-
- Üyelik Tarihi
- 24 Mar 2017
-
- Mesajlar
- 4,579
-
- MFC Puanı
- 1,437
Aknetrent 10 Mg Yumuşak Jelatin 30 Kapsül
Dermatoloji»Akne Tedavisi
Formülü:
Her bir yumuşak jelatin kapsül, 10 mg izotretinoin, Titanyum dioksit (E 171), Kırmızı demir oksit (E 172), Sarı demir oksit (E 172) içermektedir.
Farmakolojik özellikleri:
Farmakodinamik Özellikler:
Farmakoterapötik grubu: Akne tedavisinde kullanılan retinoidler
ATC kodu: D10BA01
İzotretinoin bir retinoid olup, retinoik asitin (tretinoin) bir steroizomeridir. İzotretinoinin mutlak etki mekanizması henüz detaylı olarak açıklanmamış olmakla birlikte 0.51.0 mg/kg/gün dozlarında verildiğinde, şiddetli aknenin klinik görüntüsündeki iyileşmenin sebaköz bez (yağ bezi) aktivitesinin baskılanması ile sebum üretiminin azalması ve yağ bezlerinin boyutunda histolojik olarak gösterilmiş azalma ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Sebum sekresyonunun azalması geçicidir ve izotretinoin dozu ve tedavi süresine bağlıdır. İzotretinoin, sebositlerin proliferasyonunu inhibe eder ve aknedeki düzenlenmiş farklılaşma programını değiştirmek yoluyla etki gösterir.
Farmakokinetik Özellikler:
Absorpsiyon:
İzotretinoin yüksek lipofilitesi nedeniyle yağlı yemeklerle birlikte verildiğinde absorbsiyonu güçlenmektedir. Açlık ve tokluk şartlarında yapılan bir çalışmada, izotretinoinin hem Cmaks hem de EAA değerleri, açlık durumuna göre yüksek oranda yağlı yiyeceklerle birlikte alanlarda iki kattan yüksek değerlere ulaşmıştır. Eliminasyon yarı ömrünün değişmediği görülmüştür. Bu durum yiyeceklerin ilacın dispozisyonunu değiştirmeden biyoyararlanımını arttırdığını göstermektedir. Tmaks da yiyeceklerle birlikte artmaktadır. Bu nedenle her zaman yiyeceklerle birlikte alınmalıdır.
Nodüler akneli hastalarla sağlıklı bireyler karşılaştırıldığında izotretinoin farmakokinetiği açısından farklılık yoktur.
Dağılım:
İzotretinoin başlıca albumin olmak üzere (%99.9) plazma proteinlerine yüksek oranda bağlanır. Epidermisteki izotretinoin konsantrasyonları serumda olanın sadece yarısıdır. İzotretinoinin kırmızı kan hücrelerine zayıf penetrasyonundan dolayı, plazma konsantrasyonları tüm kanda olanın 1.7 katıdır.
Metabolizma:
İzotretinoinin oral alımını takiben plazmada en az üç ana metabolit tanımlanmıştır: 4-okso-izotretinoin, retinoik asit (tretinoin) ve 4-okso retinoik asit (4-okso-tretinoin).
80 mg izotretinoin oral dozundan sonra, yiyeceklerle birlikte verildiğinde metabolit oluşumunun aç karnına uygulanmaya göre arttığı gözlenmiştir.
Tüm metabolitler çeşitli in vitro testlerde biyolojik retinoid aktivite göstermiştir. Buna karşılık bu modellerin klinik anlamlılığı bilinmemektedir. 18 yaş üstü kistik akneli hastalarda, tekrarlanan dozlar sonrasında kararlı durumda izotretinoine oranla 4-okso izotretinoin, 3.4 kat daha fazla maruziyet olmuştur.
İn vitro çalışmalarda P450 enzimlerinden 2C8, 2C9, 3A4 ve 2B6'nın izotretinoin metabolizmasından sorumlu başlıca izoformlar olduğu saptanmıştır.
