Öncelikle amaç nedir? Sözcük anlamı olarak amaç ulaşılmak istenilen sonuç demektir. Ve yapılan bir işte arka planda güdülen amaç, o işe, o işin mahiyetinden daha büyük bir anlam ve derinlik verebilir. Bu hususta Peygamber Efendimizin Müminin niyeti amelinden hayırlıdır [1] hadisi şerifi manidardır. Bu yüzden fiziksel olarak aynı olan iki işten bir amaç için yapılmış olanı, amaçsız olarak yapılandan her zaman daha üstündür.
Kâinatta gördüğümüz bir gayeye hizmet etmek için yapılan birçok olay olduğu gibi, gayesiz başıboşçasına işler yapanlar da mevcuttur. Ancak bizim rabbimiz hikmet sahibi Hakim olduğu için, onun her işlediği işte olduğu gibi, amaçsız iş yapan ve gayesiz yaşayanlara izin vermesi ve mühlet tanıması da bir amaca (Ahirette hesaba) yöneliktir.
Peki, bu amaç dediğimiz şey nasıl anlaşılır ya da nasıl amaca ulaşılır? Örneğin bir ateş yakılsa ve o ateşte yemek pişirilse ve fakirlere yedirilse amacın yardım etmek olduğu; aynı ateşle bir ev yakılsa insanlar öldürülse amacın cinayet işlemek olduğu anlaşılacaktır. Yani bir işte güdülen amaç o işin öncesindeki sebepten ve daha da büyük ölçüde o işin sonucunda ortaya çıkan neticeden anlaşılır.
Şimdi bu noktada şu soruyu sormak elzemdir. Bütün kâinatta en üstün mertebeye çıkacak fıtratta yaratılan insanın yaratılış amacı nedir? Eğer insan sadece maddesiyle düşünülürse netice-i hayatı ölümdür, yani insanın yaratılışındaki amaç onun ölmesi ve yok olması olarak görülecektir; bu ise hayata sadece maddeci olarak bakanları dahi ürküten ve korkutan bir sonuç olacaktır. Zira insan düşünebilme yeteneğiyle arzın sultanı olabildiği gibi, aynı düşünebilme yeteneği, geçmişi ve geleceği düşündürmesiyle insanın başına dünya kadar belki daha büyük elemleri açmaktadır.
Bu hususta Bediüzzaman hazretlerinin Derakab zeval ile acılanan mülakatlar, keder ve meraka değmez. İştiyaka hiç layık değildir. Çünkü zeval-i lezzet elem olduğu gibi zeval-i lezzetin tasavvuru dahi elemdir. [2] sözü manidardır.
O halde insanın yaratılışındaki amaç maddeye sığmayan insanın, yaptığı işleri ve bu işleri yaparken taşıdığı amacı gözeterek Allahın rızasını kazanması olacaktır. Hal böyle iken yaptığımız her işte bir amaç taşıması gerektiği bilinciyle hareket etmeli ve yaratılış gayemizi unutmamak en büyük amacımız; gaye-i hayalimiz olduğunu düşünerek yaşamalıyız.
[1] Mecmeuz-Zevâid, 1/61,109
[2] Sözler sh:215