-
- Üyelik Tarihi
- 9 Şub 2015
-
- Mesajlar
- 44,845
-
- MFC Puanı
- 29,224
Diğer İsimleri : Anis Anisi fructus Pimpinella anisum
Botanik Bilgi : Vatanı Asyadır. Maydanozgillerden; yarım metre kadar yükseklikte bir bitkidir. Yaprakları yuvarlak veya böbrek şeklindedir. Çiçekleri beyazdır; meyveleri küçüktür. Anason denilen meyvelerinde Anethol vardır. Kokucu ve yakıcı lezzettedir. Temmuz ve Ağustos aylarında toplanır.
Faydaları
Anason öncelikle gaz söktürücü mideyi güçlendirici ve öksürüğü yatıştırıcı olarak çok faydalıdır.
Sürekli hıçkırıklarda bir bardak anason çayı denenebilir.
İştah açıcıdır yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir.
Yatıştırıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı olarak kullanılır.
Uykusuzluğa karşı da denenebilir.
Bebeklere ve küçük çocuklara gaz sıkıntılarında ve öksürüklerde anason çayı içirilmelidir.
Tadı ve kokusu hoş olmayan bitki çaylarına veya bitkisel kaynaklı ilaçlara aroma katkısı olarak da kullanılabilir.
Anason çayı yeterli olmayan anne sütünü arttırır.
İdrarı artırır.
Kusmaları ve ishali keser.
Sinirleri yatıştırır.
Migren ağrılarını keser.
Beyin yorgunluğunu giderir.
Astım nefes darlığı ve bronşitte görülen şikayetleri giderir öksürüğü keser.
Genç kızların göğüslerinin dolgun ve dik olmasını sağlar. Yaşlılarda ise göğüs sarkmasını önler.
Saklanması : Tohumlar dövülerek ayrılır ve kapalı kaplarda ışıktan koruyarak serin ve kuru yerlerde saklanır. Öğütülerek saklanırsa kokusunu hızla kaybeder. Her yıl tazelenmelidir.
Hazırlama Şekli : Çayı 1 dolu çay kaşığı öğütülmüş tohum 150 ml kaynar su ile haşlanır ağzı kapalı 10 dakika demlenir süzülür. Sıcak olarak günde 2-5 fincan içilebilir.
UYARI : Adet kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Ancak hamilelik döneminde kullanılmaz.
Fazla miktarda kullanıldığı zaman uyuşukluk verir.
Botanik Bilgi : Vatanı Asyadır. Maydanozgillerden; yarım metre kadar yükseklikte bir bitkidir. Yaprakları yuvarlak veya böbrek şeklindedir. Çiçekleri beyazdır; meyveleri küçüktür. Anason denilen meyvelerinde Anethol vardır. Kokucu ve yakıcı lezzettedir. Temmuz ve Ağustos aylarında toplanır.
Faydaları
Anason öncelikle gaz söktürücü mideyi güçlendirici ve öksürüğü yatıştırıcı olarak çok faydalıdır.
Sürekli hıçkırıklarda bir bardak anason çayı denenebilir.
İştah açıcıdır yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir.
Yatıştırıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı olarak kullanılır.
Uykusuzluğa karşı da denenebilir.
Bebeklere ve küçük çocuklara gaz sıkıntılarında ve öksürüklerde anason çayı içirilmelidir.
Tadı ve kokusu hoş olmayan bitki çaylarına veya bitkisel kaynaklı ilaçlara aroma katkısı olarak da kullanılabilir.
Anason çayı yeterli olmayan anne sütünü arttırır.
İdrarı artırır.
Kusmaları ve ishali keser.
Sinirleri yatıştırır.
Migren ağrılarını keser.
Beyin yorgunluğunu giderir.
Astım nefes darlığı ve bronşitte görülen şikayetleri giderir öksürüğü keser.
Genç kızların göğüslerinin dolgun ve dik olmasını sağlar. Yaşlılarda ise göğüs sarkmasını önler.
Saklanması : Tohumlar dövülerek ayrılır ve kapalı kaplarda ışıktan koruyarak serin ve kuru yerlerde saklanır. Öğütülerek saklanırsa kokusunu hızla kaybeder. Her yıl tazelenmelidir.
Hazırlama Şekli : Çayı 1 dolu çay kaşığı öğütülmüş tohum 150 ml kaynar su ile haşlanır ağzı kapalı 10 dakika demlenir süzülür. Sıcak olarak günde 2-5 fincan içilebilir.
UYARI : Adet kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Ancak hamilelik döneminde kullanılmaz.
Fazla miktarda kullanıldığı zaman uyuşukluk verir.