İzotretinoin ve tretinoin tersinir olarak metabolize olduğundan tretinoin metabolizması izotretinoininki ile bağlantılıdır. İzotretinoin dozunun %20-30'unun izomerizasyon ile metabolize olduğu düşünülmektedir.
Eliminasyon:
80 mg izotretinoin oral dozundan sonra izotretinoin yarılanma ömrü 90 saat olmuştur. Radyoaktif işaretli izotretinoinin oral alımını takiben, idrar ve dışkıda yaklaşık olarak eşit miktarlarda doz değişmeden atılmıştır. 74 sağlıklı yetişkin bireye tek doz 80 mg izotretinoin oral yolla uygulandıktan sonra t1/2 sırasıyla izotretinoin 21 saat, 4-okso-izotretinoin 24 saat olmuştur.
İzotretinoin bir fizyolojik retinoiddir ve izotretinoin tedavisi sonlandırıldığında endojen retinoid konsantrasyonlarına yaklaşık olarak iki hafta içinde ulaşılır.
Özel hasta popülasyonlarında farmakokinetik
Pediyatrik hastalar: Yapılan tek ve çoklu doz çalışmalarında pediyatrik hastalarla yetişkin hastalar karşılaştırıldığında izotretinoin farmakokinetiği istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir.
Karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda farmakokinetik:
İzotretinoin, karaciğer bozukluğu olan hastalarda kontrendike olduğundan, bu hasta grubunda izotretinoin kinetiği üzerine sınırlı bilgi bulunmaktadır. Böbrek yetmezliği izotretinoinin ya da 4-okso- izotretinoinin plazma kleransını önemli bir şekilde düşürmez.
Endikasyonları:
Aknetrent, sistemik antibakteriyeller ve lokal olarak yapılan tedaviye cevap vermeyen şiddetli akne formlarının (nodülo-kistik ya da küre şeklinde akne ya da kalıcı iz bırakma riski taşıyan akne gibi) tedavisinde endikedir.
Kontrendikasyonları:
Aknetrent karaciğer yetmezliği olan hastalarda, böbrek yetmezliği olan hastalarda, kan lipid değerleri aşırı şekilde yükselmiş olan hastalar, hipervitaminoz A hastaları, tetrasiklinlerle eş zamanlı tedavi alan, izotretinoin ya da yardımcı maddelerinden herhangi birine aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda (ilaç hidrojenlenmiş soya fasulyesi yağı ve rafine soya yağı içermektedir) ve gebelikte kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Bu tıbbi ürün TERATOJENİKTİR.
AKNETRENT, aşağıda belirtilen şartların tümü yerine getirilmedikçe, çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlarda kontrendikedir:
Sistemik antibakteriyeller ve lokal yapılmış yeterli standart terapi kürlerine dirençli şiddetli aknesi (nodüler ya da küre şeklinde akne veya kalıcı iz bırakma riski taşıyan akne gibi) olmalıdır. Teratojenik riski anlamalıdır.
Aylık düzenli tedavi sonrası kontrollere gelmenin gerekliliğini anlamalıdır.
Tedaviye başlamadan 1 ay önce, tedavi başladıktan 1 ay sonra, tedavi sırasında ve tedaviden sonraki 1 aya kadar kesintisiz bir şekilde etkili bir kontraseptif kullanılmasının gerektiğini anlamalı ve kabul etmelidir. En az bir ya da birinin bariyer yöntemi olduğu tercihen iki tamamlayıcı korunma yöntemi kullanmalıdır.
Adetleri anormal olarak kesilse de, etkin bir korunma hakkındaki tüm tavsiyelere uymalıdır. Etkin korunma yöntemlerine uyabilmelidir.
Hamileliğin potansiyel sonuçlarını ve bir hamilelik riski durumunda danışmanın gerekliliğini bilmeli ve anlamalıdır.
