. Elbette elindeki sermaye bu iş için fazlasıyla yeter, ancak halihazırda iOS ve Android ile doymuş, hatta yıllar önce Microsoft gibi bir devi piyasanın dışına itmiş etmenler var. Huawei’nin global çapta yazılım konusunda Android’e bir alternatif sunması çok çok zor. Bunun en büyük sebebi ise Android’in artık bir ekosistem olması, sadece akıllı telefonlarda değil, katlanabilir telefonlarda ve aksesuarlarda da çalışması.

431eeff0e267c7bfd00398f24e04187c6fe14437.jpeg


Huawei’nin kendi işletim sistemiyle Android kadar kararlı, Apple ile olan rekabetini sürdürecek işletim sistemi üretmesi çok zor. Firma bunu pilot bölgelerde deneyebilir, ancak böyle bir adımın global çapta yaygın kitlelere uygulanması yıllar alır. Basit bir Android güncellemesinin dağıtımı cihaz sayısından dolayı minimum 6 ayı bulurken, yeni bir ekosistemden söz etmek ütopik kaçıyor.

İkinci ihtimal ise gelecekteki Huawei kullanıcılarının Çinli kullanıcılarla kader ortağı olacağı anlamını taşıyor. Açıkçası Google’ın yasaklı olmadığı bir yerde, hiç kimse iki yabancı üretici arasından gidip de Huawei’yi seçmez. İlla Çinli bir alternatif arıyorsanız Xiaomi var. Huawei’nin Google desteksiz, Çin pazarı taktiğine sahip cihazlarda global çapta başarı yakalaması zor.

36885e495a40027f57b66d0069eea78db657ed11.jpeg


Üçüncü ve son seçenek de başlangıçta kulağa o kadar parlak gelmiyor. Zira zamanında Nokia ile ortak olarak piyasaya giren, ardından Nokia tükendikten sonra kendi adıyla akıllı telefon üreten Microsoft var. Mobil Windows sürümler, Android ve iOS karşısında hiçbir zaman baskın gelemediler.

Microsoft, uzun bir süredir akıllı telefon piyasasına Surface Phone adı verilen yeni bir Windows Mobile ailesiyle katılmaya hazırlanıyor. Belki de Huawei, bu yola başvurarak hem kendi işletim sistemini yaygınlaştırma güçlüğünden kurtulur, hem de dünyanın en zengin şirketini arkasına alır. Elbette yine de son karar kullanıcılara ait olacak.

Not: ABD'nin Çin ile arasındaki bu gerilim, 2020 seçimlerinden sonra yeniden şekillenebilir. Önümüzdeki yıl yapılacak ABD başkanlık seçimlerinin ardından Huawei yasaklarının arkasındaki isim olan Donal Trump yerine uzlaşmacı politikaları savunan bir başkan gelebilir.
Huawei’nin gelecek planlarını sizler için takip ediyoruz. Tüm detayları anlık olarak aktarmaya devam edeceğiz, takipte kalın.​
 
Üst Alt