Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Akne Tedavisi

OBERON

MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    20 Kas 2016
  • Mesajlar
    3,156
  • MFC Puanı
    41
Akne, genellikle Akdeniz gibi sıcak iklimlerin etkisinde yaşayan insanların karşılaştıkları bir cilt enfeksiyonudur. Sıcak ve güneşli hava cildi kalınlaştırarak gözenekleri genişletir. Böylece cilt enfeksiyonlara daha açık olur.
Diğer bir tanımlamayla akne; daha çok yüzde, sırtta ve göğüste çıkan, cilt gözeneklerinin üzerine yerleşen, kırmızı, kabarık, bazen içi iltihaplı sivilcedir. Çeşitleri vardır. Halk arasında ergenlik sivilcesi olarak tanımlanan vulgaris türü en bilinenidir. Her sivilce akne olmayabilir. Folikülit (kıl dönmesi ) ile karıştırılabilir.
12-25 yaşlarında daha sık görülen bu cilt probleminin temelinde, androjen (erkeklik) etkili hormonlar vardır. Bu hormonlar cilt üzerinde sebum (yağ) üretimini artırabilirler. Böylece cilt yağlı, parlak, gözenekleri geniş ve içleri komedon (siyah nokta) ile dolmuş bir hale gelir. Bu hormonlar geçici bir tüylenmeye de neden olabilir.
Bazı vakalarda ise birçok gözenek aynı anda enfeksiyona uğrayabilir. Oldukça sert, rengi pembeden mora kadar varabilen, ağrılı ve büyük kistik oluşumlar görülür. Bu akne türünün tedavisinde haricen uygulama yeterli olmaz. Ayrıca ağızdan alınan A vitamini türevli akne ilaçları kullanılmalıdır. Tedavisi zor ve uzundur. Gecikilirse ciltte iz bırakır. Akne izleri, genelde cilt yüzeyinden daha çukur, bazen de büzüşmüş görünümlüdür. İleri safhalarda tam donanımlı sağlık kuruluşunda kimyasal soyma işlemi uygulanabilir.
Özellikle ergenlik dönemindeki gençleri gerek sosyal, gerekse psikolojik yönden çok olumsuz etkileyen bu sivilceler, daha tıbbi yardım aşamasına gelmeden bitkisel akne tedavisi yöntemleriyle önlenebilir.
Bitkisel tedavi aşaması, cildin sabah-akşam kükürtlü sabunla yıkanması ile başlar. Kalıcı akne izleri oluşmaması için temiz cilt ilk şarttır. Sonra kalan yağı ve bakteriyi uzaklaştırmak için cilt, gülsuyu veya maden suyu ile silinir. Su ile inceltilmiş elma sirkesinin de mikrop öldürücü özelliği vardır. Şifalı bitkiler içerisinde sayılan limon, adaçayı ve domates ile yapılan maskeler iyi sonuçlar verebilir. Maske hazırlanırken; bir miktar kil, gülsuyu, limonsuyu veya adaçayı ile inceltilerek sivilceli bölgeye uygulanabilir. 20 dakika beklemek yeterlidir. Haftada bir uygulanır.
 
Üst Alt