Tedaviden önce, tedavi sırasında ve tedavinin bitiminden 5 hafta sonra hamilelik testi yapması gerektiğini anlamalıdır.
İzotretinoinin zararlarını ve kullanımı ile ilgili gerekli tedbirleri anladığını beyan etmelidir.
Reçeteyi yazan eğer bir hamilelik riskinin olmadığına işaret eden makul sebepler olduğunu düşünmedikçe, bu şartlar aynı zamanda hali hazırda seksüel olarak aktif olmayan kadınları da kapsar.
Reçeteyi yazan doktor,
- Hastanın, yeterli anlama seviyesine sahip olduğunun doğrulanması da dahil olmak üzere, yukarıda listelenmiş gebelik önleme koşullarına uyduğundan,
- Hastanın daha önce bahsedilen koşulları kabul ettiğinden,
- Hastanın tedavinin başlangıcından en az 1 ay önce bir bariyerli olmak üzere en az bir tercihen iki etkin korunma yöntemi kullandığından ve etkili bir korunma yöntemini tedavi sırasında ve tedavinin kesilmesini takiben en az 1 ay süre için devam ediyor olduğundan,
- Tedaviden önce, tedavi sırasında ve tedavinin kesilmesinden 5 hafta sonra negatif hamilelik testi sonuçlarının alındığından emin olmalıdır. Tarihler ve hamilelik testi sonuçları belgelenmelidir.
Gebelikten korunma
Kadın hastalara gebelik önleme hakkında kapsamlı enformasyon sağlanmalı ve etkin bir korunma yöntemi kullanmıyorlarsa, korunma hakkında tavsiyeler verilmelidir.
Asgari gereklilik olarak, potansiyel hamilelik riski altındaki kadın hastalar en az bir etkin korunma yöntemi kullanmalıdır. Hastalar, tercihen biri bariyerli yöntem olmak üzere iki tamamlayıcı korunma formu kullanmalıdır. Adetleri normal zamanda kesilmeyen hastalarda dahi korunma AKNETRENT tedavisinin bitiminden 1 ay sonrasına kadar sürdürülmelidir.
Hamilelik testinin yapılması
Lokal uygulamaya göre, minimum 25 mIU/mL hassaslıktaki medikal olarak izlenen hamilelik testlerinin, aşağıda bahsedildiği şekilde, menstrual siklusun ilk 3 günü içinde yapılması tavsiye edilmektedir:
Tedaviye başlamadan önce
Başlangıçta, medikal olarak izlenen bir hamilelik testi yapılmalı ve bu testin tarihi ve sonucu kaydedilmelidir. Bu test, hastanın izotretinoin ile tedaviye başlamadan önce hamile olmadığından emin olmasını sağlamalıdır. Düzenli kanamaları olmayan hastalarda, bu hamilelik testinin zamanlaması hastanın seksüel aktivitesini yansıtmalı ve hastanın son olarak girdiği cinsel ilişkiden yaklaşık olarak üç hafta sonra yapılmalıdır. Doktor, hastayı korunma yöntemleri hakkında eğitmelidir.
Tedavi sonrası muayeneler
Tedavi sonrası muayeneler 28 günlük aralıklarla ayarlanmalıdır. Her ay tekrar yapılacak medikal olarak denetlenmiş hamilelik testlerine ihtiyaç olup olmadığı, hastanın seksüel aktivitesi ve o anki menstrual hikayesi (anormal menstrüasyonlar, gecikmiş periyod ya da anormal zamanlı adet kesilmesi) göz önüne alınarak yapılmalıdır.
Tedavinin sonu
Tedavinin durdurulmasından 5 hafta sonra, hamilelik ihtimalini ortadan kaldırmak için kadınlar son bir hamilelik testi yapmalıdır.
