-
-
-
- MFC Puanı
- 1,810
Alo kelimesi nereden gelir ?
Orijinali (yani İngilizcesi) hello olan kelime, Fransızcaya allo olarak girmiş, Türkçeye de Fransızcadan alo olarak geçmiştir; Alexander Graham Bellin sevgilisi Allessandra Lolita Oswaldonun baş harfleriyle bir ilgisi yoktur.
Alo kelimesinin ilk yazılı kullanımı
Edisonun 3 ila 6 metre uzaktan duyulabileceği için telefon görüşmesine aloyla başlamak gerektiği önerisini belirttiği 1887 tarihli bir mektubunda geçer.
Bell ahoy, hoy [hey, ho] ünlemlerini tercih ediyordu
Edison bunu Alexander Graham Bellin ilk telefonunu test ederken keşfetmiştir. Bell ise denizcilerin kullandığı ahoy, hoy [hey, ho] ünlemlerini tercih ediyordu.
Edison, Bellin tasarımını geliştirmeye çalışırken Menlo Park Laboratuvarianndaki alıcılara alo! diye bağırırdı. Onun bu alışkanlığı önce çalışma arkadaşlarına, ardından telefon santrallerine yayılmış ve nihayet herkesin kullandığı bir kelime haline gelmiştir. Alo kullanılmadan önce telefon operatörleri Orada mısınız?, Kimsiniz? ya da Konuşmaya hazır mısınız? derlerdi.
'' Alo '' yaygınlaşınca telefon operatörleri Alo kızlar olarak adlandırıldı.
İlk ses kaydında kullanımı
Av köpeklerine ve gemi kaptanlarına seslenmek için kullanılan Hullo [Türkçe okunuşu: hallo], Edisonun da favori kelimelerindendi. İlk kez ses kaydetmeyi keşfettiğinde (18 Temmuz 1877) makineye (basit fonograf) doğru haykırdığı kelime Hullo idi: Bu deneyi önce bir telgraf şeridinde denedim ve noktanın bir alfabe yaptığını gördüm. Ahizeye doğru Hullo! Hullo! diye bağırdım, kağıdı çelik nokta üzerinde geriye doğru sarınca zayıf bir Hullo! Hullo! sesi duydum! Kusursuz çalışan bir makine yapmaya karar verdim ve asistanlarıma dersler vererek onlara keşfettiğim şeyi anlattım.
Yaka kartlarında kullanımı
Yaka kartlarında Merhaba, benim adım ifadesinin ilk kullanılışı, 1880′de Niagara Şelalelerinde yapılan Birinci Telefon Operatörleri Kongresinde olmuştur.