Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Anadolu Selçuklu Devleti Kuruluşu

Jade

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    30 Kas 2012
  • Mesajlar
    7,562
  • MFC Puanı
    201
Türkiye Selçukluları Devleti (1077-1308)

Türkiye Selçukluları Devleti nin Kuruluş Dönemi
Türkiye Selçuklu Devleti Kutalmış ın oğlu Süleyman şah tarafından kuruldu. Alp Arslan ın ölümünden sonra Suriye ye gelen Kutalmış ın oğulları, buradan da Anadolu ya geçtiler. Süleyman şah Bizanslılardan Konya yı kardeşi Mansur da Kütahya ve Afyon u ele geçirdi. Süleyman şah (Bk Resim) daha sonra kuzeye yönelerek iznik i aldı. Kendisine tavır alan Kardeşi Mansur Bey i Melik şah ın Porsuk Bey komutasında gönderdiği orduyla saf dışı bıraktı. Abbasi Halifesi, Süleyman şaha Sultan unvanı verdi. Melik şah da onu Türkiye Selçuklu hükümdarı olarak tanıdı. Bu tarih Türkiye Selçuklu Devleti nin kuruluş yılı olarak kabul edilir (1077). Bizans taki taht kavgalarından faydalanan Süleyman şah Kocaeli Yarımadası nı, Üsküdar ve Kadıköy ü ele geçirdi. Bizans ın gönderdiği orduyu yendikten sonra Boğaz ın Anadolu yakasını kontrolüne aldı. Boğazdan geçen gemilerden vergi aldı. Bizans, Balkanlardaki Türklerin akınlarını durdurmak için Süleyman şah a başvurdu. Yapılan antlaşma ile Kocaeli yarımadasındaki Dragos Çayı sınır kabul edildi.
Ayrıca Bizans, Süleyman şah a vergi verecekti. Süleyman şah, Bizans sınırını güvence altına aldıktan sonra güneye yöneldi. Adana ve dolayları ile Antakya yı aldı (1084). Süleyman şah ın ilerlemeye devam ederek Halep i kuşatması Suriye Selçuklu Meliki Tutuş u rahatsız etti. iki hükümdar Halep yakınlarında karşılaştı. 1086 yılında yapılan savaşta Süleyman şah hayatını kaybetti. Süleyman şah, Suriye de Caber Kalesi yanına gömüldü. Lozan Antlaşmasına göre Süleyman şahin mezarının bulunduğu yer Türk toprağı
kabul edildiğinden, buranın koruyuculuğunda Türk askerleri yapmaktadır.

Süleyman şah ın Ölümünden Sonraki Gelişmeler
Süleyman şah güneye inerken yerine Ebul Kasım ı bırakmıştı. Süleyman şah ölünce Ebul Kasım, devleti idare etmeye başladı. Bu arada Melik şah Türkiye Selçuklu Devleti ni baskı altında tutmaya çalışıyordu. Fakat Melik şah ın 1092 de ölmesi bu isteğinin sonuçsuz kalmasına neden oldu. Melik şah ın ölmesiyle birlikte Süleyman şah ın oğulları Kılıç Arslan ve Kulan Arslan Anadolu ya geldi. Kılıç Arslan Türkiye
Selçukluları Devleti tahtına oturdu. I. Kılıç Arslan hükümdar olunca devleti yeniden düzenledi. Bizans üzerinde baskı kurdu. izmir de devlet kurmuş olan Çaka Bey in kızıyla evlendi. Bizans, Çaka Bey in
başarılarından rahatsız oluyordu. Kendi devleti açısından Çaka Bey in kuvvetlenmesini istemeyen I. Kılıç Arslan, Çaka Bey in ortadan kaldırılması için Bizans la bir antlaşma yaptı. Böylece batı sınırını güvence altına alan I. kılıç Arslan doğuya yöneldi. Malatya yı kuşattığı sırada, büyük bir haçlı ordusunun Anadolu ya doğru ilerlediği haberini aldı. Kuşatmayı kaldırarak iznik e döndü. I. Kılıç Arslan 1. Haçlı Seferi esnasında başarılı savunma yaptıysa da iznik i Bizans a terk etmek zorunda kaldı ve devlet merkezini Konya ya taşıdı.
Haçlılara karşı Bizans imparatoru ile bir antlaşma yaparak doğuya yöneldi. Önce Danişmendlileri yendi. Malatya yı aldı. Daha sonra Suriye ye yöneldi. Musul u elegeçirdi. Bunun üzerine Büyük Selçuklu Sultanı Muhammed Tapar Emir Çavlı komutasında bir orduyu I. Kılıç Arslan üzerine gönderdi. Yapılan savaşta yenilen I. Kılıç Arslan, atıyla Habur ırmağını geçerken boğularak öldü (1107). I. Mesut I. Kılıç Arslan ölümünden sonra Selçuklu tahtı bir süre boş kaldı. Daha sonra I. Kılıç Arslan ın oğlu şahin şah tahta geçti. Fakat kardeşi Mesud, Danişmendli Emir Gazi nin yardımıyla Selçuklu hükümdarlığını ele geçirdi (1116).
I. Mesud Danişmendilerin elinde bulunan Anadolu hakimiyetin tekrar Selçuklulara kazandırdı. Ankara, Çankırı ve Kastamonu yu ele geçirdi. Türkleri Anadolu dan atmak isteyen Bizans imparatoru Manuel Komnenos u yenilgiye uğrattı (1146). Bu sırada Anadolu ya gelen II. Haçlı ordusu kuvvetlerine karşı Danişmentlilerle beraber başarılı mücadeleler verdi. II. Haçlı Seferinden sonra I. Mesud fazla yaşamadı. Çukurova da bazı kale ve şehirleri ele geçirdikten sonra öldü (1155). Batı kaynaklarında Anadolu ilk defa Türkiye adı ile I. Mesud zamanında anıldı.
 
Üst Alt