Reçeteleme ve ilaç verme sınırlamaları
Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda izotretinoinin reçetelenmesi 30 günlük bir tedavi ile sınırlandırılmalı ve tedaviye devam için ilacın yeniden reçetelenmesi gerekmelidir. İdeal olarak, hamilelik testi, reçete hazırlama ve izotretinoinin verilmesi aynı gün olmalıdır. İzotretinoinin verilmesi, reçete tarihinden maksimum 7 gün sonra tamamlanmış olmalıdır.
Erkek hastalar
Erkek hastaların üreme fonksiyonlarının izotretinoin almakla etkileneceği yönünde bir kanıt yoktur.
Ek önlemler
Hastalara bu tıbbi ürünü asla başkalarına vermemeleri ve tedavi sonunda kullanılmamış tüm kapsülleri eczacılarına geri götürmeleri direktifi verilmelidir.
Erkek ve kadın hastalar tedavi sırasında ve izotretinoinin kesilmesinden 1 ay sonrasına kadar kan vermemelidir.
Tedavi sırasında A vitamini içeren diğer ilaçlar kullanılmamalıdır.
Psikiyatrik rahatsızlıklar
İzotretinoin ile tedavi edilen hastalarda depresyon, psikotik semptomlar ve nadiren intihar girişimleri ve intihar rapor edilmiştir. Depresyon hikayesi olan ve diğer tüm hastalar depresyon işaretleri açısından izlenmeli ve gerekirse uygun terapi için ilgili bölümlere havale edilmelidirler.
Psödotümör serebri (benign intrakraniyel hipertansiyon)
İzotretinoin kullanımı ile bazen de tetrasiklinlerle eş zamanlı kullanıldığında benign intrakraniyel hipertansiyon vakaları rapor edilmiştir. Benign intrakraniyel hipertansiyonun belirti ve semptomları baş ağrısı, bulantı ya da kusma, görme bozuklukları ve papilödemdir. Benign intrakraniyel hipertansiyon geliştiren hastalarda izotretinoin en kısa sürede kesilmelidir.
Pankreatit
İzotretinoin ile yüksek ya da normal serum trigliseridleri olan hastalarda akut pankreatit raporlanmıştır. Nadir olarak da fatal hemorajik pankreatit raporlanmıştır.
Dermatoloji»Akne Tedavisi
Formülü:
Her bir yumuşak jelatin kapsül, 10 mg izotretinoin, Titanyum dioksit (E 171), Kırmızı demir oksit (E 172), Sarı demir oksit (E 172) içermektedir.
Farmakolojik özellikleri:
Farmakodinamik Özellikler:
Farmakoterapötik grubu: Akne tedavisinde kullanılan retinoidler
ATC kodu: D10BA01
İzotretinoin bir retinoid olup, retinoik asitin (tretinoin) bir steroizomeridir. İzotretinoinin mutlak etki mekanizması henüz detaylı olarak açıklanmamış olmakla birlikte 0.51.0 mg/kg/gün dozlarında verildiğinde, şiddetli aknenin klinik görüntüsündeki iyileşmenin sebaköz bez (yağ bezi) aktivitesinin baskılanması ile sebum üretiminin azalması ve yağ bezlerinin boyutunda histolojik olarak gösterilmiş azalma ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Sebum sekresyonunun azalması geçicidir ve izotretinoin dozu ve tedavi süresine bağlıdır. İzotretinoin, sebositlerin proliferasyonunu inhibe eder ve aknedeki düzenlenmiş farklılaşma programını değiştirmek yoluyla etki gösterir.
Farmakokinetik Özellikler:
Absorpsiyon:
İzotretinoin yüksek lipofilitesi nedeniyle yağlı yemeklerle birlikte verildiğinde absorbsiyonu güçlenmektedir. Açlık ve tokluk şartlarında yapılan bir çalışmada, izotretinoinin hem Cmaks hem de EAA değerleri, açlık durumuna göre yüksek oranda yağlı yiyeceklerle birlikte alanlarda iki kattan yüksek değerlere ulaşmıştır. Eliminasyon yarı ömrünün değişmediği görülmüştür. Bu durum yiyeceklerin ilacın dispozisyonunu değiştirmeden biyoyararlanımını arttırdığını göstermektedir. Tmaks da yiyeceklerle birlikte artmaktadır. Bu nedenle her zaman yiyeceklerle birlikte alınmalıdır.
