Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Altin giysili kadin

Euphoria

adın cennet, gözlerin bahar ...
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    9 Mar 2015
  • Mesajlar
    1,008
  • MFC Puanı
    28
Kazakistan’ın Terekti bölgesinde 2012 yılında bulunan Altın Giysili Kadın yeniden yaşama döndürüldü. Kazakistan’ın en batı bölgelerinden birinde çıkarılan bu bulgular, 1969 da Kazakistan’ın güney doğusunda bulunan 4000 altın parçalık “Altın giysili adam” ile oldukça benzer özelliklere iye.

500 parçalık altın takılarının yerli yerine yerleştirilmesi ile yaşama döndürülen Altın giysili kadının yanında bulunan tahta bir tarak üzerinde Saka ve Pers savaşı betimlenmiş. İki kadının daha birlikte gömülü olduğu Kurganın 2500 yıllık bir gömü olduğu belirtiliyor.

Aşağıdaki görsellerde başlığın en tepesinde Altın bir elik bulunuyor. Elik (dağ keçisi), Türklerde kutludur ve “il tutmayı, her bölgeye erişmeyi, gücü, dayanıklılığı” betimler. Başlığın süslemelerinde elik, yaşam ağacı ve uçucular kullanılmış. Giysi yaka, kol ve kesim yerleri altın parçalar ile süslenmiş. Bu parçalar OZ tamgaları biçiminde elik betimlemelerinden oluşuyor. Bulunan altın kaplama bir kurt dişinin giysi kolluğuna bezendiği düşünülüyor. Çok ince işlenmiş altın küpeler, bilezikler, kolye de bu değerli altın parçalar arasında. Altın saplı bir ayna, tunç kazan ve bir mangal da gömüden diğer çıkanlar.

Asıl önemli bulgulardan biri bileziklerde yer alan betimleme. Koç boynuzlu ve pars suratlı bir canlının kurt suratlığı takıyor olması. Bilgeliğin, gençliğin, yiğitliğin, gücün, egemenliğin ve savaşçılığın iç içe bir betimleme ile kullanıldığını görüyoruz.

Batılı tarih görüşünün “Sakalar Farsidir” söylemleri ise, Tahta Tarak üzerinde birbirinden ayrı yapılarda betimlenmiş Saka ve Pers savaşı ile yine yerle bir oluyor. Sakalara ait bulunan tüm bulgular, giysiler, süslemeler ve altın işlemeleri, Saka ve Türkler arasındaki soy ve kültür bağlantısını güçlendirmeyi sürdürüyor.


1260.jpg


4245.jpg


10174.jpg


17128.jpg


11162.jpg


8201.jpg
 
Üst Alt