09.Mart.1451 22.Şubat.1512
Floransa, İtalya Sevilla, İspanya
Kaşif,
İtalyan tacir ve denizcidir, astronomi, kozmografya ve coğrafyayla ilgilendi.
Amerigo Vespucci, 9 Mart 1451 tarihinde İtalya, Floransada ailesinin üçüncü çocuğu olarak doğmuştur. Babası Floransa'nın Para Değiştirenler Derneği'nde noterdi. Bir rahip olan amcası tarafından yetiştirildi.
Biyografi
1490 yılında İspanyanın Sevilla şehrine giderek Lorenzo de Medici ailesinin temsilcisi olarak ticaret yaptı. Lorenzo de Medici onu Sevillada bulunan gemicilik şirketinde görevlendirildi. Amerigo Vespucci, 30 Mayıs 1498 yılında Atlantik Okyanusuna (Amerikaya doğru) üçüncü yolculuğu yapan Kristof Kolombun donatımlarını sağladı.
1498 yılında Amerigo Vespucci de Atlantik Okyanusu'nu aşan bir araştırma yolculuğuna katıldı. İspanyol Amirali Alonso de Hojeda komutasında giden gemiler, 1499 yılında Güney Amerikada Venezüella ve Surinam kıyılarına vardı, sonra da Amazon'un deltasını keşfetti. 1500 yılında İspanyaya geri döndü. Amerigo Vespucci, Güney Amerikayı Kristof Kolombun zannettiği gibi Asyanın bir kısmı olarak değil, yeni bir kıta olarak kabul etmişti.
Bugün Venezüellanın olduğu bölgede çok zaman harcadı, buraya da küçük Venedik anlamına gelen Venezüella adını vermiştir.
Yeni bir sefer düzenleme yolundaki isteğinin İspanya Krallığı tarafından reddedilmesi üzerine, 1500de Portekizin hizmetine girdi.
Mayıs 1501 yılında bu sefer Portekiz gemileriyle ikinci keşif yolculuğuna çıktı ve Brezilya'ya sahillerini keşfetti. Kıyı boyunca binlerce kilometre seyahat etti. Cabo de Santo Agostinhoya ulaştıktan sonra Rio de Janeiro Körfezini keşfetti. Ardından, güneye yönelerek Rio de la Plataya indi ve Patagonya kıyılarını dolaştıktan sonra Temmuz 1502de Lizbona geri döndü. Bu gezi sırasında bulunan toprakların Asya Kıtasının parçaları olmadığını farkeden Vespucci, daha sonra mektuplarında bu topraklardan (Yeni Dünya) adıyla söz etmiştir.
Vespuccinin önemi, keşiflerinden çok ilmi çalışmalarındadır. İyi bir astronom olan denizci, aşağı yukarı tam meridyen derecelerini tesbit etmişti. Aynı zamanda Ekvator üzerinde dünyanın çemberini de hesaplamıştır. Onun verdiği ölçü gerçek ölçüden ancak 80 km. kadar kısa gelmektedir.
1503 yılında üçüncü bir keşif gezisine çıkan Vespucci, yolda fırtınaya tutuldu ve bir sonuç elde edemeden ertesi yıl geri döndü.
1505 yılında tekrar İspanyanın hizmetine girdi ve 1508 yılında başkaptan oldu. 1512 yılında ölene kadar da başkaptan olarak kaldı. Yeni bulunan bölgelerin haritalarının yapılmasına ve denizcilerin yetişmesine katkıda bulundu.
İlk olarak Alman kozmografyacısı Martin Waldseemüller Yenidünya'nın güneyi için yani Güney Amerika için ilk kez Amerigo'nun adını kullandı. Daha sonra adı tüm kıta için kullanıldı. Alman profesörü Waldseemüllerin 1507 yılında yazdığı «Cosmographiae Introductio» adlı eserinde: «Dünyanın dördüncü bir kısmı Amerigo Vespucci tarafından keşfedilmiş bulunuyor, o halde buraya kaşifi Amerigodan ötürü «America» denmesine kimsenin itiraz edeceğini sanmam» diyordu. Waldseemüllerin bu teklifi yeni kıtanın adının Amerika olmasını sağladı.
Amerigo Vespucci, 22 Şubat 1512 tarihinde İspanyanın Sevilla şehrinde 61 yaşında öldü.