Neler yeni
MEGAForum - Teknoloji Forumu

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Akasya Ağacı

Miyamoto

Ne Araftayım.. Ne Diyarda.., Siyah Bir Gecede..,
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    12 Ağu 2018
  • Mesajlar
    9,084
  • MFC Puanı
    41
Akasya ağacı, Baklagiller familyasından olan, sürekli yeşil yapraklı ve dikenli olan ağaç ya da ağaç türlerine verilen isimdir. Özellikle Avusturya'da sıcak ılıman ve yarı tropikal yerlerde ekilmeden kendiliğinden oluşan 600 türü kapsar.
Özellikleri
Mimosaceae familyasından olan akasyalar sıklıkla ağaç, nadir olarak da ağaççık veya bodur çalı şeklindedir. Yaprak yapıları da farklılık göstermektedir. Kimi yapraklar kışın dökülürken kimisi de yaz-kış yeşil kalmaktadır. Dikenleri vardır bazılarının da yoktur. Yaprakları fazlaca tüylü olup bir çok yaprakçıktan kuruludur. Kimi akasyalarda da tüylü yaprak yerine ince ve uzun flokladlar bulunmaktadır. Yapraklarının sap kısımları uzundur ve geniş bir biçimdedir. Yaprak dizilişleri amaçlı denen biçimdedir. Kulakçık kısımları genellikle dikene değecek biçimdedir. Çiçekleri hoş kokuludur. Çiçekleri çoğu kez sarı olup beyaz ve kırmızı renkte olanları da vardır. Örtü yaprak denen yaprakları çanak ve taç olarak iki kısma ayrılmıştır ve dörder parçalı yapısı vardır. Erciklerinin sayısı çok fazladır. Meyvesi bakla biçimindedir.Akasya sert bir ağaç türüdür. Doku yapısı sıkı ve güçlüdür. Ayrıca esnektir. Yarılma olaylarına karşı oldukça dirençlidir. Darbe almaya ve sürtünme işlemine karşı direnç gösterme eğilimi yüksektir. Marangozlar tarafından rendeleme işlemine tabi tutulması halinde düzgün ve parlak bir zemin oluşturur. Yağlı bir yapıya sahip olduğu için su bazlı boyalarla boyanması biraz güçtür.
Genellikle dünya üzerinde tropik ve subtropik bölgelerde yer almaktadır. Bu ağacın ilk tespit edildiği yer Karolin ve Virjinya sınırındaki ''galleghanv'' dağlarıdır. Bu ağaç cinsini Avrupa'ya ilk yayan kişi '' Jan Ruben'dir''.
Akasya Ağacının Türleri
Acacia AbeileyanaF.Muell:
Yetiştiği alanda 3 metre kadar uzayabilen, yaz-kış yeşil kalan ağaççık veya çalı durumundadır. Dalları mavimsi boz bir tonda ve tüysüz bir yapıdadır. Yaprak boyları 4-5 cm büyüklükte katlı bir yapıda ve tüysüz bir biçimdedir. Çiçekleri sarı yuvarlak bir görünümde ve 20-30 çiçekten oluşmuş salkım biçimindedir. Kireci hiç sevmezler.
Acacia Dealtbata: Ait olduğu memlekette 30 metre kadar yükselebilir. Yaz-kış yeşil ağaç ve ağaççık biçimindedir. Gövde kısmında ve ana dallarına kabuk yapısı düzgün ve açık bir tonda boz renktedir. ılıman bölgelerde de yetişebilir. En çok bilinen ve yetiştirilen akasya cinsidir. Erken dönemde yani ocak-mart aylarında çiçeklerini açmaktadır. Soluk sarı çiçeklerin bir araya gelip bir buket oluşturması ile kendini gösterir. Türkiye'nin kıyı kesimlerinde sıkça rastlanılmaktadır.


akasya-agaci.jpg

Acacia Fornesiana (L)Willd: Ana vatanı Dominik Cumhuriyetidir. Küçük bir apğaç ya da 3-4 metre boyutunda çalı biçimindedir. İstanbul'un ada kısmında az da olsa bu türe denk gelinmektedir. Halak arasında amber ismini de almıştır.
Acacia Cyanophylla LindI: Kalın dalları olan yuvarlak da bir tepeye sahip ağaç cinsidir. Antalya şehrimizde halk arasında ''Kıbrıs Akasyası'' olarak adlandırılmaktadır.
Acacia Longifolia Willd: 10cm uzunlukta bakla şeklinde olan meyveleri vardır. Avustralya, Tasmanya ana vatanıdır.
Acacia Melanoxylon R. Br: Avustralya'nın güney doğu kısımlarında kendine uygun alanı bulmuştur. Mobilyacılık sektöründe kullanılan bir cinstir.
Acacia Verticillata Willd: Çiçek açma dönemi Nisan-Mayıs aylarıdır. Çiçekleri yuvarlak değil silindir biçimindedir. Tasmanya da kendine uygun alanı bulmuştur. Güzel görünümü sebebi ile süs bitkisi olarak kullanılmaktadır.
 
Üst Alt