Nodüler akneli hastalarla sağlıklı bireyler karşılaştırıldığında izotretinoin farmakokinetiği açısından farklılık yoktur.
Dağılım:
İzotretinoin başlıca albumin olmak üzere (%99.9) plazma proteinlerine yüksek oranda bağlanır. Epidermisteki izotretinoin konsantrasyonları serumda olanın sadece yarısıdır. İzotretinoinin kırmızı kan hücrelerine zayıf penetrasyonundan dolayı, plazma konsantrasyonları tüm kanda olanın 1.7 katıdır.
Metabolizma:
İzotretinoinin oral alımını takiben plazmada en az üç ana metabolit tanımlanmıştır: 4-okso-izotretinoin, retinoik asit (tretinoin) ve 4-okso retinoik asit (4-okso-tretinoin).
80 mg izotretinoin oral dozundan sonra, yiyeceklerle birlikte verildiğinde metabolit oluşumunun aç karnına uygulanmaya göre arttığı gözlenmiştir.
Tüm metabolitler çeşitli in vitro testlerde biyolojik retinoid aktivite göstermiştir. Buna karşılık bu modellerin klinik anlamlılığı bilinmemektedir. 18 yaş üstü kistik akneli hastalarda, tekrarlanan dozlar sonrasında kararlı durumda izotretinoine oranla 4-okso izotretinoin, 3.4 kat daha fazla maruziyet olmuştur.
İn vitro çalışmalarda P450 enzimlerinden 2C8, 2C9, 3A4 ve 2B6'nın izotretinoin metabolizmasından sorumlu başlıca izoformlar olduğu saptanmıştır.
İzotretinoin ve tretinoin tersinir olarak metabolize olduğundan tretinoin metabolizması izotretinoininki ile bağlantılıdır. İzotretinoin dozunun %20-30'unun izomerizasyon ile metabolize olduğu düşünülmektedir.
Eliminasyon:
80 mg izotretinoin oral dozundan sonra izotretinoin yarılanma ömrü 90 saat olmuştur. Radyoaktif işaretli izotretinoinin oral alımını takiben, idrar ve dışkıda yaklaşık olarak eşit miktarlarda doz değişmeden atılmıştır. 74 sağlıklı yetişkin bireye tek doz 80 mg izotretinoin oral yolla uygulandıktan sonra t1/2 sırasıyla izotretinoin 21 saat, 4-okso-izotretinoin 24 saat olmuştur.
İzotretinoin bir fizyolojik retinoiddir ve izotretinoin tedavisi sonlandırıldığında endojen retinoid konsantrasyonlarına yaklaşık olarak iki hafta içinde ulaşılır.
Özel hasta popülasyonlarında farmakokinetik
Pediyatrik hastalar: Yapılan tek ve çoklu doz çalışmalarında pediyatrik hastalarla yetişkin hastalar karşılaştırıldığında izotretinoin farmakokinetiği istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir.
Karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda farmakokinetik:
İzotretinoin, karaciğer bozukluğu olan hastalarda kontrendike olduğundan, bu hasta grubunda izotretinoin kinetiği üzerine sınırlı bilgi bulunmaktadır. Böbrek yetmezliği izotretinoinin ya da 4-okso- izotretinoinin plazma kleransını önemli bir şekilde düşürmez.
Endikasyonları:
Aknetrent, sistemik antibakteriyeller ve lokal olarak yapılan tedaviye cevap vermeyen şiddetli akne formlarının (nodülo-kistik ya da küre şeklinde akne ya da kalıcı iz bırakma riski taşıyan akne gibi) tedavisinde endikedir.
