Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Amasyalı Seydi Halife Hazretleri

PERFİNYA

MFC Üyesi
  • MFC Puanı
    -48
Anadolu'da yetişen meşhur velilerdendir. Adı, Şeyh Seyyidüddin Ali el-Halvetî'dir. Amasyalı olup doğum tarihi bilinmemektedir. 940 (m.1533) yılın*da Amasya'da vefat etmiştir. Gençliğinde gerekli ilimleri tahsil etti. Halvetiyye tarikatının büyüklerin*den Şeyh Habib-i Karamânî Hazretleri Amasya'ya gelmiş ve halkı irşada baş*lamıştı. Şeyh Seyyidüddin de aradığı mürşidi, yol göstericiyi bulmanın heye*canıyla dergâha koştu ve bu zata candan bağlandı. Bu bağlılık ve muhabbet se*bebiyle yüksek derecelere erişti. Habib-i Karamânî Hazretleri'nin baş halifesi oldu. Sonra da Seydi Halife unvanıyla anıldı. Seydi Halife Hazretleri, hocasının vefatından sonra onun yerine geçti. Kendisine bağlananları doğru yola davet edip onların tasavvuf alanında yük*selmelerine çalıştı. Vefatı sırasında yanında bulunan bir zat onu şöyle anlatmaktadır: "Ruhu bedenden ayrılmak üzere iken, Cennet-i A'lâ'da kendi yüksek makamını görüp, bir an önce oraya kavuşmak aşkı fazlalaştı. Allahü Teala'ya: "Ruhumu hemen kabzedip, geciktirmeden beni o yüce makama ulaştır" diye duada bulundu. Seydi Halife'ye gördükleri sorulduğunda: "Cennet-i A'lâ'da huriler ve gılmanlar bana makamımı gösterip, Allahü Teala'nın benim için hazırladıklarına davet ettiler. Onun için o tarafa yönel*dim" diye buyurdu ve hemen ruhunu teslim etti. Şeydi Halife Amasya'da, Mehmet Paşa imaretinin avlusunda, hocası Şeyh Habib-i Karamânî'nin yanına defnedildi.

Yüce Allah sırrını mukaddes ve mübarek kılsın.

Üst Alt