Ajvar Tarifi
4 adet büyük boy patlıcan
1 adet büyük boy kuru soğan
3 adet büyük boy etli kırmızı biber
3 adet büyük boy domates
3 diş sarımsak
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Bol suda yıkayıp üzerlerini kuruladığınız büyük boy patlıcan ve etli kırmızı biberleri, fırında ya da ocak üzerinde aralarda ters çevirerek közleyin.
Kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın, sarımsakları ince ince kıyın. Zeytinyağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın.Soğan ve sarımsakları kokusu çıkıp, dirilikleri kaybolana kadar orta ateşte kavurun.Ortadan ikiye kesip sap kısımlarını çıkardığınız büyük boy domatesleri, rendenin iri kısmıyla rendeleyin.Kavrulmakta olan soğan ve sarımsaklara rendelenmiş domatesleri katıp suyunu çekene kadar kavurun.Közlenmiş kırmızı biber ve patlıcanların kabuklarını dikkatli bir şekilde soyduktan sonra küçük parçalar halinde doğrayın.Közlendikten sonra doğranmış patlıcan ve biberleri de domatesli sosa kattıktan sonra kahvaltılık sosu, 5 dakika daha orta ateşte pişirin.Tuz ve kırmızı toz biberi ekledikten sonra karıştırın. Hazırladığınız sosu uzun süre saklayacaksanız sıcağı sıcağına, temizlenmiş ve kurulanmış büyük boy bir kavanoza doldurun. Kapağını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirdiğiniz kavanozu, güneş görmeyen bir yerde oda ısısında 12 saat bekletin.Oda ısısında soğuyan ve dinlenen kahvaltılık sosu, buzdolabında muhafaza edin. Kahvaltılar, makarna ve et sosları, kızartmalar yanında dip sos olarak sevdiklerinizle paylaşın.
4 adet büyük boy patlıcan
1 adet büyük boy kuru soğan
3 adet büyük boy etli kırmızı biber
3 adet büyük boy domates
3 diş sarımsak
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Bol suda yıkayıp üzerlerini kuruladığınız büyük boy patlıcan ve etli kırmızı biberleri, fırında ya da ocak üzerinde aralarda ters çevirerek közleyin.
Kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın, sarımsakları ince ince kıyın. Zeytinyağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın.Soğan ve sarımsakları kokusu çıkıp, dirilikleri kaybolana kadar orta ateşte kavurun.Ortadan ikiye kesip sap kısımlarını çıkardığınız büyük boy domatesleri, rendenin iri kısmıyla rendeleyin.Kavrulmakta olan soğan ve sarımsaklara rendelenmiş domatesleri katıp suyunu çekene kadar kavurun.Közlenmiş kırmızı biber ve patlıcanların kabuklarını dikkatli bir şekilde soyduktan sonra küçük parçalar halinde doğrayın.Közlendikten sonra doğranmış patlıcan ve biberleri de domatesli sosa kattıktan sonra kahvaltılık sosu, 5 dakika daha orta ateşte pişirin.Tuz ve kırmızı toz biberi ekledikten sonra karıştırın. Hazırladığınız sosu uzun süre saklayacaksanız sıcağı sıcağına, temizlenmiş ve kurulanmış büyük boy bir kavanoza doldurun. Kapağını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirdiğiniz kavanozu, güneş görmeyen bir yerde oda ısısında 12 saat bekletin.Oda ısısında soğuyan ve dinlenen kahvaltılık sosu, buzdolabında muhafaza edin. Kahvaltılar, makarna ve et sosları, kızartmalar yanında dip sos olarak sevdiklerinizle paylaşın.