Kontrendikasyonları:
Aknetrent karaciğer yetmezliği olan hastalarda, böbrek yetmezliği olan hastalarda, kan lipid değerleri aşırı şekilde yükselmiş olan hastalar, hipervitaminoz A hastaları, tetrasiklinlerle eş zamanlı tedavi alan, izotretinoin ya da yardımcı maddelerinden herhangi birine aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda (ilaç hidrojenlenmiş soya fasulyesi yağı ve rafine soya yağı içermektedir) ve gebelikte kontrendikedir.
Uyarılar/Önlemler:
Bu tıbbi ürün TERATOJENİKTİR.
AKNETRENT, aşağıda belirtilen şartların tümü yerine getirilmedikçe, çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlarda kontrendikedir:
Sistemik antibakteriyeller ve lokal yapılmış yeterli standart terapi kürlerine dirençli şiddetli aknesi (nodüler ya da küre şeklinde akne veya kalıcı iz bırakma riski taşıyan akne gibi) olmalıdır. Teratojenik riski anlamalıdır.
Aylık düzenli tedavi sonrası kontrollere gelmenin gerekliliğini anlamalıdır.
Tedaviye başlamadan 1 ay önce, tedavi başladıktan 1 ay sonra, tedavi sırasında ve tedaviden sonraki 1 aya kadar kesintisiz bir şekilde etkili bir kontraseptif kullanılmasının gerektiğini anlamalı ve kabul etmelidir. En az bir ya da birinin bariyer yöntemi olduğu tercihen iki tamamlayıcı korunma yöntemi kullanmalıdır.
Adetleri anormal olarak kesilse de, etkin bir korunma hakkındaki tüm tavsiyelere uymalıdır. Etkin korunma yöntemlerine uyabilmelidir.
Hamileliğin potansiyel sonuçlarını ve bir hamilelik riski durumunda danışmanın gerekliliğini bilmeli ve anlamalıdır.
Tedaviden önce, tedavi sırasında ve tedavinin bitiminden 5 hafta sonra hamilelik testi yapması gerektiğini anlamalıdır.
İzotretinoinin zararlarını ve kullanımı ile ilgili gerekli tedbirleri anladığını beyan etmelidir.
Reçeteyi yazan eğer bir hamilelik riskinin olmadığına işaret eden makul sebepler olduğunu düşünmedikçe, bu şartlar aynı zamanda hali hazırda seksüel olarak aktif olmayan kadınları da kapsar.
Reçeteyi yazan doktor,
- Hastanın, yeterli anlama seviyesine sahip olduğunun doğrulanması da dahil olmak üzere, yukarıda listelenmiş gebelik önleme koşullarına uyduğundan,
- Hastanın daha önce bahsedilen koşulları kabul ettiğinden,
- Hastanın tedavinin başlangıcından en az 1 ay önce bir bariyerli olmak üzere en az bir tercihen iki etkin korunma yöntemi kullandığından ve etkili bir korunma yöntemini tedavi sırasında ve tedavinin kesilmesini takiben en az 1 ay süre için devam ediyor olduğundan,
- Tedaviden önce, tedavi sırasında ve tedavinin kesilmesinden 5 hafta sonra negatif hamilelik testi sonuçlarının alındığından emin olmalıdır. Tarihler ve hamilelik testi sonuçları belgelenmelidir.
Gebelikten korunma
Kadın hastalara gebelik önleme hakkında kapsamlı enformasyon sağlanmalı ve etkin bir korunma yöntemi kullanmıyorlarsa, korunma hakkında tavsiyeler verilmelidir.
Asgari gereklilik olarak, potansiyel hamilelik riski altındaki kadın hastalar en az bir etkin korunma yöntemi kullanmalıdır. Hastalar, tercihen biri bariyerli yöntem olmak üzere iki tamamlayıcı korunma formu kullanmalıdır. Adetleri normal zamanda kesilmeyen hastalarda dahi korunma AKNETRENT tedavisinin bitiminden 1 ay sonrasına kadar sürdürülmelidir.
Hamilelik testinin yapılması
Lokal uygulamaya göre, minimum 25 mIU/mL hassaslıktaki medikal olarak izlenen hamilelik testlerinin, aşağıda bahsedildiği şekilde, menstrual siklusun ilk 3 günü içinde yapılması tavsiye edilmektedir:
Tedaviye başlamadan önce
Başlangıçta, medikal olarak izlenen bir hamilelik testi yapılmalı ve bu testin tarihi ve sonucu kaydedilmelidir. Bu test, hastanın izotretinoin ile tedaviye başlamadan önce hamile olmadığından emin olmasını sağlamalıdır. Düzenli kanamaları olmayan hastalarda, bu hamilelik testinin zamanlaması hastanın seksüel aktivitesini yansıtmalı ve hastanın son olarak girdiği cinsel ilişkiden yaklaşık olarak üç hafta sonra yapılmalıdır. Doktor, hastayı korunma yöntemleri hakkında eğitmelidir.
Tedavi sonrası muayeneler
Tedavi sonrası muayeneler 28 günlük aralıklarla ayarlanmalıdır. Her ay tekrar yapılacak medikal olarak denetlenmiş hamilelik testlerine ihtiyaç olup olmadığı, hastanın seksüel aktivitesi ve o anki menstrual hikayesi (anormal menstrüasyonlar, gecikmiş periyod ya da anormal zamanlı adet kesilmesi) göz önüne alınarak yapılmalıdır.
Tedavinin sonu
Tedavinin durdurulmasından 5 hafta sonra, hamilelik ihtimalini ortadan kaldırmak için kadınlar son bir hamilelik testi yapmalıdır.
Reçeteleme ve ilaç verme sınırlamaları
Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda izotretinoinin reçetelenmesi 30 günlük bir tedavi ile sınırlandırılmalı ve tedaviye devam için ilacın yeniden reçetelenmesi gerekmelidir. İdeal olarak, hamilelik testi, reçete hazırlama ve izotretinoinin verilmesi aynı gün olmalıdır. İzotretinoinin verilmesi, reçete tarihinden maksimum 7 gün sonra tamamlanmış olmalıdır.
Erkek hastalar
Erkek hastaların üreme fonksiyonlarının izotretinoin almakla etkileneceği yönünde bir kanıt yoktur.
Ek önlemler
Hastalara bu tıbbi ürünü asla başkalarına vermemeleri ve tedavi sonunda kullanılmamış tüm kapsülleri eczacılarına geri götürmeleri direktifi verilmelidir.
Erkek ve kadın hastalar tedavi sırasında ve izotretinoinin kesilmesinden 1 ay sonrasına kadar kan vermemelidir.
Tedavi sırasında A vitamini içeren diğer ilaçlar kullanılmamalıdır.
Psikiyatrik rahatsızlıklar
İzotretinoin ile tedavi edilen hastalarda depresyon, psikotik semptomlar ve nadiren intihar girişimleri ve intihar rapor edilmiştir. Depresyon hikayesi olan ve diğer tüm hastalar depresyon işaretleri açısından izlenmeli ve gerekirse uygun terapi için ilgili bölümlere havale edilmelidirler.
Psödotümör serebri (benign intrakraniyel hipertansiyon)
İzotretinoin kullanımı ile bazen de tetrasiklinlerle eş zamanlı kullanıldığında benign intrakraniyel hipertansiyon vakaları rapor edilmiştir. Benign intrakraniyel hipertansiyonun belirti ve semptomları baş ağrısı, bulantı ya da kusma, görme bozuklukları ve papilödemdir. Benign intrakraniyel hipertansiyon geliştiren hastalarda izotretinoin en kısa sürede kesilmelidir.
Pankreatit
İzotretinoin ile yüksek ya da normal serum trigliseridleri olan hastalarda akut pankreatit raporlanmıştır. Nadir olarak da fatal hemorajik pankreatit raporlanmıştır.